Setari Cookie-uri

Cum poți evita declanșarea alergiilor

Alergiile sunt afecțiuni comune care pot avea cauze multiple, de la anumite substanțe sau praf până la alimente cu risc alergenic ridicat. Află mai multe din articol despre tipurile de alergii și ce poți face pentru a evita declanșarea acestora!

Alergiile sunt definite ca reacții exagerate ale organismului în urma contactului cu anumite substanțe din mediul înconjurător. Ca urmare, sistemul imunitar al persoanelor predispuse la apariția alergiilor consideră aceste substanțe ca fiind străine, așa că declanșează un răspuns imun. Aceste substanțe se numesc alergeni și pot ajunge în organism prin ingerare, inhalare sau prin contactul cu pielea. Alergiile pot avea manifestări neplăcute și pot afecta dispoziția și activitățile zilnice, așa că este important să afli cât mai multe despre acestea pentru a le putea limita efectele.

Alergiile se pot manifesta la diverse organe, în funcție de substanțele și cauzele care au dus la apariția lor și de zona care a intrat în contact cu factorul alergen. De asemenea, simptomele alergiilor se pot resimți la nivelul întregului corp, în situația în care substanța care a dus la apariția alergiei ajunge în sânge. În acest caz, tensiunea arterială scade, iar ritmul cardiac devine mai accelerat.

Citește și:

Care sunt cele mai comune alergii?

Organismul uman nu are o reacție imună la orice substanță, așa că există doar unele care pot cauza alergii și pe care este bine să le știi pentru a le putea evita în viitor.

Simptomele reacțiilor alergice variază, în funcție de agentul la care ești alergic și de modul în care ai intrat în contact cu substanța. De exemplu, este posibil să ai erupții cutanate dacă ai o alergie la nivelul pielii, să te simți rău dacă ai o alergie alimentară sau secreții nazale mai abundente dacă ești alergic la polenul din aer.

Una dintre cele mai frecvente alergii este cea la sporii de mucegai și acarienii de praf. Acarienii de praf se găsesc peste tot, în piesele de mobilier, covoare, draperii, pe piele și mai ales în lenjeriile de pat. Poți elimina factorii alergeni ușor, mai ales dacă înlocuiești materialele din casă cu unele cât mai naturale. Dacă ești alergic la praf, asta nu înseamnă că trebuie să înlocuiești lucrurile pe care le ai deja cu unele foarte scumpe. De exemplu, poți alege lenjerii de pat ieftine, din fibre cât mai naturale, în care te vei simți confortabil și care te pot ajuta să elimini riscul apariției alergiilor.

Citește și:

De asemenea, alergia la anumite alimente este destul de comună. Organismul poate avea reacții exagerate atunci când depistează anumite proteine din hrană și produce histamine, ceea ce duce la inflamarea anumitor zone ale corpului.

Polenul este un tip de alergen care se inhalează și care este prezent în anumite tipuri de plante, copaci sau buruieni, cum este ambrozia. Polenul este transportat de vânt și poate fi inhalat, iar organismul va declanșa o reacție alergică.

Alergia la medicamente poate cauza urticarie, erupții, umflarea feței, mâncărimea pielii și, în cazurile mai grave, anafilaxie.

Cum tratezi și previi alergiile?

Alergiile, indiferent de tipul acestora, nu se vindecă, dar pot fi tratate, iar simptomele pot fi ameliorate prin administrarea de tratamente medicamentoase, doar la recomandarea medicului specialist alergolog. Cele mai frecvente substanțe administrate și recomandate de către medici sunt antihistaminicele, cortizol, imunomodulatori (în cazul alergiilor la nivelul pielii).

Citește și:

Una dintre cele mai eficiente metode de a preveni alergiile este evitarea contactului cu substanța la care ești alergic. De aceea, este important ca în momentul în care încep să apară primele simptome ale unei alergii, să mergi la medic și să faci teste specifice care vor determina dacă ești alergic și la ce substanță sau aliment, pentru a le putea evita pe viitor.

În cazul în care suferi de o alergie severă, se folosește hiposensibilizarea, prin care organismul este indus să răspundă în mod controlat atunci când intră în contact cu sursa alergiei, cu substanța alergenă. Această terapie presupune introducerea treptată în organism a unei cantități crescătoare de alergeni. Astfel, sistemul imunitar învață să tolereze alergenul și să își modeleze reacția la acesta.

Citește și:

Majoritatea alergiilor nu au consecințe grave și pot fi ținute sub control prin evitarea alergenului respectiv și prin schimbarea anumitor obiceiuri sau obiecte din mediul înconjurător. Însă există cazuri mai severe, pentru care este nevoie ca medicul specialist alergolog să facă anumite teste care să determine substanța alergenă și să prescrie un tratament adecvat. De aceea, este important să nu ignori semnele alergiilor, să eviți contactul cu substanțe alergene și să mergi la medic în cazul în care simptomele se agravează.

Vizionare placuta


Kudika
30 Mai 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.