Setari Cookie-uri

Ce se intampla daca bei o ceasca de cafea pe zi?

Nimeni nu ti-a spus asta!

Cafeaua stimuleaza memoria vizuala, potrivit unui nou studiu american realizat pentru a analiza virtutile acestei bauturi, publicat duminica in revista Nature, informeaza AFP, potrivit Mediafax.

Cercetatorii de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore au constatat ca substanta activa din cafea - cofeina - amelioreaza anumite amintiri pe o durata de cel putin o zi, in conditiile in care dovezile despre efectul "dopant" al cafelei asupra memoriei erau pana la acest studiu limitate.

foto interior si prima pagina: Shutterstock.com

Autorii studiului, coordonati de profesorul Michael Yassa, au cerut celor 73 de voluntari sa priveasca diverse imagini cu o serie de obiecte.

Apoi, jumatate dintre ei a primit o doza de 200 de miligrame de cofeina, echivalentul a doua cesti de cafea, iar ceilalti au primit un placebo.

Citește și:

In ziua urmatoare, cercetatorii au cerut celor doua grupuri sa priveasca o alta serie de imagini. Unele erau aceleasi cu cele prezentate cu o zi in urma, altele erau noi, iar altele erau asemanatoare dar cu anumite diferente.

Cele doua grupuri au reusit in acelasi procentaj sa separe vechile imagini de cele noi. Insa voluntarii care au primit cofeina au fost capabili sa distinga mai usor diferentele din imaginile asemanatoare.

In cazul imaginilor similare, creierul trebuie sa efectueze o sarcina "mai dificila", pe care oamenii de stiinta o denumesc "separarea modelului".

Se pare ca tocmai acest proces pare sa fie stimulat de cofeina, spune profesorul Yassa, care reaminteste ca "aceasta substanta (cofeina) este asociata cu longevitatea sanatoasa si poate avea efecte protectoare impotriva declinului cognitiv cauzat de diverse boli precum maladia Alzheimer".

Citește și:

Un studiu realizat de National Cancer Institute (NCI), publicat in mai 2012, afirma ca persoanele intre 50 de ani si 71 de ani care consuma, in medie, trei cesti de cafea pe zi, normala sau decofeinizata, prezinta un risc mai mic de deces produs de bolile cardiovasculare si respiratorii, atacuri cerebrale, diabet si infectii.

Vizionare placuta


Kudika
14 Ianuarie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.