Setari Cookie-uri

Împlinirea începe încă din copilărie. Cum contribuie părinții la formarea unui adult fericit?

Adultul împlinit este, de fapt, copilul care, cu ani în urmă, a primit iubire și sprijin necondiționat, care a avut șansa de a experimenta libertatea de a alege, de a-și pune în valoarea potențialul și de a-și asuma propria individualiate.

Articol de Doina Enache, Holistic Development Coach Upperself

www.upperself.ro

Fiecare părinte își dorește un viitor fericit și împlinit pentru copilul său. Însă, contribuția pe care părintele o aduce la împlinirea adultului se conștientizează, cu adevarat, peste ani. De multe ori, bazându-se pe un adevăr de netăgăduit, părinții consideră că știu ce este cel mai bine pentru propriul copil și că toate deciziile pe care le iau nu pot fi decât în favoarea celor mici. În realitate, însă, este nevoie de o cunoaștere profundă a copilului, a potențialului și a vulnerabilităților sale, pentru a-i putea cultiva valoarea umană și pentru a-l susține să devină un adult împlinit și fericit.

Adultul împlinit este, de fapt, copilul care, cu ani în urmă, a primit iubire și sprijin necondiționat, care a avut șansa de a experimenta libertatea de a alege, de a-și pune în valoarea potențialul și de a-și asuma propria individualiate. Este copilul încurajat să își exprime și să își accepte emoțiile sau fricile. Este copilul ai cărui părinți și-au asumat rolul de ghizi și astfel, au pus bazele unei vieți împlinite.

Citește și:

Părinții au o misiune foarte importantă în formarea viitorului adult. În funcție de starea de echilibru a mamei și a tatălui, de relația pe care aceștia o construiesc între ei și de modul de comunicare adoptat, copilul dezvoltă tipare comportamentele după care se va ghida de-a lungul întregii vieți. Astfel, un copil care a primit iubire, răbdare și libertate de exprimare în timpul copilăriei va avea un parcurs liniștit și armonios ca adult, spre deosebire de un copil ale cărui sentimente și trăiri au fost ignorate sau reprimate în primii ani de viață. Asta pentru că amintirile, fie că sunt plăcute sau neplăcute, sunt stocate la nivel de subconștient și ne influențează în călătoria numită VIAȚĂ.

Comunicarea este una dintre cheile care deschide ușa către o copilărie fericită. Este modalitatea prin care ne putem cunoaște copiii în profunzime, ascultându-i, împărtășindu-le învățăminte și ajutându-i să se descopere. Comunicând și relaționând cu ei, cei mici vor dobândi sentimentul siguranței emoționale și își vor dezvolta empatia, vor înțelege mai bine rolul fiecărui membru al familiei și vor învăța cum să-si gestioneze emoțiile, fricile și conflictele, fie că sunt interioare sau cu cei din jur. Astfel, în funcție de arta comunicării din familie, copilul evoluează într-un adult sociabil și prietenos sau din contră, devine o persoană neîncrezătoare și retrasă.

Citește și:

Conștientizarea, asumarea și înțelegerea propriilor emoții reprezintă un proces amplu, care se învață încă din copilărie, avându-i ca sprijin și ghizi chiar pe părinți. Este firesc ca, uneori, cel mic să manifeste trăiri negative, supărare sau furie. Important este cum gestionează părinții aceste situații, astfel încât să nu se transforme în răni emoționale adânci, pe care viitorul adult le va purta “în spate” odată cu înaintarea în vârstă. Copiii care sunt ajutați să își identifice sursa emoțiilor, care se simt ascultați și înțeleși sunt scutiți de blocajele emoționale care ar putea sta în calea împlinirii lor atunci când ajung la vârsta matură.

Citește și:

Independența și libertatea de alegere oferite copilului se transformă, în timp, în “atuuri” pentru viitorul adult. Oferindu-i libertatea de a alege și de a experimenta, chiar și situații mai puțin favorabile, ne asigurăm că punem încă o cărămidă la temelia vieții unui adult echilibrat, responsabil și încrezător, cu spirit autonom, care este pregătit să facă față provocărilor vieții. În schimb, copiii a căror copilărie a fost îngrădită, vor deveni la maturitate persoane dependente, rezervate și pesimiste.

Nu în ultimul rând, obiceiurile din familie reprezintă un punct de plecare spre un viitor împlinit. Timpul petrecut împreună și experiențele comune au un rol important atât pentru dezvoltarea unei relații puternice între părinți și copii, cât și pentru creionarea unor amintiri frumoase. În plus, starea de bine, pozitivismul și bucuria părinților sunt surse de inspirație pentru adultul în devenire. Nu degeaba se spune că părinții care aleg să fie fericiți cresc copii fericiți.

Citește și:

Fiecare copil merită o copilărie fericită, spre care să își întoarcă cu bucurie sufletul atunci când ajunge la maturitate. Pentru asta, părinții au nevoie să își asume rolul important din primii ani de viață ai copilului și să înțeleagă faptul că împlinirea adultului de peste câțiva ani se află în responsabilitatea lor.

Foto by Pezibear via Pixabay

Vizionare placuta


Kudika
16 Aprilie 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.