Setari Cookie-uri

5 motive pentru care ar trebui să consumi ciuperci murate

Având în vedere că a sosit vremea murăturilor și a proviziilor pentru iarnă, asigură-te că ai în cămara ta măcar câteva borcane de ciuperci murate.

Cuvântul „toamnă” te duce cu gândul, de obicei, la tot felul de conserve și de dulcețuri, care mai de care mai aromate, mai colorate și mai gustoase. Pe lângă acestea, murăturile ocupă și ele un loc fruntaș în categoria alimentelor pe care românii preferă să le pregătească în acest anotimp.

Nu este de neglijat nici faptul că toamna este momentul ideal pentru a culege ciupercile. Odată adunate și curățate, vine și întrebarea firească: „Oare ce pot face cu ele în afară de a le pune la congelator și de a face zacuscă?”.

Nimic mai simplu: umple-ți cămara cu ciuperci murate, iar papilele tale gustative îți vor mulțumi pentru asta. Și nu doar papilele vor avea de câștigat, ci și organismul tău, pentru că nu trebuie neglijate beneficiile pe care le au ciupercile murate asupra sănătății și bunăstării tale.

Citește și:

Așadar, pe lângă tot felul de conserve și de tipuri de dulceață, de ce ar trebui să pui și niște ciuperci la murat toamna aceasta?

1. Ciupercile murate au un rol benefic atunci când ești constipat și contribuie la reglarea funcționării sistemului digestiv

Când te confrunți cu constipația și cu balonarea, este indicat să consumi ciuperci murate. Beneficiile vin în acest context mai ales datorită proprietății lor de a fermenta. Astfel, ciupercile murate conțin probiotice, care au un rol important pentru sănătatea intestinului tău, prevenind bolile inflamatorii intestinale.

2. Se află printre alimentele care ajută la scăderea colesterolului și sunt indicate persoanelor cu tensiune arterială ridicată

Ciupercile murate conțin proteine slabe care contribuie la reducerea colesterolului din sânge și, astfel, pot fi de un real ajutor atunci când vine vorba de scăderea în greutate, mai ales că au un număr scăzut de calorii. Totodată, deoarece conțin o cantitate minimă de sodiu, e recomandat să fie consumate de către persoanele cu tensiunea arterială ridicată, pentru că, se pare, acestea ar putea contribui la scăderea riscului unui atac de cord.

Citește și:

3. Sunt consistente și îți oferă destul de rapid senzația de sațietate

Întrucât sunt bogate în apă, în fibre, în minerale și în aminoacizi, odată ce le consumi, ciupercile murate determină suficient de rapid senzația de sațietate. Acestea au un indice glicemic scăzut și conțin grăsimi utile. Așadar, sunt alimente consistente, perfecte pentru momentele în care ți-e foame și vrei să mănânci ceva gustos și sățios.

4. Pot fi utilizate în tot felul de combinații și de rețete

Fie că le folosești ca garnitură pentru friptură sau pentru o tocăniță, fie ca fel de mâncare de sine stătător, alături de o mămăligă aburindă, un piure cremos sau orez, ori într-un sandviș delicios, ciupercile murate pot să apară într-o gamă largă de rețete și de combinații, după bunul tău plac și gust sau după cum îți dictează ție poftele și imaginația.

Citește și:

5. Sunt soluția potrivită atunci când nu ai timp să stai prea mult în bucătărie

Ai venit târziu de la muncă și nu ai chef să îți petreci timpul gătind? Scoți un borcan de ciuperci murate și, alături de un sandviș cu brânză, cu carne sau împreună cu o salată rapidă și proaspătă, acestea pot constitui un prânz sau o cină sățioasă și gustoasă, fără să murdărești prea multe vase și fără să dedici prea multe minute preparării mâncării.

Așadar, dacă te-ai plictisit de clasica rețetă de castraveți murați și vrei ceva inedit în cămara ta, ciupercile murate pot fi o alternativă la fel de gustoasă, la fel de ușor de preparat. Odată ce le încerci, acestea vor deveni nelipsite din alimentația ta, mai ales dacă îți plac ciupercile și le consumi des. În plus, pe lângă faptul că sunt delicioase, aduc reale și importante beneficii pentru organismul tău, au un rol considerabil în menținerea sănătății tale și le poți mânca în diverse moduri, alături de tot felul de rețete, în funcție de imaginația și de gusturile tale.

Citește și:

Sursa foto: pexels.com

Vizionare placuta


Kudika
17 Octombrie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.