Setari Cookie-uri

20 cărți distopice care oferă o viziune incredibilă asupra lumii

O distopie este o societate fictivă, de obicei imaginată într-un timp viitor, unde condițiile de viață sunt extrem de dure din cauza lipsurilor și a terorii.

carti distopice foto: Bruce Rolff, Shutterstock

Tu ce cărți ai mai citit în ultima vreme? Romane de dragoste, mult căutatele cărți de dezvoltare personală, romane polițiste sau ai preferat lectura optimistă și motivațională?

Despre romanele distopice ce părere ai? Ai curaj să te lași purtată într-un viitor sumbru și dur, dar cât se poate de probabil? Pentru că eu te provoc să alegi unul dintre cele 20 de titluri de romane distopice și să pornești în descoperirea lumii.

Cele mai populare opere distopice

1. O mie nouă sute optzeci și patru - George Orwell

Carti distopice O mie nouă sute optezi și patru prezintă imagina apocaliptică a unei Londre din era post-atomică, cu execuții fără rost și dispariții peste noapte devenite lucruri firești. Winston Smith, personajul principal, este un oarecare: iubește, urăște și muncește ca orice alt om. Ceea ce-l diferențiează de restul este faptul că trăiește într-o lume infernală, unde a urî, a iubi sau a munci vin dintr-un efort supraomenesc al fiecărei clipe.

Citește și:

Romanul O mie nouă sute optzeci și patru a fost ecranizat în anul 1984, cu John Hurt, Richard Burton și Suzanna Hamilton.

2. Fata modificată - Paolo Bacigalupi

Romane distopice Fata modificată reprezintă unul dintre cele mai apreciate romane SF din secolul XXI: "Foarte nuanțat, violent, întunecat... Romanul îi va intriga pe cititorii interesați de SF-ul ce explorează lumea politicii și mediul înconjurător sau de distopii." [School Library Journal]

Emiko este o creatură artificială de o frumusețe răpitoare, o ființă tehnologizată, programată să satisfacă fanteziile unui om de afaceri din Kyoto. Povestea ei este povestea oamenilor noi, jucării ale bogătașilor dintr-un viitor înfiorător.

3. Visează androizii oi electrice? - Philip K. Dick

Romane distopice Acțiunea romanului Visează androizii oi electrice? are loc în anul 1992, într-un apropiat viitor post-apocaliptic, în care Pământul și locuitorii săi au fost grav afectați de un Război Nuclear. Personajele sunt: în acțiunea principală - vânătorul de recompense Rick Deckard, care vânează androizi, iar în acțiunea secundară - John Isidore, un om cu o inteligență sub medie, care se împrietenește cu câțiva dintre androizi.

Citește și:

"Capodopera SF a lui Philip K. Dick, romanul care a stat la baza celebrului film Blade Runner din 1982, regizat de Ridley Scott, a rezistat la proba trecerii timpului. Cu această carte, scriitorul a atins apogeul forței sale creatoare." [The Guardian]

4. Minunata lume nouă - Aldous Huxley

Carti distopice Publicat în 1932, romanul Minunata lume nouă este o distopie inspirată tot din comunism. Pornește de la ideea unei societăți care, pentru a-și controla cetățenii, încearcă de la transformarea rasei umane și manipularea ei genetică, până la mascarea minciunii în adevăr absolut. Povestea este rodul realități orwelliene și a scenelor SF, în care cărțile sunt arse și singura cultură acceptată sunt principiile unui conducător grandoman, în care oamenii sunt concepuți în incubatoare, iar cei neatinși încă de morbul acestei „civilizații“ sunt izolați în rezervații.

Citește și:

5. Fahrenheit 451 - Ray Bradbury

Carti distopice Fahrenheit 451 prezintă o lume distopică în care valorile pe care le cunoaștem sunt răsturnate, în care se interzice cititul și se dă lege să fie arse toate cărțile și în care cetățenii trăiesc într-o indiferență indusă de droguri și de mass-media. Guy Montag este unul dintre cetățenii responsabili de arderea tuturor cărților și caselor în care acestea sunt ascunse. Face asta de zece ani și se simte împlinit... până în momentul în care o adolescentă îi prezintă un trecut în care oamenilor nu le era teamă.

