Setari Cookie-uri

Povestea lui Buddha. Trezirea la viata

Daca esti deprimat, traiesti in trecut. Daca esti ingrijorat, traiesti in viitor. Daca esti linistit, traiesti in prezent.

Era o perioada in care Buddha mergea pe jos dintr-un oras in altul cu cativa dintre discipolii sai. In timp ce ei calatoreau, s-au oprit langa un lac. Buddha s-a uitat la unul dintre ucenicii lui si a spus: "Mi-e sete. Te duci tu sa imi iei putina apa din lac?"

Tanarul a mers pana la lac. El a observat cum unii oameni spalau hainele in apa si, chiar in acel moment, un barbat cu o trasura a inceput sa traverseze lacul. Apa a devenit foarte tulbure.

Discipolul nu a stiut ce sa faca: "Cum pot sa ma duc la Buddha cu aceasta apa tulbure si sa ii dau sa bea?" - isi spunea in gand.

S-a intors la Buddha si i-a spus: "Apa este plina de noroi. Nu aveti cum sa beti de acolo."

Dupa circa o jumatate de ora, Buddha a cerut aceluiasi ucenic sa se intoarca la lac si sa ii aduca putina apa de baut. Discipolul ascultator a mers inapoi la lac; de data aceasta apa era limpede. Noroiul se depusese jos, iar apa era cristalina. El a colectat putina apa intr-un vas si a mers catre Buddha.

Citește și:

Buddha s-a uitat la apa, apoi la ucenic si a spus: "Vezi? Ai reusit sa imi aduci apa curata. Ai asteptat si namolul s-a depus pe fundul lacului. Asa este si cu mintea noastra. Cand este deranjata, trebuie doar sa avem rabdare... sa ii oferim putin timp. Lucrurile se vor aranja la locul lor.

Morala: Trebuie intotdeauna sa fim rabdatori, sa fim linistit. Acesta este un proces fara efort. Atunci cand exista pace in interiorul nostru, lucrurile par altfel, mai simple, mai usor de rezolvat. Aceasta pace se extinde si in jurul nostru, in mediul inconjurator astfel incat oamenii incep sa simta si ei liniste si armonie.

foto prima pagina: CHOATphotographer, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
23 Iunie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.