Setari Cookie-uri

Cea mai frumoasa lectie de viata budista

O invatatura budista zen care te va ajuta sa vezi viata cu alti ochi.

Au fost odata sase barbati orbi intr-un sat. Intr-o zi, satenii le-au spus: "Astazi a intrat un elefant in satul nostru, este chiar pe plaja."

Ei nu stiau cum arata un elefant, asa ca si-au spus: "Din pacate, nu avem cum sa ii vedem... insa putem sa mergem si sa il atingem." Toti sase au plecat catre plaja. Cand au ajuns acolo, au intins mainile pentru a intelege ce este un elefant.

"Elefantul este ca un stalp." - a spus primul om care a atins piciorul elefantului.

"Ba nu! Este ca o franghie." - a spus al doilea om care a atins coada.

"Ba nu! Este ca o ramura groasa de copac." - a spus al treilea care i-a atins trunchiul elefantului.

"Ba nu! Este ca un evantai uriasa." - a spus al treilea care a atins urechea.

"Ba nu! Este ca o teava solida!" - a spus si al saselea care a atins fildesul.

Citește și:

Toti au inceput sa se certe, fiecare sustinandu-si punctul de vedere. Un om intelept trecea pe plaja, s-a oprit si i-a intrebat:

"Care este problema"

Barbatii au spus: "Nu reusim sa ne dam seama cum arata elefantul." Fiecare a explicat cum crede ca arata un elefant si discutia s-a aprins din nou.

Omul a explicat calm pentru ei: "Toti aveti dreptate. Motivul pentru care fiecare dintre voi a spus ca elefantul arata diferit este simplu - fiecare a atins alta parte a elefantului. Asadar, de fapt, elefantul are toate acele caracteristici pe care voi le-ati spus."

Morala povestii: poate exista putin adevarar in ce spune cineva. Uneori vedem adevarul, alteori credem ca suntem mintiti pentru ca vine cu perspective diferite, cu care noi nu prea suntem de acord. Asa ca, decat sa ne certam precum oamenii orbi, ar trebui sa spunem "Poate si tu ai motivele tale." In acest fel, nu continuam o discutie dureroasa.

Citește și:

foto prima pagina: siribao, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
9 Septembrie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.