Setari Cookie-uri

Ciudatenii care te protejeaza: 9 Mecanisme de aparare ale corpului omenesc

Nu stiam ca sughitul este un mecanism de aparare.

Corpurile noastre sunt o colectie complexa de numeroase cicluri biologice si siteme care pot fi adesea dificil de inteles pe deplin. Mecanismele de aparare ale organismului constituie un astfel de sistem. Ele ne protejeaza de rau 24 de ore pe zi, sapte zile pe saptamana.

Am gasit pe BrightSide noua ciudatenii fascinante care ne protejeaza si despre care noi nici nu stiam ca pot fi clasate in categoria mecanisme de aparare.

1. Cascatul

Scopul principal al cascatului este de a relaxa creierul dupa ce a fost supraincalzit sau supraincarcat.

2. Stranutul

De obicei, stranutam cand pasajele nazale au fost umplute cu prea multi alergeni, microbi, praf sau alte substante iritante. Stranutul este modul organismului de a scapa de acest "gunoi".

3. Intinderea membrelor

Ne intindem in mod instinctiv in scopul de a pregati corpul nostru pentru sarcinile fizice care ne asteapta in timpul zilei. In acelasi timp, aceste mici exercitii ajuta la intinderea muschilor, refac fluxul de sange si imbunatatesc starea noastra de spirit.

Citește și:

4. Sughitul

Cand mancam foarte repede, inghitim bucati mari de produse alimentare sau pur si simplu mancam prea mult, asa ca nervul pneumogastric poate deveni iritat. Acesta este in stransa legatura cu stomacul si diafragma. Rezultatul este o sesiune de sughit.

5. Mioclonie (contractie musculara brusca)

Mioclonia se refera la acel sentiment ciudat pe care il ai in momentul in care esti in pat, pregatit de a merge la culcare si, pe masura ce incepi sa adormi, corpul tau este brusc (pentru o secunda) "scuturat" de ceea ce pare a fi un soc electric. In acest moment, toti muschii se contracta incat te trezesti imediat.

Acest fenomen este rezultatul faptului ca atunci cand incepi sa adormi, frecventa respiratiei scade rapid, in timp ce pulsul incetineste doar foarte putin si muschii sunt relaxati. In mod uimitor, creierul interpreteaza aceste evolutii ca prevestind moartea, asa ca incearca sa te salveze printr-un mic soc.

Citește și:

6. Incretirea degetelor

Micile incretituri care apar pe buricele degetelor joaca un rol important. Acest fenomen apare in momentul in care organismul se confrunta cu o cantitate mai mare de umiditate decat de obicei si intelege ca mediul poate fi unul alunecos. De aceea pielea de pe maini incepe sa se schimbe astfel incat prinderea de anumite suprafete netede sa fie mai usoara.

7. Pierderea memoriei

Pierderea memoriei apare de multe ori dupa aparitia experientelor celor mai neplacute. Creierul nostru sterge literalmente cele mai cumplimente momente din amintirile noastre.

8. Pielea de gaina

Functia primara a pielii de gaina presupune reducerea cantitatii de caldura pe care corpul nostru o pierde prin porii pielii noastre - acest procedeu ne ajuta sa ne incalzim in conditii climatice nefavorabile.

9. Lacrimi

In afara faptului ca functioneaza ca o protectie pentru membrana mucoasa a ochiului nostru atunci cand obiectele straine vin in contact cu aceasta, lacrimile servesc drept instrument de "aparare emotionala". Oamenii de stiinta cred ca in situatiii de stres corpul creeaza o noua sursa puternica, de iritare, in scopul de a distrage atentia de la durerea cu care te confrunti in momentul respectiv.

Citește și:

Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care toti ar trebui sa fim recunoscatori corpurilor noastre pentru modul incredibil in care lucreaza pentru a ne proteja in fiecare zi.

foto interior si prima pagina: Tatyaby, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
17 Noiembrie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.