Setari Cookie-uri

20 cărți distopice care oferă o viziune incredibilă asupra lumii

O distopie este o societate fictivă, de obicei imaginată într-un timp viitor, unde condițiile de viață sunt extrem de dure din cauza lipsurilor și a terorii.

Cele mai bune distopii

11. Urâții - Scott Westerfeld

Romane distopice Toată lumea vrea să fie frumoasă. E ceva rău în asta? Romanul prezintă povestea lui Tally, o puștoaică nerăbădoare să împlinească șaisprezece ani ca să... devină frumoasă. În lumea în care trăiește, cea de-a șaisprezecea aniversare aduce cu ea o operație care te transformă dintr-o persoană considerată urâtă într-una fascinant de frumoasă. Dar noua ei prietenă, Shay, nu vrea să fie frumoasă, ci își dorește să trăiască în afara acestei lumi. Atunci când Shay evadează, Tally află care este de fapt adevărul în ceea ce-i privește pe frumoși. Ea este forțată de către autorități să aleagă între a o găsi pe prietena ei și a o spiona, ori nu va mai fi niciodată frumoasă. Ca urmare a alegerii pe care o va face, lumea lui Tally se va transforma pentru totdeauna.

Citește și:

12. Oryx și Crake - Margaret Atwood

Romane distopice Oryx și Crake (prima parte a unei triologii care va continua cu Anul potopului și MaddAddam) reprezintă o călătorie în iadul viitorului, acolo unde Pământul este un laborator imens, acolo unde genografi lucrează la modificări genetice ce pot fi vândute, conflictele sociale se intensifică, iar virușii și bacteriile iau forme tot mai virulente. Crake lucrează în secret la un proiect genetic prin care încearcă să creeze o specie nouă de hominizi, mai bine adaptată noii lumi și mai puțin violentă. Prietenul său, Jimmy, e singurul din vechea lume care știe ce s-a întâmplat și își așteaptă printre creaturile stranii ale lui Crake sfârșitul, care-ar putea de fapt să fie sfârșitul întregii omeniri.

Citește și:

13. Drumul - Cormac Mccarthy

Carti distopice Romanul începe cu un decor postapocaliptic: o iarnă atomică, fără urmă de animale sau plante, cu o singură prezență constantă - foamea, în timp ce orice întâlnire între două ființe omenești poate sfârși într-un act de canibalism. În acest decor călătoresc un bărbat fără nume și fiul lui. Se au unul pe celălalt, plus un pistol cu două gloanțe, resturi de mâncare și niște pături vechi. "Suntem morții vii care bântuie prin decorul unui film de groază" – este starea de spirit în lumea lui McCarthy, colorată pe alocuri de mici detalii de un umor nostalgic, cum ar fi ultima sticlă de Coca-Cola.

14. Jocurile Foamei - Suzanne Collins

Carti distopice Într-un viitor postapocaliptic, peste ruinele unui continent cunoscut cândva ca America de Nord, se întinde Panem. Aici, în fiecar an, ca simbol al puterii Capitoliului asupra celor 12 districte conduse cu o mână de fier, este organizat același concurs sadic și sângeros – Jocurile Foamei. Douăzeci și patru de adolescenți sunt luați de lângă familiile lor și obligați să lupte pentru viața lor, o luptă televizată în direct și urmărită cu frenezie. Doar unul dintre ei se va întoarce acasă bogat, celebru și viu.

Citește și:

"Pur și simplu am citit fără să mă pot opri! [...] O lectură înrobitoare." [Stephen King]

15. Divergent - Veronica Roth

Carti distopice Beatrice Prior trăiește într-un Chicago distopic. Aici, societatea este împărțită în cinci grupuri, fiecare dintre ele cultivând o anumită virtute: Candoarea (cei sinceri), Abnegația (cei altruiști), Neînfricarea (cei curajoși), Prietenia (cei pașnici) și Erudiția (cei inteligenți). În fiecare an, într-o zi anume, tinerii în vârstă de șaisprezece ani sunt obligați să-și aleagă gruparea din care vor să facă parte pentru tot restul vieții. Beatrice trebuie să hotărască dacă rămâne alături de părinții ei sau alege un alt drum. Alegerea pe care o face îi va surprinde pe toți, inclusiv pe ea.

