Setari Cookie-uri

Adrian Berinde: In esenta, iubirea nu are nicio legatura cu suferinta

Adrian Berinde despre iubire si despre cum o putem accesa in fiecare clipa a vietii noastre.

Se mai spune ca intr-o relatie de cuplu, iubirea trebuie mentinuta vie. Trebuie "lucrat" la asta. Ce parere ai?

E un pleonasm. Nu exista viata fara iubire, asadar viu fara iubire nu exista, nu are cum sa se exprime… Iubirea este o energie vie, este viata, nu trebuie ca cineva sa faca ceva pentru asta, iubirea inseamna viu prin ea insasi, prin definitie! Daca trebuie “lucrat” la ceva, nu la iubire trebuie lucrat, ci la relatie, la “parteneriat”. Relatia de cuplu este un compromis continuu, care rotunjeste constiinta fiecaruia, in asa fel incat ea, relatia, sa functioneze uns. Daca peste toate astea mai vine si un dram de iubire, atunci cuplul acela e in regula. Deci la functionalitatea relatiei, da, putem lucra, zilnic, dar nu la iubire! Aceea e perfecta.

Cum putem trai iubirea si in iubire chiar si in lipsa unui partener? Pentru ca, in general, prin iubire se intelege iubirea romantica…

Citește și:

Iubirea, in esenta ei, este universala si unidirectionala. Una dintre insusirile sufletului nostru, cu care a fost setat la venirea pe Pamant, este capacitatea de iubirea totala, maxima. Creierul, insa, o filtreaza, i-o dozeaza in mici iubiri, care deseori se sting, pentru ca sunt scantei de-o clipa… Oamenii cred ca au nevoie de un partener spre care sa isi indrepte iubirea, dar eu cred ca sufletul, in integralitatea lui, este iubire, ca o lanterna care lumineaza din noi, inspre in afara… Si lanterna asta poate lumina orice, un caine, un prieten, un ideal, natura, omenirea…

Chiar asa, cum este povestea asta cu "mai multe tipuri de iubiri"? Ce este iubirea, de fapt?

Iubirea este o energie unica, este aceeasi, asadar nu cred ca exista mai multe tipuri de iubire, ci doar fascicule, forme pe care le poate lua iubirea, in functie de relatia pe care o avem cu “obiectul iubirii” – spunem ca ne iubim mama, tara, prietenii, profesia…Dar este o singura iubire, doar interpretata de creier in mod diferit, pentru ca iubirea este o energie care are capacitatea de a se modula, de a se schimba, de a se manifesta sub diferite forme si comportamente.

Citește și:

Cum ai ajuns la aceasta viziune si traire a iubirii?

Eliminand toate bavurile si constuctiile false pe care creierul meu le facea, toate nimicurile, reziduurile, lucrurile neimportante… Detectandu-le si eliminandu-le, ca atunci cand scoti foi de pe o ceapa, una dupa alta, pana ajungi la esenta, la inima…

In "Omul-inger", o alta piesa inclusa pe "Arcan", spui: "Voisem a fi printre oameni,/ Sa-nvat sa iubesc si sa rad." Unele dintre cititoare ti-ar spune ca esti un visator si ca realitatea de la televizor este diferita. Oamenii sunt tristi si se urasc. De unde apare aceasta diferenta de interpretare a vietii?

Crezi ca aia de la televizor e realitatea?! (rade) Eu nu-mi traiesc viata la televizor… In “Omul-inger” mi-am imaginat un suflet care vine in acest moment pe Pamant si se loveste de sarma ghimpata a realitatii de pe Terra. Vede specia umana, din care si el va face parte, vede tristetea, vede felul in care oamenii sunt oranduiti, incadrati pe randuri… Si-atunci intelege ca, pentru a supravietui aici, are nevoie de niste “unelte” speciale, radicale, pe care trebuie sa le invete, ca sa poata rezista in conditiile astea. Iar aceste toots-uri sunt iubirea si rasul. Nu de la ceilalti invata un suflet sa iubeasca si sa rada, ci le invata tocmai pentru a putea supravietui printre ei, printre oameni… Deci, nu avem chiar o diferenta de interpretare a vietii, oamenii sunt, in general, tristi si… nu neaparat se urasc, dar cred ca se suporta greu unii pe altii. Si in acest “mediu toxic” nu-ti poti salva sufletul decat razand si iubind.

Citește și:

adrian berinde

Cred ca reintoarcerea la iubire presupune... exercitiu. Ce exercitii de iubire putem face zilnic, pana cand ajungem acolo?

Asta e o intrebare capcana! (rade) Iubirea nu a disparut niciodata, ci doar a fost umbrita, a fost acoperita de mizerie, de nimicurile zilnice, de umbre. Ce ai de facut este sa cureti, sa gasesti mizeria si s-o elimini… In momentul in care devii constient, cand o vezi, ai de ales: ori ramane pe tine, ori o cureti. Uneori pretul pentru aceasta curatare poate fi foarte mare, dar depinde de tine, e o alegere. Totul e o alegere, pana la urma! Daca s-a pus praful pe iubirea ta, este vina ta si s-a intamplat cu acceptul tau. Asa ca exercitiul zilnic pe care un om il poate face pentru a se reintoarce la iubire, adica la sufletul lui, la Sine, este sa isi puna in fiecare zi intrebarea: Ce este vital, ce este cu adevarat important pentru mine?

Citește și:

Vizionare placuta


Andreea Billig este scriitoare, autoare a best-seller-ului "I Choose...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.