Advertorial Avantajele unui cuptor electric, față de unul pe gaz

Kudika
16 Februarie 2021

Alegerea unui cuptor potrivit pentru o bucătărie poate fi o decizie dificilă, mai ales având în vedere cantitatea vastă de opțiuni disponibile. 

Dacă începi de la zero în bucătăria ta, primul pas în restrângerea acestor opțiuni este să alegi dacă vrei sau nu un cuptor cu gaz sau un cuptor electric. Deși niciunul nu este neapărat superior față de celălalt, există o mulțime de argumente pro și contra care trebuie luate în considerare atunci când decizi dacă să alegi un cuptor cu gaz sau un cuotor electric pentru bucătăria ta.

Un cuptor pe gaz creează căldură folosind arzătoare cu gaz, care aprind gazul natural. În schimb, un cuptor electric creează căldură prin aplicarea unui curent pe bobine specializate, cunoscute sub numele de elemente de încălzire. În timp ce bucătarii tind să favorizeze cuptoarele cu gaz, deoarece produc flăcări vizibile care permit un control mai precis al temperaturii, un cuptor electric oferă în continuare mai multe avantaje. Iată de ce.

Eficiență energetică

Un cuptor electric care recirculă căldura cu ajutorul unui ventilator este cunoscute sub numele de cuptor cu convecție.

Potrivit ghidurilor energetice, cuptoarele sunt cele mai puțin eficiente aparate de gătit, deoarece pereții cuptorului ajung să absoarbă majoritatea căldurii pe care o produc aparatele. Cu toate acestea, între un cuptor electric și un cuptor pe gaz, cuptoarele electrice reprezintă cel mai mic consumator de energie. Un cuptor tipic pe gaz convertește aproximativ 6% din energia pe care o consumă în căldură utilizabilă pentru gătit. O mare parte din energia cuptorului se pierde din cauza arderii incomplete, precum și a căldurii care scapă prin conductele de evacuare ale gazelor arse ale cuptorului. În schimb, un cuptor electric tipic poate converti între 12 și 13% din energia pe care o consumă în căldură pentru gătit.

Instalare

Instalarea unui cuptor electric de la emag este de obicei un proces mai simplu și mai puțin costisitor în comparație cu instalarea unui cuptor pe gaz. Acest lucru se datorează faptului că cuptoarele electrice nu se bazează pe surse externe de combustibil care trebuie introduse prin conducte. În schimb, un cuptor electric se conectează la rețeaua electrică existentă a casei tale, la fel ca un frigider sau o mașină de spălat vase. Pentru a instala un cuptor cu gaz, este posibil să fie necesar mai întâi să plătești o companie de gaz pentru a trage o conductă de gaz către casa ta. Dacă locuința are deja o conexiune cu gaz natural, dar nu ajunge la bucătăria ta, va trebui să angajezi un instalator autorizat pentru a instala niște țevi. După cum notează specialiștii, tragerea unei conducte de la racordul de gaz al casei la bucătărie poate costa câteva mii de lei.

Temperaturi de gătit uniforme

În comparație cu cuptoarele cu gaz, un cuptor electric este mai bune la crearea unor temperaturi interne uniforme pentru gătit. O temperatură uniformă de gătit ajută la eliminarea dezvoltării punctelor reci sau fierbinți din alimente și, de asemenea, ajută la prevenirea arderii. Spre deosebire de flăcările unui cuptor cu gaz, care pot fi oarecum imprevizibile, bobinele electrice de încălzire eliberează întotdeauna cantități consistente de căldură. Unii producători instalează, de asemenea, ventilatoare în cuptoarele electrice, care ajută la circulația căldurii și ajută în continuare cuptoarele electrice să gătească alimentele în mod egal.

Uscare

În timp ce cuptoarele cu gaz tind să producă o căldură mai umedă în interiorul cavităților lor, care menține alimentele umede, un cuptor electric produce o căldură uscată. În timp ce această căldură uscată poate să nu fie ideală pentru gătit prăjituri și alte produse de patiserie, poate fi benefică pentru alte aplicații culinare, cum ar fi uscarea fructelor și deshidratarea cărnii.

Preț

În ceea ce privește costul inițial sau cât vei plăti pentru a cumpăra un cuptor de la un comerciant cu amănuntul, cuptoarele electrice sunt mai puțin costisitoare. Aceasta înseamnă că un cuptor electric va costa mai puțin decât un cuptor pe gaz de aceeași dimensiune.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri