Setari Cookie-uri

Esti prea tanara pentru a avea un copil. Oare chiar asa sa fie?

Acesta este copilul tau? In niciun caz! Esti prea tanara pentru a fi mama.

Am fost foarte nesigura in ceea ce priveste varsta mea – insarcinata la 21 de ani, mama la 22 de ani si o lista de intrebari la care ma vedeam nevoita sa raspund: Cati ani ai? Te gandesti sa avortezi? Vrei sa il dai spre adoptie? Esti ingrijorata pentru cariera ta? Ai planuit asta? Tatal te ajuta?

Am auzit ca sunt “prea tanara” de nenumarate ori: de la persoanele mai dragute, care imi ziceau doar “Credeam ca inca esti la liceu” la cele nepoliticoase, carora nu le pasa de faptul ca ma speriau si mai tare: “Ha! Copii care nasc copii. Ce dragut!”. Mi se adresau prin comparatii bine gandite si complimente ciudate: “Doamne, eu nu stiu cum m-as fi descurcat cu un copil la varsta ta.

Auzi conversatii intre oamenii pe care nu ii cunosti: “Doamne, iti poti imagina cum este sa ai un copil la 20 de ani? Nici nu puteam aveam grija de mine la 20 de ani. Ce cosmar!

Citește și:

Oamenii nu intentioneaza sa fie nepoliticosi. Din perspectiva lor, ei sunt cinstiti. Le este dificil sa inteleaga ca poti fi responsabil de la o varsta atat de frageda si sunt sceptici cand aud ca o fata de 22 de ani este mama.

M-am indoit de propriile mele capacitati, bazandu-ma doar pe varsta mea, iar aceste tipuri de comentarii au inflorit pana si cele mai profunde temeri ale mele. M-am intrebat daca toata lumea stia ceva ce eu nu stiam. Ca si cum intr-o zi m-as si mi-as da seama ca toata lumea a avut dreptate. Oare sunt prea tanara?

Se pare ca toata lumea stie ceva… numai ca nici ei nu stiu ce. Asa ca voi incerca sa spun eu asta:
Nu devenim mai intelepti si mai maturi inaintand in varsta; ne maturizam prin experienta. Experienta de viata. Explorari adanci emotionale, experiente dureroase, probleme infricosatoare, inimi zdrobite. Si maternitatea? Ei bine, aceasta este o a naibii experienta.

Citește și:

La 21 de ani, nu aveam de unde sa stiu cum nasterea copilului meu ma va schimba. Inainte de a imi imparti propriul corp cu o alta fiinta vie, nu intelegeam cum este sa fii mama. Apoi am vazut cum creste in mine, cum incepe sa se dezvolte, i-am simtit primele batai, i-am auzit pulsul inimi. Am fost antrenata timp de noua luni, descoperind in mine un spirit profund de razboinica, cu o protectie incredibila pentru o fiinta pe care nici nu o cunosteam: copilul meu.

Am fost pusa fata in fata cu fragilitatea si efemeritatea vietii – totul m-a afectat. M-am schimbat complet. Iar acum cand ii vad pe acesti oameni care arata cu degetul o mama tanara, imi vine sa merg la ei si sa le tin o lectie de viata. Poate ca veti fi surprinsi sa aflati ca toate ne schimbam atunci cand devenim mame.

Poate ca nici nu trebuie sa te intereseze viata mea – nu pentru ca esti o persoana mai in varsta, ci pentru ca esti o persoana care nu are nicio treaba cu vietile celorlalti oameni.

Citește și:

Primesc numeroase mesaje de la femei tinere de 23 de ani insarcinata, care se sperie si nu stiu ce sa faca cu viata lor, iar eu incerc sa le conving ca sunt capabile de mult mai mult decat isi dau seama.

Am fost prea tanara pentru a avea un copil la 21 de ani? Potrivit parerilor unor persoane, DA. Mi-au spus-o direct in fata. Dar niciodata nu a contat varsta; aici este vorba despre experienta mea de viata.

Fiind insarcinata este ca si cum ai ajunge la capatul profund al experientei tale de viata: ai parte de momente pline de fericire si de situatii dureroase, extreme. Natura umana evolueaza in fata ochilor nostri, iar noi nu suntem prea tineri pentru a fi transformati. Ni se dezvolta instincte, incepem sa fim mai protectivi, iar in noi creste o iubire noua - iubirea de parinte.

Imediat ce am vazut ca testul de sarcina a iesit pozitiv, am stiut ca totul este pe cale sa se schimbe. Ce nu stiam era modul in care voi fi eu schimbata in acest proces.

Citește și:

Si va spun sincer – fac tot posibilul sa fiu cea mai buna mama din lume. Nu pentru cei din jurul meu si pentru cei care ma arata cu degetul, ci pentru acea fiinta care a stat 9 luni in pantecele mele, iar acum imi zambeste in fiecare dimineata ca si cum as fi cel mai bun lucru din viata ei. Fericirea ei ma intareste, in timp ce comentariile voastre ma fac sa imi apar copilul cu toate armele si sa imi doresc sa fac tot posibilul pentru a schimba lumea in care traim.

sursa material: babble.com

foto interior si prima pagina: mama si noua nascut, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
23 Aprilie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.