Setari Cookie-uri

Cum petreci timp de calitate cu cei dragi - metode la îndemâna ta

Metode eficiente prin care poți petrece timp de calitate alături de cei dragi.

Facturile, oboseala acumulată la job, rutina treburilor casnice, problemele care apar când te aștepți mai puțin și cărora trebuie să le faci față - toate îți dau senzația că viața ta e ca o cursă contracronometru, pe care nu știi dacă o poți câștiga. În familie îți recapeți, însă, energia pozitivă de care ai atât de multă nevoie, pentru că este vorba despre oamenii care contează cu adevărat pentru tine.

Așadar, este esențial, mai ales atunci când momentele tale libere sunt puține, să găsești cele mai bune metode prin care să poți petrece cât mai mult timp de calitate alături de cei dragi. Iată câteva metode eficiente în acest sens:

Planifică vacanțe inedite

Unul dintre cele mai eficiente moduri de a petrece timp de calitate împreună cu familia este să organizezi vacanțe inedite, în care poți îmbina plăcerea de a călători cu mașina personală, de exemplu, cu pasiunile tale sau ale celor dragi. Astfel, o excursie prin Transilvania poate fi ocazia perfectă de a te detașa de grijile zilnice și de a te relaxa, descoperind obiectivele turistice din zonă și admirând peisajele de o frumusețe care îți taie răsuflarea. Poți, însă, merge mai departe de atât.

Citește și:

De pildă, dacă sunteți iubitori de vin și vă surâde ideea de a afla și povestea din spatele licorii bahice care vă încântă cu aromele și texturile ei deosebite, poți planifica un concediu altfel, optând pentru turismul viticol. În Mureș poți merge, de pildă, la Crama Liliac sau Vinea; în Cluj, poți vizita Crama La Salina, în vreme ce în Alba, te poți îndrepta spre Crama Boieru. Distanțele dintre crame sunt mari, dar, de la un popas la altul, excursia voastră poate însemna explorarea satelor săsești, a bisericilor fortificate sau a Salinei Turda. Astfel de excursii tematice pot fi organizate și în alte regiuni, ca Oltenia sau Muntenia, recunoscute pentru potențialul lor viticol.

Transformă treburile casnice într-un ritual al jocului

Copiilor nu le place în mod special să-și facă patul sau să spele vasele, însă, dacă transformi aceste momente în jocuri, atunci îi vei convinge mai ușor să se implice inclusiv în astfel de treburi casnice. Dimineața, înainte de micul dejun, poți organiza o mică bătaie cu perne și apoi să-i îndemni pe cei mici să aranjeze așternuturile.

Citește și:

Apoi, curățenia sau gătitul pot fi activități în care să implici toată familia. Pe lângă plăcerea de a pregăti împreună preparatele culinare preferate, îi vei și responsabiliza pe cei dragi care nu vor mai refuza așa ușor să mânânce sau să-și pună lucrurile în ordine în cameră. În plus, fiecare membru al familiei va realiza că, de fapt, este o muncă de echipă spre binele tuturor. Totodată, cei mici pot învăța lucruri utile despre ingrediente, plante sau sănătate.

Explorează hobby-urile împreună cu familia

Studiile psihologice au demonstrat că hobby-urile te ajută să te detensionezi, să socializezi mai bine și să ai mai multă încredere în tine. Concret, te detașezi complet de grijile comune și te concentrezi asupra a ceea ce îți place cu adevărat să faci, împărtășești valori comune cu cei din jur și te implici activ în anumite proiecte, cum ar fi să joci într-o piesă de teatru, să participi la un concurs de gătit pentru amatori sau să ai propria expoziție de pictură.

Citește și:

Imaginează-ți cum este să faci toate aceste lucruri împreună cu cei dragi. Toate beneficiile de la nivel individual se răsfrâng și asupra familiei tale, ceea ce creează o relație mai puternică între voi și vă ajută să petreceți timp de calitate împreună.

Fă sport împreună cu cei dragi

Indiferent că e vorba de o plimbare cu bicicleta în parc sau de o rutină pe care o poți avea în casă, înainte de mic dejun, de exemplu, sportul este o modalitate excelentă de a menține energia pozitivă și starea de sănătate bună pentru tine și cei dragi. Cercetările de până acum au arătat că activitatea fizică ajută la îmbunătățirea memoriei și a capacității de gândire și la diminuarea efectelor stresului.

Organizează partide de tenis, fotbal ori baschet sau ședințe de yoga și folosește-ți timpul liber pentru a te distra cu persoanele la care ții atât de mult.

Citește și:

Excursiile deosebite, jocurile creative, chiar și atunci când vine vorba despre treburile casnice, hobby-urile împărtășite cu cei dragi și sportul sunt doar câteva dintre metodele eficiente și de durată prin care poți petrece timp de calitate cu familia ta. Reține că depinde doar de tine ce alegi să faci, ca să rupi rutinele și să te relaxezi alături de oamenii care contează cel mai mult.

Sursa foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
7 Iunie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.