Setari Cookie-uri

Video: Cum s-a vazut meteorul pe cerul Romaniei? Adevarul despre acest fenomen rar

Posibil meteor deasupra Romaniei: specialistii in domeniu au pareri impartite

Un fenomen similar unui meteor, produs deasupra Romaniei in noaptea de marti spre miercuri, a generat pareri impartite in randul specialistilor, presedintele ROSA declarand pentru MEDIAFAX ca nu stie daca a fost un meteorit, in timp ce un oficial al Observatorului Astronomic a confirmat supozitia.
In noaptea de marti spre miercuri, la serviciul 112 Buzau au fost inregistrate patru apeluri de la persoane care au spus ca au vazut o lumina pe cer, urmata de un zgomot puternic, potrivit unei declaratii pentru MEDIAFAX a purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Buzau, Vasile Prahoveanu.

Potrivit sursei citate, apelurile au venit de la persoane din localitatile Parscov, Ramnicelu, Cernatesti si Beceni, intre orele 3.15 - 3.31. Potrivit lui Prahoveanu, fenomenul a fost sesizat inclusiv de angajatii ISU care lucrau la dispeceratul institutiei in acel moment.

Citește și:

Fenomenul a fost observat si in judetul Covasna.

"Am vazut cum cerul s-a luminat puternic, apoi dupa o vreme am auzit și un zgomot asemanator unei explozii. M-am speriat, am iesit afara, insa nu am mai vazut nimic", a declarat un localnic din Sfantu Gheorghe.

Un altul a spus ca nu a vazut nimic, insa a auzit zgomotul puternic si a crezut ca este cutremur.

"M-am speriat, va dati seama, era noapte si dintr-o data am auzit bubuitura. Prima data am crezut ca e cutremur, dar mi-am dat seama ca nu se misca nimic, apoi am crezut ca a avut loc o explozie la vreun bloc, ceva", a afirmat acesta.

Fenomenul a fost semnalat si de mai multi localnici din Brețcu, localitate aflata la granita judetelor Covasna si Bacau. Primarul comunei, Dimény Árpád, a declarat ca zgomotul a fost puternic si ca, desi nu s-au semnalat pagube, usile si ferestrele caselor au fost zguduite.

Citește și:

In acest context, specialistii in domeniu au vorbit pentru agentia de presa MEDIAFAX despre fenomenul care s-ar fi inregistrat in noaptea de marti spre miercuri in anumite zone din Romania.

"Nu stiu daca este vorba de un meteoroid", a spus presedintele Agentiei Spatiale Romane (ROSA), Marius-Ioan Piso. "Din ce am vazut, pur si simplu a fost o lumina. O astfel de lumina poate fi produsa de un joc de artificii mai intens sau de o racheta militara, racheta de iluminat", a spus Piso.

El a precizat ca nu exista in acest moment alte informatii, precizand ca lipsa unui zgomot "exclude ideea unei explozii de tip meteoroid". Intrebat daca ar fi trebuit sa se auda un zgomot chiar si in cazul in care meteoroidul ar fi fost de mici dimensiuni, Piso a spus ca ar fi trebuit sa se auda "cat de cat, daca ar fi fost o explozie".

Citește și:

"Noi nu avem aici nicio raportare de astfel de obiecte. In Europa, nu exista o retea foarte consecventa pentru astfel de meteoroizi mici, care sa urmareasca acest lucru. In Statele Unite exista, iar NASA, in noaptea de 5 spre 6 la ei, a observat 34 de astfel de fenomene si este o situatie normala. din acestea 34 6 sunt cunoscute, adica meteoriti care vin din Leo Minor, Bootes, din Hydra, constelatiile respective, dar restul de 28 sunt, cum se spune, mai sporadici, adica pietricele care ard pur si simplu", a spus Ioan Piso.

Intrebat daca ar putea fi printre cei 28 si cel din Romania, acesta a spus ca nu crede, precizand ca "nu s-a auzit nimic". De asemenea, Ioan Piso a spus ca nu se poate confirma un astfel de lucru pentru ca nu a fost insotit de zgomot, iar acest fapt exclude o dimensiune mare. "Daca dimensiunea nu este mare, atunci obiectul a ars complet si nu lasa urme, iar confirmarile sunt la nivel de amatori sau de Google, ceea ce, pentru noi, nu are importanta", a spus acesta.

