Eram in aeroport, tocmai ce imi dusesem cel mai bun prieten la terminalul Plecari. Asteptand sa plece, langa mine vin doua femei, mama si fiica. Acestea s-au imbratisat, iar inainte ca tanara sa plece mama i-a spus “Te iubesc… si iti doresc SUFICIENT.”

Fiica a raspuns: “Mama, viata noastra impreuna a fost mai mult decat suficient. Dragostea ta este TOT ce imi trebuie. Si eu iti doresc SUFICIENT.”

S-au mai imbratisat o data… apoi tanara a plecat.

Eu si femeia batrana am stat unul langa altul, asteptand ca persoanele dragi noua sa treaca de securitate. Intr-un moment foarte scurt am tras cu ochiul la ea, am vazut ca pe obraji lacrimile ii curgeau siroaie. Nu am vrut sa o deranjez, insa simteam nevoia sa o consolez. Din fericire, ea a fost cea care a facut primul pas. Am auzit-o spunand:

“Ai spus vreodata cuiva drag la revedere, gandindu-te ca iti iei ramas bun pentru ultima data?”

“Da, am spus.” – am raspuns eu trist. “Imi cer scuze ca va intreb, dar de ce spuneti ca v-ati luat ramas bun pentru ultima data?” – am intrebat-o curios.

“Sunt batrana… ea locuieste in celalalt capat al lumii. Deja boala ma doboara si stiu ca urmatoarea ei calatorie va fi pentru inmormantarea mea.” – a raspuns ea suspinand.

“Cand v-ati luat la revedere i-ati spus ca ii urati suficient. Ce inseamna asta?” – am incercat sa schimb subiectul.

Ea a inceput sa zambeasca.

“Asta este o dorinta transmisa de multe generatii in familia mea. Parintii mei spuneau asa tuturor oamenilor. Cand spunem <<Iti doresc suficient>> ne dorim ca acea persoana sa aiba o viata plina cu suficiente lucruri bune pentru a fi fericita.”

Apoi, intorcandu-se la mine, mi-a zambit si a spus:

“Iti doresc suficient soare pentru a fi toata viata luminoasa, iti doresc suficienta ploaie pentru a aprecia soarele si mai mult. Iti doresc suficienta fericire pentru a mentine spiritul tau viu. Iti doresc suficienta durere astfel incat cele mai mici bucurii ale vietii sa para mult mai mari. Iti doresc suficienti bani pentru a avea ce iti doresti. Iti doresc sa pierzi suficient pentru a aprecia tot ce ai ajuns sa castigi. Iti doresc suficiente revederi care sa te duca pe drumul catre ultimul ramas bun.”

A inceput sa planga din nou, m-a imbratisat si a plecat.

Se spune ca ai nevoie de un minut pentru a gasi o persoana speciala, o ora pentru a o aprecia, o zi pentru a ii iubi si de o viata intreaga pentru a o uita.

foto: PathDoc, Shutterstock

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: