Setari Cookie-uri

4 modalități prin care poți să-ți transformi casa în una inteligentă

O casă inteligentă trebuie doar să fie capabilă să se adapteze la nevoile tale și să-ți facă viața mai ușoară.

Te-ai săturat ca toate prietenele tale să povestească despre casele lor minunate, despre ultimele tendințe în design, materiale, mobilă sau decorațiuni, iar tu să taci, neavând ce povesti? De ce să nu le uimești într-un mod simplu, fără să fii nevoită să cheltui o avere! Cum? Spunându-le despre casa ta... inteligentă.

Dar ce înseamnă o casă inteligentă? Trebuie să fie una plină de gadgeturi din viitor și poate și câțiva roboți? Nu neapărat. O casă inteligentă trebuie doar să fie capabilă să se adapteze la nevoile tale și să-ți facă viața mai ușoară. Bineînțeles, îți poți dota casa cu o sumedenie de gadgeturi de ultimă generație, dar, pentru început, poți începe să înlocuiești doar câteva lucruri.

Citește și:

Totul începe cu conectivitatea

În primul rând ai nevoie de o conexiune WiFi care să meargă bine și să poată acoperi toată casa. Pentru că vei controla o mulțime de setări și aspecte doar din telefon. Deci routerul tău e primul pe lista de modificări. Cel mai simplu e să-l poziționezi cât mai central în casă, astfel încât raza lui de acoperire să poată ajunge peste tot.

Apoi, trebuie să te gândești la siguranță. Atât cea online, pe care o poți asigura printr-un firewall, hub sau un box de securitate, cât și cea fizică. Poți face asta cu ajutorul unei alarme inteligente. Cuplat la o cameră IP, eventual cu câțiva senzori de mișcare, un astfel de sistem de alarmă îți poate asigura liniștea atunci când ești în oraș cu prietenele sau în vacanță. Dacă vrei și mai mult, poți adăuga la sistemul respectiv o sonerie sau un interfon video, astfel că nu vei mai avea niciodată surprize când îți bate cineva la ușă. Vei vedea mereu, de pe telefon sau tabletă, ce se întâmplă în casă.

Citește și:

Schimbă aparatele simple cu unele inteligente

Înainte să treci la gadgeturi mai serioase și mai scumpe, trebuie să știi că mai poți face upgrade la o mulțime de lucruri. Cum ar fi lumina. Schimbă becurile normale cu niște becuri inteligente și vei putea să-ți faci atmosfera în cameră pe placul tău. Vrei o atmosferă mai romantică? Nimic mai simplu. Becurile se conectează la WiFi și le poți controla culoarea dintr-o simplă apăsare pe ecran. Sau le poți programa să te ajute să te trezești mai ușor, imitând lumina de la răsăritul soarelui. E valabil și invers, dacă vrei să adormi mai bine.

Bineînțeles, le poți programa să se aprindă sau stingă la o anumită oră sau în funcție de răsăritul și apusul soarelui. Le poți face să lumineze în orice culoare vrei, sau le poți programa intensitatea în funcție de vremea de afară. Becurile inteligente se pot sincroniza cu tipul de muzică pe care o asculți sau pot fi folosite pentru a crea un ambient tematic, dacă vrei să vezi un film bun.

Citește și:

Creează-ți atmosfera care ți se potrivește

Atmosfera nu ține doar de lumină, ci și de temperatura din casă. Aici își intră în rol termostatele inteligente. Le poți folosi în combinație cu centrala termică sau cu un robinet inteligent, pentru calorifere. Și, bineînțeles, cu aerul condiționat. Adio frig iarna sau dimineața, adio căldură insuportabilă vara. Și totul poate fi controlat chiar și când ești plecată de acasă.

Să nu uităm de prize. Vrei să stai liniștită că nu rămâne niciun aparat pornit și lăsat așa când pleci în grabă de acasă? Pentru asta există prizele inteligente. Le poți programa să funcționeze temporizat, doar între anumite ore, sau le poți comanda din telefon, astfel încât să oprească alimentarea cu energie electrică dacă e cazul. Unele modele te pot anunța dacă apar probleme cu tensiunea sau, Doamne ferește, dacă apare vreun scurtcircuit. Există și senzori inteligenți care să monitorizeze eventualele scăpări de gaze, țevi sparte sau inundații. Sau, dacă crezi că exagerezi, poți aplica pe ferestre și uși senzori inteligenți care să te anunțe dacă ai uitat să încui la plecare sau ai lăsat geamul deschis.

Citește și:

Un asistent virtual îți poate ușura viața

Dar ce zici de un asistent inteligent? Da, știm, ai deja așa ceva pe telefon. Siri, Google Assistant sau Bixby sunt cei mai cunoscuți asistenți virtuali, disponibili pe telefoanele cu Android sau iOS. Știai că poți vorbi cu ei și din confortul casei, folosind un difuzor inteligent? Și, mai mult, poți conecta toate aparatele de care am vorbit mai sus la asistentul virtual, pentru ca noua ta casă inteligentă să dobândească și o voce.

Acum vei avea cu siguranță un atu puternic, cu care să-ți impresionezi prietenele data viitoare când vă vedeți la cafea. Cât despre curățenie, nu-ți face griji. Pentru asta există aspiratoarele inteligente – mici roboței care se plimbă prin casă, fac singuri curat și se mai și duc înapoi la locul lor, pentru reîncărcare!

Citește și:

Sursa foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
10 Octombrie 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.