6. Crisalidele - John Wyndham

Carti distopice John Wyndham oferă tabloul unei lumi de după cataclismul mondial, în care omul se autointitulează Imagine a Perfecțiunii Divine, devenind astfel călăul semenilor săi, pe care-i cataloghează Ofense sau Blasfemii. Este o lume în care, de vreme ce un semn din naștere poate insemna o condamnare la moarte, personajele sunt în permanență în pericol. O voce nouă, însă, li se face auzită și li se adresează.

Citește și:

Dar de unde vine? De ce pare atât de îndepărtată? Vine oare din orașele de cleștar visate de David, de pe tărâmul acelui trecut care fusese cruțat de Napasta? Este oare acest glas cheia lor către libertate?

7. Portocala mecanică - Anthony Burgess

Romane distopice "«O portocală mecanică» este o veche expresie cockney care se aplică la orice presupune deviere, aici «deviere» neavând neapărat o conotație homosexuală.

Nimic, de altfel, nu poate fi mai nefiresc decât o portocală mecanică. În perioada în care lucram în Malaysia ca profesor, elevii mei, când li se cerea să scrie un eseu despre o zi în junglă, adesea spuneau că luau cu ei o sticlă de «suc de orang». «Orang» este un cuvânt obișnuit în Malaysia și înseamnă «ființă umană». Cockney și limba malaeză s-au contopit în mintea mea și au generat imaginea unor oameni suculenți și dulci precum portocalele, forțați să intre în forma unor obiecte mecanice." [Anthony Burgess]

Citește și:

Povestea este spusă de Alex, un delincvent de 15 ani, care, împreună cu Pete, Moho si Georgie, trăiesc din jafurile nocturne aducătoare de bani și de plăcerea violențelor pe care le practică împotriva celor mai slabi. Alex ajunge la închisoarem unde este supus unor tehnici de reeducare ce ar trebui să-l transforme într-un bărbat perfect integrat în societate.

Romanul Portocala mecanică a fost ecranizat în anul 1971, de Stanley Kubrick, avându-i în rolurile principale pe Malcolm McDowell, Patrick Magee și Michael Bates.

8. Povestea Slujitoarei - Margaret Atwood

Romane distopice Într-o Americă dintr-un viitor deloc îndepărtat, unde femeile sunt private de libertate și nu au drepturi, acestea au fost împărțite pe categorii și au primit roluri precise și sarcini stricte de îndeplinit.

Citește și:

Din cauza natalității scăzute, există o castă a Slujitoarelor cărora le revine rolul de „utere umblătoare”, iar Offred face parte din prima generație. Chinuită de o singurătate dureroasă, Offred se luptă să dea uitării amintirile legate de familia și viața normală pe care le-a avut, până când descoperă că regulile sunt făcute să fie încălcate, și chiar de către cei care le-au instaurat.

"Atwood aruncă o privire în unele dintre cele mai întunecate, secrete și, în mod ciudat, erotice colțuri ale minților noastre – iar rezultatul este un avertisment răscolitor, fascinant și scris cu măiestrie." [Toronto Sun]

Romane distopice 9. Neuromantul - William Gibson

Neuromantul este primul roman din Trilogia Sprawl a lui William Gibson. Acțiunea îl are in prim-plan pe Henry Dorsett Case - cel mai bun dintre hackeri. Cel mai bun, dar și cel mai lacom, astfel că într-o zi încearcă să fure de la șeful său, însă este prins și drept pedeapsă îi este injectată o neurotoxină care distruge selectiv partea sistemului nervos direct conectată prin electrozi la tastatura calculatorului. Fără slujbă și depedent de droguri, Case ajunge în pragul sinuciderii. Situația se schimbă odată cu apariția unui necunoscut misterios, care se oferă să îl salveze în schimbul serviciilor sale de hacker.

10. Mașina timpului - H.G. Wells

Romane distopice Mașina Timpului este lectura preferată a iubitorilor de SF. Dornic să exploreze necunoscutul și entuziasmat de creaţia sa - Maşina Timpului, personajul romanului, un inventator englez, este purtat în anul 802.701, unde întâlnește o societate împărțită în eloi și morloci. În timp ce eloii se bucură de un trai paşnic, de animale ignorante şi fericite, fiind încă oameni, morlocii sunt izolaţi sub pământ și duc o viaţă sălbatică, de animale feroce.

Vizionare placuta


Sunt Mia și îmi place să trăiesc în Universul meu dominat de liniște, simplitate și bunătate. Iubesc animăluțele (clișeic, nu?!) și pe Dumnezeu, cât despre oameni... îmi...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.