Setari Cookie-uri

Drumețiile, un hobby pentru toată familia

Iată câteva sfaturi utile care te pot ajuta să te pregătești pentru o ieșire în natură

O drumeție liniștită, în ritmul tău, singură, alături de prieteni sau familie, într-o pădure din împrejurimi, sau chiar o ieșire scurtă la munte, pe un traseu mai ușor, este un mod minunat de a-ți petrece câteva ore în natură. Plimbarea în sine poate fi liniștitoare și relaxantă chiar și pentru cei care nu sunt pasionați de activități sportive. Mai mult, natura îți permite să te destresezi, să îți golești mintea de orice probleme și, deși pare imposibil, să îți încarci bateriile pentru următoarea săptămână. O ieșire alături de prieteni și familie creează momente esențiale de bucurie care sunt importante pentru bunăstarea noastră. Iată câteva mici lucruri de care ar trebui să ții cont atunci când organizezi o drumeție.

Citește și:

Pregătește-ți echipamentul

În ceea ce privește hainele, alege îmbrăcăminte confortabilă, în care te poți mișca cu ușurință. Echipamentul profesionist de munte este util doar pentru perioade lungi de mers pe jos sau pentru ieșiri într-un mediu complicat, precum un traseu mai lung de urcare pe munte, în timpul iernii, de exemplu, sau pe caniculă. În rest, un simplu trening de dama sau bărbătesc este mai mult decât suficient. Alege mereu un tricou dintr-un material care se usucă repede și care îți lasă pielea să respire. Nu uita să iei cu tine o haină de ploaie sau de vânt pentru a evita surprizele neplăcute. Cât privește încălțămintea, adapteaz-o în funcție de durata și terenul ales pentru plimbare. De exemplu, pentru un traseu ușor, de o oră, pe o cărare plană, de pădure, poți opta pentru încaltaminte pentru mers sportiv sau adidași. Dacă frecventezi drumuri de țară sau cărări pietroase, alege ghete ușoare, joase, de drumeție. Bocancii sunt o opțiune atunci când alegi să urci pe munte.

Citește și:

Bețele pentru mers sunt utile în următoarele situații:

  • dacă ai ceva dificultăți la mers (exces de greutate, oboseală, probleme de sănătate)

  • dacă frecventezi pante sau zone foarte pietroase, îți vor oferi un punct de sprijin suplimentar.

De asemenea, alege un rucsac de o mărime și greutate potrivite duratei drumeției. Nu uita să ai la tine o sticlă cu apă, gustări și o mică trusă sanitară (antiinflamatoare, creme pentru răni ușoare, pansamente, plasturi etc).

Pregătește-ți călătoria

Dacă ești începător, ar fi mai bine să te obișnuiești cu mersul pe jos, făcând plimbări ușoare de durată moderată, de exemplu, de 30 de minute. Asta îți va permite să îți judeci rezistența personală, dar și a partenerilor tăi de drumeție. Apoi, treptat, poți crește durata și complexitatea traseelor alese. Echipează-te cu încălțăminte și îmbrăcăminte adecvată, nu ezita să iei cu tine o haină de vânt/ploaie, și ești gata de plecare. Verifică mereu dinainte vremea, nu uita să ai întotdeauna o hartă a traseului și zonei alese pentru drumeție, și, mai ales, ai grijă să ai mereu un telefon încărcat la tine, pentru eventualele situații neprevăzute. Nu subestima dificultatea traseului (durata, zone de relief mai accidentate), mai ales dacă este un drum necunoscut sau dacă, de exemplu, unul dintre însoțitorii tăi este deja obosit.

Citește și:

Bucură-te de o plimbare plăcută

Odată plecați la drum, asigură-te că drumeția este distractivă pentru toată lumea. Reglează durata plimbării în funcție de posibilitățile tale și ale partenerilor tăi de drum. Dacă ești începător, nu ezita să-ți verifici poziția GPS pe google map, pentru a fi sigur că nu ai greșit drumul. Fii atent la schimbarea vremii: o plimbare în vânt, iarna, în plin soare, vara, sau sub un cer amenințător poate deveni rapid riscantă pentru tine sau prietenii tăi.

Și mai ales, ce este cel mai important, nu uita să admiri natura, florile, peisajele. Până la urmă acesta este scopul principal al drumeției, nu?

Sursa foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
5 Decembrie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.