Se pare că prima persoană care a adăugat lapte în cafea a fost Johan Nieuhof, ambasadorul olandez în China, în jurul anului 1660. Povestea spune că Nieuhof a fost inspirat de aristocrația chineză, care adăuga lapte în ceai. Nu a durat mult până când acest obicei a ajuns şi în Europa, prin polonezul Franz George Kolschitzky, care avea o cafenea în Viena. Kolschitzky a început să le propună clienţilor săi să-şi savureze cafeaua cu puţin lapte în anul 1684. Nu a fost nevoie de prea multă publicitate ca acest produs să devină una dintre băuturile preferate ale europenilor. Din Paris şi Roma până la Lisabona şi Valencia, îţi prezentăm câteva dintre cele mai populare tipuri de cafea cu lapte.

Café au lait

Ce poate fi mai franţuzesc decât un café au lait (cafea cu lapte) şi un croissant? Interesant este că ambele vin din Turcia (Imperiul Otoman) via Viena, dar niciun francez nu ar vrea să i se pună asta în vedere. Cafeaua și-a găsit mai întâi drumul spre Paris la începutul anilor 1600. La sfârşitul secolului al XVII-lea, la Paris existau deja mai multe cafenele. Primele referinţe la „café au lait” apar în scrisorile lui Marie de Rabutin-Chantal, marchiza de Sévigné, scrise cam în aceeaşi perioadă. Reţeta este foarte simplă şi o poţi prepara şi tu la tine acasă, folosind cafea făcută la presă, în care se adaugă lapte şi eventual zahăr.

Caffè Latte

Ai putea spune că e versiunea italiană a lui café au lait, dar, de fapt, există o diferenţă importantă. De fapt, caffè latte se face cu un espresso cu spumă de lapte, circa 300 de mililitri. Se servește într-un pahar sau o ceașcă de cafea. Dacă ai un espressor automat te poţi bucura de un caffè latte chiar la tine acasă. Dacă vrei un caffè mocha, tot ce trebuie să faci este să adaugi la un latte nişte sirop de ciocolată şi frişcă.

Cappuccino

Această băutură italiană, destul de similară cu caffè latte, a fost numită după călugării capucini. Culoarea espresso-ului amestecat cu spumă de lapte, similară culorii robelor acestor călugări, a inspirat numele acestei băuturi, celebră în întreaga lume. Spre deosebire de caffè latte, un cappuccino conţine o cantitate mai mică de lapte.

Galão

Originară din Portugalia, această băutură fierbinte pe bază de cafea este relativ similară cu surorile italiene caffè latte și cappuccino. Diferența majoră constă în faptul că are o cantitate de două ori mai mare de spumă de lapte, fiind o băutură mai ușoară în comparație cu celelalte două.

Café Bombon

Această băutură a devenit populară în Valencia, în Spania și s-a răspândit treptat în restul țării. Un café bombon are la bază espresso, servit cu lapte condensat îndulcit într-un raport unu la unu. Pentru efect vizual deosebit, se folosește un pahar transparent, iar laptele condensat se adaugă încet pentru a se scufunda sub cafea și a crea două benzi separate de culori contrastante, deși, în mod obişnuit, sunt amestecate înainte de consum.

Frappé

Această băutură care a apărut la începutul secolului al XIX-lea este ideală mai ales vara. Un frappé se face din espresso, lapte și multă gheaţă. În funcţie de preferinţele personale se pot adăuga şi diferite siropuri (aproximativ 300 ml), de la vanilie la caramel.

Cafeaua cu lapte a devenit parte a culturii noastre. Pentru unii e nelipsită de la micul dejun, pentru alţii este pretextul perfect pentru o întâlnire cu cei dragi!

Sursa foto: Unsplash.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: