Cu un sezon de evenimente care a debutat în forță anul acesta, privim către profesioniști pentru a afla care sunt tendințele anului în materie de deserturi și candy bar.
Pare că nu mai există nicio petrecere fără candy bar dar în realitate nu este o practică atât de răspândită. Luminița Mateescu, proprietarul Irina – Casa cu Prajituri povestește că ea și echipa ei, chiar și după mai bine de 10 ani în domeniu, încă primesc un feedback extrem de entuziast din partea clienților, semn că interesul pentru deserturi delicioase cu aspect fin, este departe de a se stinge. Mai mult, declară că solicitările sunt tot mai educate, mai specifice și presupun o execuție desăvârșită, ceea ce oferă profesioniștilor din domeniu oportunitatea de a-și dovedi abilitățile și de a atrage astfel, tot mai mulți clienți.
De ce ar fi necesar un candy bar în cadrul unui eveniment?
Când planifici un eveniment cu multi invitați, te străduiești să le oferi celor prezenți amintirea unor momente frumoase, poate chiar fericite, nu un colț cu ceva dulce. Candy bar-ul este un simbol al abundenței, al spiritului festiv și al frumosului. Așa cum o ținută superbă se desăvârșește cu o bijuterie, un eveniment atent organizat se desăvârșește cu un candy bar. Când sosesc invitații, candy bar-ul este printre primele lucruri pe care le remarcă și care îi atrag. Pur și simplu, aduce imediat o stare de bucurie printre cei prezenți și prăjiturile încep să dispară rapid.
Care sunt principiile unui candy bar reușit?
La Irina - casa cu prăjituri, clienții găsesc consultanță pentru un candy bar tailor made, însă este esențial ca el să reflecte viziunea evenimentului, fie că este o nuntă sau un eveniment corporate.
Un candy bar ideal din punctul nostru de vedere, conține între 10 și 14 categorii de desert. Chiar și mai mult, depinde de spațiul pe care îl avem la dispoziție și de concept. Mai puțin de 10 deserturi, nu oferă acel factor „wow” pe care îl căutăm de fiecare dată.
Apoi, recomandăm prăjituri one bite sau cât mai micuțe. Nu este nicio problemă dacă invitații sunt nevoiți să revină la candy bar pentru o nouă porție. Ba, mai mult, este un fel de “conversation starter” care oferă o dinamică buna evenimentului.
Noi propunem chiar și cel puțin o piesă accent pentru candy bar, care poate fi un tort sau mai multe, desigur. Acestea, împreună cu alte elemente de decor și recuzită, pe care noi le deținem în stocul nostru de amenajare a candy bar-ului, oferă volum și spațialitate.
Există și clienți care decid greu în fața unei varietăți atât de mari de posibilități?
Desigur, dar nu este nici o problemă. Avem clienți care lasă totul în grija noastră și ne transmit doar bugetul și adresa de livrare. Noi oferim tot suportul logistic, consultanță, degustare, transport în mașini frigorifice, designul, montajul și demontajul candy bar-ului. De asemenea, ne deplasăm și în afara Bucreștiului, pe distanțe de până la 250 km. Sunt clienții noștri, din București, care ne cunosc bine și doresc să comande produsele noastre chiar dacă organizează evenimentul în altă localitate.
Ce categorii de produse fac parte din oferta candy barurilor Cofetăriei Irina?
Noi propunem dulciuri din din cofetăria internațională: minitarte cu ciocolată, macarons, mini - craquelin, mini mousse, pahare de desert în arome pe care le stabilim împreună, în funcție de preferințe. Produsele pot fi personalizate în funcție de dorințe, de tematica evenimentului și de imaginația clientului.
Avem si o ofertă bogată de torturi, printre care cele mai vândute sunt mousse-urile cu fructe. Desigur, acest nu lucru nu înseamnă că celelalte sunt mai puțin delicioase. Pur și simplu, există o majoritate dar și oameni care au gusturi diferite.
Ce tendințe observați anul acesta?
Nu vedem schimbări radicale în 2025. Aș spune că în fiecare an vedem transformări lente. Mereu există o categorie de clienți pentru fiecare stil, fie că apreciază mai mult simplitatea, torturile diafane, în culori pastel, naked, cu elemente naturale precum florile sau o abundență de fructe sau straturi multiple de ciocolată. Apar elemente noi în fiecare an, dar ele nu sunt predominante. Unele devin mai puternice în timp, altele pur și simplu, dispar. Se preferă mai degrabă torturile suple și înalte, învelite cu crema de mascarpone, decorate cu flori fine din pasta de zahar sau chiar cu flori naturale, mărgele delicate din zahar sau bezele si macarons.
O altă tendință care a devenit tot mai prezentă sunt monoporțiile de tort, în locul unui tort mare care se feliază. Cea mai importanta caracteristică a monoporțiilor este că au toate exact același aspect și aceeași greutate și mai ales în momentul servirii, când toți invitații le primesc, sunt extrem de estetice. Acestea au un aspect frumos și când sunt așezate pe suportul de prezentare dar sunt și ușor de manevrat, de așezat pe farfurie.
Tehnologia și sustenabilitatea par să transforme convingerile și obiceiurile. Lumea deserturilor este influențată de această evoluție?
Da, negreșit. Tehnologia este extrem de prezentă în industria cofetăriei artizanale, nu doar în cea industrială. Personalizarea este extrem de prezentă în lumea noastră, a cofetăriei, aș spune că este chiar definitorie. Datorită evoluției tehnologiei, acum putem realiza personalizări deosebite, la un nivel extrem de ridicat de precizie și rafinament, pe foaie de orez sau pastă de zahăr. Practic, tehnologia susține astăzi imaginația noastră la un nivel la care nu ne așteptam în trecut.
În plus, tehnologia și mijloacele moderne de comunicare educă cererile clienților și ridică, per ansamblu, nivelul întregii industrii. Ceea ce este minunat deoarece domeniul nostru redevine atractiv pentru tineri, atrași de provocările creative.
Ce ai vrea să știe cei care se pregătesc să comande un candy bar sau un tort?
Dacă la sosire, candy bar-ul este printre elementele care crează o primă impresie, este bine să nu uite că la plecare tortul este ultimul care se serveste, și prin urmare impresia cu care rămân invitații când pleacă acasă. Prin umare, ar trebui să nu facă economie la desert. Știu că tortul și candy bar-ul pot părea costisitoare dar aș vrea să reamintesc din ce este realizat un desert: timp, rezistența ca de atleți a cofetarilor noștri care lucrează doar în picioare, atenția unui ceasornicar, îndemânarea unui bjiutier, cunoaștere, experiență și simt estetic. Cofetarii Cofetăriei Irina sunt niște artiști a căror muncă trece adesea nevăzută deși creația lor reflectă aspirațiile și bucuriile noastre pentru câteva momente dulci. Eu și întreaga echipă, am dori să facem cunoscut faptul că produsele noastre sunt realizate cu pasiune, din dragoste pentru meseria de cofetar dar și de oameni, pentru că motivația muncii noastre sunt clienții care se bucură de deserturile noastre.