Citește și:

"Nu stiu daca a fost, daca nu am informatii. (...). Instrumentele de masura iti dau capabilitatea sa monitorizezi ceva pana la o anumita importanta, este mai mic decat acea importanta pe care o atribuim in acest moment", a spus Ioan Piso.

Pe de alta parte, Adrian Sonka, coordonatorul Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti, intrebat daca este vorba despre un meteor care a explodat deasupra Romaniei, a declarat pentru MEDIAFAX: "Da, este un meteor".

"Am vazut filmul care a fost pus pe internet si, in afara de faptul ca se vede o lumina care circula foarte repede, ceea ce inseamna o stea cazatoare, pentru ca avioanele si elicopterele nu circula atat de rapid, se vede si reflexia lui in luneta masinii. Se vede clar forma unui meteor. Atunci cand un meteor, insemnand o dara luminoasa pe cer, e foarte stralucitor, spunem ca avem de a face cu un bolid. (...) Ideea este ca la aceste obiecte, cu cat este mai mare stralucirea, cu atat e mai mare obiectul care intra in atmosfera si produce dara luminioasa", a spus Sonka.

Citește și:

De asemenea, el a precizat ca, probabil, a fost un obiect de la zeci de centimetri pana intr-un metru, maximum doi metri. "Nu putem spune exact daca nu avem o dara luminoasa vazuta clar", a completat acesta.

"Efectele calculate ar putea exista numai daca obiectul ar fi fost foarte mare, noi stim ca, daca obiectul este mititel, atunci cand vedeti izbucnirea aceea finala, il vedeti cum se fragmenteaza si se produc bolizi mai mici. Ideea este ca, daca obiectul ar fi mai mare, de vreo cinci metri, ar ramane pietricele, roci care ar cadea pe pamant, dar ar fi mititele", a mai spus Sonka.

El a spus ca, in mod normal, "mai mereu ar trebui sa vedem bolizi", precizand ca "in fiecare zi intra in atmosfera foarte multe obiecte care se rotesc in Sistemul Solar". "Numai ca Pamantul este foarte mare si, dintr-un loc anume, de unde stam noi, de exemplu, vedem rar astfel de lucruri, de cateva ori pe an. Nu este extraordinar (fenomenul, n.r.) asa cum l-au facut cei de la televizor, daca va uitati pe internet o sa vedeti multe fenomene de genul acesta", a spus acesta, completand ca este un fenomen "frumos".
"Am vazut o stea cazatoare, poate ne atrage si noua atentia inspre cer ca poate vine ceva mult mai mare", a precizat acesta. Intrebat de ce nu a putut fi observata apropierea acestui meteor de Pamant, Sonka a spus ca a fost vorba de un obiect "foarte, foarte mic". "Acestia nu se pot vedea in mod normal prin telescop. Ei sunt luminosi cand intra in atmosfera, dar acolo cand sunt in spatiu nu reflecta foarte multa lumina", a declarat acesta.

Citește și:

La randul sau, președintele Societatii Astronomice Romane de Meteori, Valentin Grigore, a declarat pentru MEDIAFAX ca fenomenul a fost provocat de topirea unui corp meteoritic care a ajuns in atmosfera terestra.

"Din inregistrarile pe care le avem, precum și pe baza declarației martorilor, vorbim de apariția pe cerul Romaniei a unui corp meteoritic mai mare, care s-a topit și a explodat in atmosfera. Aceste fenomene nu sunt rare, insa aparitia unui bolid mai mare este intr-adevar ceva mai rar. Estimez ca bolidul a avut un diametru de circa 2 metri și ca acesta s-a aprins la circa 80 de kilometri altitudine si dupa cateva zeci de kilometri a explodat. Fenomenul a avut loc in zona central-estica a Romaniei, daca vor aparea alte inregistrari, vom putea efectua calcule in zilele urmatoare pentru a vedea unde ar fi cazut bolidul in cazul in care nu ar fi explodat", a declarat Valentin Grigore.

foto prima pagina: meteor in atmosfera, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
8 Ianuarie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.