Citește și:

16. Ferma Animalelor - George Orwell

Carti distopice Ferma Animalelor este o fabulă politică ce prezintă povestea instaurării şi dezvoltării comunismului. Personajele sunt cinci animale de fermă care reușesc să își alunge stăpânul și să lucreze după propriile reguli, înscrise cu litere uriașe pe un hambar: toate animalele sunt egale, niciun animal nu va bea alcool, nu va purta haine, nu va dormi în pat, nu-și va ucide semenii. Nu trece mult timp și porcii preiau conducerea fermei.

"Fiecare cuvânt de proză serioasă pe care l-am scris începând din 1936 a fost îndreptat, direct sau indirect, împotriva totalitarismului. (...) Ferma Animalelor este prima carte in care am incercat, in deplina cunostinta de cauza, sa fac sa fuzioneze scopul politic si scopul artistic intr-un tot unitar." [George Orwell]

Citește și:

Carti distopice 17. Saga umbrelor. Umbra Lui Ender - Orson Scott Card

Acțiunea romanului Umbra lui Ender are loc în paralel cu Jocul lui Ender și descrie aceleași evenimente din perspectiva lui Bean, un personaj secundar din romanul original, aici personaj principal. Bean este un copil care trăiește pe străzile din Rotterdam, după ce a scăpat dintr-un laborator ilegal de inginerie genetică. Subiectul cărâii se învârte în jurul luptei lui Bean împotriva administrației, care pare să dorească înfrângerea lui Ender. Dincolo de asta, micul Bean trebuie să facă față reîntâlnirii cu Ahile și cu lupta de a înțelege ce îl face pe Ender uman.

18. Împăratul muștelor - William Golding

Romane distopice Un roman distopic care a iscat diverse controverse la data lansării, dar care a și adus premiul Nobel autorului. Romanul se concentrează asupra unui grup de băieți care ajung să ocupe o insulă nelocuită. În comunitatea formată de ei există o linie subțire între pericol și siguranță, între sălbăticie și civilizație, iar aceștia își fac propriul regim de conducere - ocazie cu care se arată o parte întunecată a umanității.

Citește și:

19. Fiul omului - P.D. James

Romane distopice Anul 1995 - anul Omega, anul Sfârșitului, anul în care pe Pământ s-au născut ultimii copii, aruncă omenirea într-o perioadă sumbră, lipsită de orice viitor.

Anul 2021 - în Marea Britanie, acum o societate dictatorială și muribundă, vestea morții fulgerătoare a ultimului născut provoacă o tristețe sfâșietoare. Și totuși, când nimeni nu mai credea, apare speranța că va veni și ziua Alfa, în care ciclul procreării va putea fi reluat.

Fiul omului a fost ecranizat în 2006, cu Clive Owen și Julianne Moore, filmul fiind distribuit în Romania sub titlul Copiii tatălui.

20. Eve: Răzvrătirea - Anna Carey

Romane distopice Aventura distopică a Annei Carey are loc în 2032, la 16 ani după ce un virus mortal a șters aproape întreaga populație de pe fața Pământului. Când l-a pierdut pe Caleb, sufletul ei pereche, Eve a simțit că lumea ei s-a sfârșit și că întreaga ei viață este o minciună. A rămas captivă în palat, o prințesă nefericită. Ce o determină să continue este amintirea lui Caleb și revoluția declanșată de el. Eve are în plan să distrugă Noua Americă, începând cu capitala: Orașul de Nisip. Oare va izbuti aceasta să clădească o lume nouă și liberă, iar când va fi chemată să comită actul suprem de răzvrătire – își va ucide propriul tată, pe rege?

Sursa Foto Front Page: Shutterstock/ By Ollyy

Vizionare placuta


Sunt Mia și îmi place să trăiesc în Universul meu dominat de liniște, simplitate și bunătate. Iubesc animăluțele (clișeic, nu?!) și pe Dumnezeu, cât despre oameni... îmi...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.