Setari Cookie-uri

4 rețete savuroase cu mâncarea rămasă după Sărbători

Contribuie la diminuarea risipei alimentare prin reinventarea preparatelor rămase de la Revelion

În perioada sărbătorilor de iarnă, dincolo de goana după cadouri, aprovizionarea cu mâncare pare să ne ocupe cel mai mult timp. Ne ticsim frigiderele, petrecem ore și ore în șir în bucătărie, pentru ca imediat ce viața își reia mersul firesc să aruncăm poate mai bine de jumătate din mâncarea pe care o cumpărăm. Astfel, din păcate, fiecare dintre noi contribuie la risipirea resurselor de timp, energie și bani necesare producției alimentare. Din fericire, putem opri acest fenomen dacă adoptăm câteva mici obiceiuri care contribuie la stoparea fenomenului de risipă alimentară, precum și la economisirea sumelor surprinzător de mari de bani cheltuite în fiecare an pe mâncarea ajunsă la gunoi. În acest an, LIDL și Kudika te invită să te alături inițiativei Sărbători Sustenabile prin care ne dorim să contribuim cu gesturi mici, dar multe și asumate, la construirea responsabilă a unui viitor mai bun! Avem ce face și ne putem implica împreună în familie sau în comunitate pentru a transforma risipa în sustenabilitate! Descoperă AICI mai multe detalii despre construirea unui viitor responsabil!

Citește și:

Pasul mic pe care îl propunem astăzi este ”reciclarea” felurilor de mâncare pe care le avem toți în frigider după festinul tipic acestei perioade, astfel încât acestea să nu ajungă la gunoi! Nu îți trebuie nimic altceva decât un strop de creativitate și ingrediente pe care le ai deja în casă!

Budinca din cozonac sau pâine

Indiferent dacă sunt cumpărați sau făcuți în casă, cozonacii sunt cel mai așteptat desert al sezonului, dar și cel care necesita cele mai multe ingrediente și cel mai mare timp de preparare. Atunci când știi cât efort necesită un singur cozonac rumen, trebuie să stai puțin pe gânduri atunci când vine vorba să îl pui la coșul de gunoi. Ce-i drept, uscat și întărit, acesta nu mai pare deloc apetisant, dar îl poți transforma în mod cert într-un dulce răsfaț inedit.

Citește și:

Pentru această rețetă, ai nevoie de cozonacul tare tăiat sau rupt în bucăți mai mici, lapte și ouă cât să cuprindă bine resturile de cozonac. Amesteci totul și dai la cuptor, de preferat pe o foaie de copt. Vei obtine o prăjitură rapid de preparat și cu un gust cu totul special.

Poți face același lucru și cu pâinea uscată, dar va trebui să îndulcești compoziția și eventual să picuri în ea scorțișoară, vanilie sau esență de rom.

Foto Elena Veselova/ Shutterstock

Paste cu sos de roșii și carne

La cuptor sau pe grătar, de porc, de pui sau de vita, friptura tronează aproape întotdeauna în mijlocul meselor de sărbători și aproape întotdeauna, la final, rămâne în frigider, mutată dintr-un colț în altul.

Indiferent de metoda inițială de gătire, resturile de friptură pot fi transformate într-un delicios sos pentru paste. Prin urmare, pune la fiert o porție zdravănă de paste, iar până se înmoaie, mărunțește bine carnea rămasă pe care o arunci apoi într-o tigaie, înecată într-un generos sos de roșii. Poți pune câteva frunze de busuioc, un strop de oregano și în mai puțin de 30 de minute vei găti un fel de mâncare savuros de care se poate bucura toată familia.

Citește și:

Budinca de legume la cuptor

Fructele și legumele sunt alimentele care ajung cel mai mult și cel mai des la gunoi din cauza gradului ridicat de perisabilitate. Acest lucru nu înseamnă, totuși, că nu te poți folosi de ele, chiar și atunci când nu mai arată chiar de reclamă. Atât timp cât nu sunt alterate, le poți pune în salate sau în rețete de budinci improvizate. Prin urmare, dacă ți-au rămas prin casă morcovi, ardei, roșii, ceapă ciuperci cu care nu știi ce să faci, le poți transforma rapid. Toacă toate aceste legume mărunt și lasă-le pe foc să se înmoaie și să se rumenească un pic. Separat, bate câteva ore, adaugă și niște telemea rasă dacă ai prin frigider, amestecă bine toată compoziția și pune-o la cuptor. Vei obține un preparat aflat undeva la limita dintre budincă și omletă care care îl poți servi inclusiv la micul dejun.

Citește și:

Pizza” fără blat

Dacă deschizi acum frigiderul, cu siguranță vei găsi aici bucăți de brânză, precum și diferite mezeluri menite inițial pentru aperitivele de Sărbători. Cu siguranță nu au o durată prea mare de valabilitate, dar acest lucru nu înseamă că trebuie aruncate. De fapt, toate acestea pot fi transformate într-un fel de ”pizza” fără blat. Toacă mărunt toate mezelurile rămase, iar dacă ai și brânzeturi în aceeași situație, mărunțește-le și pe acestea. De asemenea, poți pune ardei, ciuperci, chiar și măsline în acest amestec. Sparge separat câteva ouă, amestecă-le bine împreună cu tot ce ai găsit prin frigider, apoi pune în cuptor la foc domol, pe o foaie de copt.

Foto prima pagină Rawpixel.com/ Shutterstock

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
5 Ianuarie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.