Setari Cookie-uri

Cornel Sorian: Fac in fiecare moment ce imi dicteaza inima

Cornel Sorian a dominat multa vreme topurile din Romania cu trupa Stigma.

"I am Monster", albumul care a ajuns pe locul 5 in topul celor mai bine vandute albume de muzica clasica din lume, exploreaza fricile si aspiratiile artistului. Cum ne imblanzim fricile si cum le punem la lucru in folosul aspiratiilor noastre?

Nu stiu cum ni le imblanzim in general. Stiu ca eu unul, ma pun pe pilot automat de functionare atunci cand trebuie sa le confrunt. Si nu le confrunt. Ma izolez ca miezul in coaja de nuca, si mintea mea iese de-acolo, din lumea mea confortabila si calduta, abia dupa ce osul - robot a trecut de pericol. Strategia asta a functionat mereu pentru mine. Insa asa cum subliniezi in intrebare, sunt complet de acord cu tine, ca pentru noi artistii, si in folosul artei, toate aceste sentimente negative ca frica, pana si ura, tot ce implica pasiune nebuna, poat fi puse la treaba in scop creativ.

Care este povestea acestui album?

Citește și:

Albumul s-a nascut pas cu pas, episodic, in pauze de lucru cu alti artisti interpreti. In unele cazuri am stiut exact despre ce vreau sa vorbesc (vezi Intruterine - care descrie muzical cele nou luni ale fatului in uterul mamei), caz in care am cautat sa dezvolt o metoda pentru discursul muzical. In alte situatii am luat pur si simplu vioara in maini si am lasat muzica sa se reverse (vezi The boy who fought his giants). In unele cazuri am pornit de la vioara, alteori de la pian, sau pur si simplu de la un ritm sau sunet care mi s-a parut interesant. Am intors procesul de creatie pe cat mai multe fete.

De ce ai preferat sa ti-l produci si sa ti-l distribui singur in loc sa lucrezi cu o casa de discuri?

Pentru ca muzica a intrat in sfarsit si ea din plin in era digitala. Pentru ca nu am contat pe vanzari ci pe streaming - Spotify si Apple Music in principal si pentru ca Facebook a devenit o platforma incredibila de promovare. Sunt putine lucruri pe care in acest moment o casa de discuri le poate face pentru mine iar eu nu pot sa le fac singur. In acelasi timp, principala sursa de exploatare pentru aceste cantece, ramane publishingul. Sa nu uitam ca toate cantecele de pe acest album au fost semnate de agentii din UK, USA, Asia si alte teritorii pentru a fi folosite ca suport audio in programe TV, film, jocuri video, media.

Citește și:

Cum ai facut trecerea de la muzica pop-rock din perioada Stigma la muzica de film si simfonica?

N-am facut-o complet inca. Am inceput acum vreo trei ani cu facultatea, SAE Institute London, unde am studiat productie audio pentru film, si o fac in continuare. Inca merg trei zile pe saptamana la unul din cele mai angajate studiouri din centrul Londrei unde sunt full time In-house Producer. Acolo lucrez exclusiv Pop - R&B si Hip-Hop cu artisti din toate colturile lumii care viseaza la celebritate.

Cornel Sorian

Cum ai reactiona daca ai primi o invitatie la Festivalul George Enescu?

Ha ha ha! As fi foarte surprins. Dar pe termen lung, da, asta e idealul de atins.

Cum stii ca esti pe drumul cel bun?

Daca a fi pe drumul cel bun inseamna a nu avea regrete la sfarsit, cred ca nu stii. Aflii abia atunci, la final, cand e prea tarziu ca sa mai schimbi ceva. Si daca e asa, de ce sa-ti pierzi timpul si energia cu indoieli? Pentru mine e mult mai sanatos sa fac in fiecare moment ce-mi dicteaza inima. Sentimentul de a fi liber sa fiu cine vreau si sa fac ce-mi dicteaza pasiunea e deasupra performantei de a fi pe drumul bun. Nu stiu daca sunt pe drumul bun (bun pentru ce sau cine???) dar macar stiu exact ca sunt pe drumul meu, al meu de-acum.

Citește și:

Vizionare placuta


Andreea Billig este scriitoare, autoare a best-seller-ului "I Choose...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.