Setari Cookie-uri

Cele mai renumite 7 lichioruri italiene în lume

Între restricții și închideri temporare ale spațiilor comerciale, experiența de a te delecta cu băuturi de calitate superioară - dar cu măsură - a devenit din ce în ce mai familiară. Și pentru că interesul pentru lichiorurile italiene fine s-a dublat, Alcool Discount a pregătit selecții interesante și renumite în întreaga lume. Iată, deci, câteva lichioruri italiene pe care vă recomandăm să le încercați sau să le redescoperiți în 2021 – atât pentru entuziaștii aflați la început, cât și pentru cei experimentați în lumea lichiorurilor –  pentru a explora noi arome și, de ce nu, băuturi create după rețete autentice.

Istoria lichiorurilor italiene datează din Evul Mediu, când călugării din mănăstiri au încercat să facă preparate medicinale, folosind în rețele lor alcool și plante medicinale. Aceste amestecuri au ajuns în înalta societate, începând să devină foarte cunoscute.

Lichiorurile italiene: care sunt cele mai bune și mai renumite

Lichiorurile italiene sunt produse prin distilarea ierburilor aromatice. La aceasta se adaugă zaharuri și arome și astfel au atât o acțiune digestivă, cât și una alcoolică. Italienii obișnuiesc să bea lichiorurile după prânz, cină sau după aperitive. Însă în țara noastră, multe dintre ele devin ingrediente importante pentru unele dintre deserturile noastre preferate. Aroma lor este intensă depinde și de locul în care sunt produse. Ca și în cazul vinurilor, fiecare zonă italiană are propriul său lichior special.

Citește și:

Cele mai renumite 7 lichioruri din Italia

Iată o selecție a celor mai renumite 7 lichioruri din Italia pe care italienii le venerează și care sunt potrivite pentru orice moment al zilei și chiar pentru orice anotimp:

  1. Limoncello. Unul dintre cele mai renumite lichioruri din Italia este Limoncello, făcut cu coajă de lămâi din Sorrento, cu indicație geografică protejată (IGP). Pentru prepararea acestuia, coaja rasă de lămâie este amestecată cu zahăr și apă și apoi filtrată după o perioadă de macerare, ceea ce naște o băutură care se caracterizează prin culoarea sa galbenă și aroma inedită. Limoncello are o acțiune digestivă excelentă și o aromă deosebită, foarte dulce.

  2. Amaretto. „Amaretto” de renume mondial există din 1525 și, prin urmare, este unul dintre cele mai bune lichioruri italiene cu un patrimoniu adânc înrădăcinat. Amaretto este o băutură spirtoasă cu aromă de miere și migdale, a cărei origine se întoarce într-un oraș din Lombardia, în nordul Italiei - Saronno. Potrivit unei fabule, unul dintre modelele care a pozat pentru unul dintre elevii lui Leonardo da Vinci i-a prezentat băutura acestuia din urmă. Pentru a pregăti băutura, a fermentat câteva caise cu coniac și i-a dat preparatul elevului. Reglarea fină a procesului de fermentare a avut un impact puternic asupra băuturii, ducând în cele din urmă la rodirea Amaretto. Amaretto este renumit în întreaga lume și este folosit în mod obișnuit de italieni pentru a aroma o varietate de preparate culinare, prăjituri și înghețate.

    Citește și:
  3. Grappa. Grappa, care este echivalentul whisky-ului scoțian, i-a menținut pe cultivatorii medievali plini de viață în nopțile reci, de iarnă. Lichiorul a fost distilat folosind extractul pulpos al fructelor care au rămas ca reziduu din tehnica fermentării vinului. Datorită conținutului său ridicat de alcool, Grappa are un gust amar. Pentru a savura aromele subtile ale caramelului ar trebui să beți Grappa încet, iar dacă doriți să apreciați băutura ca italienii, adăugați un shot de Grappa la espresso, după prânz.

  4. Amaro del Capo. Este un lichior specific sudului Italiei, mai precis din regiunea Calabria. Se servește foarte rece, aproape înghețat și are o aromă tipică de ierburi aromatice din munții Calabriei.

  5. Liquirizia. Liquirizia este un lichior foarte special, tipic regiunii Calabria. Rădăcina de lemn dulce (în italiană liquirizia), cu aroma sa puternică și culoarea închisă fac din acest lichior o opțiune excelentă pentru cei care doresc să guste un lichior rar. Nu se găsește în toată Italia, ci doar în sud.

    Citește și:
  6. Amaro. Amaro este un lichior digestiv puternic, cu o structură mătăsoasă, uneori chiar siropoasă, care a apărut în secolul al XIX-lea. Se fabrică în mod tradițional prin macerarea diferitelor ierburi, flori, scoarță aromată, coji de citrice și condimente. Amestecul este apoi zdrobit cu sirop de zahăr înainte de maturare. Deși cuvântul italian amaro se traduce prin amar, aromele acestui lichior pe bază de plante sunt complexe și pot varia de la amărui la aproape dulci, în funcție de vârsta sa și de ingredientele utilizate în amestec. Amaro este, în general, savurat singur sau cu gheață, chiar și cu cafea sau cu băuturi Coca Cola.

  7. Fernet Branca. Un lichior foarte renumit în Italia, care este produs la Milano, rețeta sa este secretă și conține ierburi și rădăcini de pe toate continentele. A fost creat de medicii Fernet și Branca în 1845 și a devenit faimos pentru că era eficient împotriva unei epidemii de holeră în acel moment. Se poate servi rece sau la temperatura camerei.

    Citește și:

Photo by Charles "Duck" Unitas on Unsplash

Vizionare placuta


Kudika
18 Octombrie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.