Setari Cookie-uri

Scaunul bebelușului: despre culoare, consistență, frecvență, diaree și constipație

Când este normal scaunul bebelușului și când ar trebui să ne îngrijorăm? Oare dacă scaunul întârzie câteva zile este bebelușul constipat? Este în regulă ca uneori să aibă mai multe scaune pe zi? Dar culoarea? Dar consistența? Poate că înainte să deveniți părinți nu v-ați gândit că scaunul bebelușului este un semn de sănătate și că îl veți urmări destul de des de la naștere, pentru a va asigura că bebelușul este sănătos.

Pentru în jurul conținutului scutecului se vor naște multe întrebări și pentru internetul este plin de mituri, am sintetizat în acest articol principalele informații pe care părinții ar trebui le cunoască despre scaunul bebelușului încă de la naștere.

Scaunul nou-născutului

Primul sau primele scaune ale nou-născutului pot avea o culoare închisă, asemănătoare cu uleiul de motor sau cu smoala, aceasta pentru bebelușul elimina meconium, substanță care se găsește în intestinele micuțului în viață intrauterină. Acest/aceste scaune se petrec în primele 2 zile de la naștere, apoi scaunul bebelușului își schimbă consistența, culoarea și frecvența în funcție de alimentația pe care o primește: lapte matern, alimentație mixtă, formulă, lapte matern de la o lată mama (ideal dintr-o banca de lapte matern), aceasta din urmă fiind considerată și prima alternativă dacă mama biologică nu poate alapta.

Citește și:

Alăptat, alimentație mixtă sau hrănit cu formulă?

Înainte de toate trebuie știți scaunulul bebelușului diferă în funcție de hrana pe care o primește.

Scaunul bebelușului alăptat

Dacă micuțul este alăptat, scaunul acestuia va fi galben, de culoarea muștarului și va conține particule albicioase asemănătoare unor semințe mici. Este un scaun moale, uneori de consistentă aproape lichidă.

Scaunul bebelușului alăptat poate fi și verzui, poate chiar un pic spumos, această se întâmplă fie când bebelușul are unele alergii la ceea ce mănâncă mama, fie când se hrănește cu “laptele de început”, adică nu termină un sân. Trebuie menționat bebelușul trebuie ținut la un sân până termină laptele din acesta , pentru laptele “de la final” este mult mai bogat în nutrienți și în grăsimi esențiale creșterii, pe când “laptele de început” este mai apos și mai hidratant.

Citește și:

Scaunul bebeluslui hrănit cu lapte praf (formulă)

Scaunul bebelușului hrănit cu lapte praf este de culoare galbenă sau roșiatică, având o consistentă puțin mai tare decât a bebeluslui hrănit cu lapte matern.

Culoarea scaunului poate varia între nuanțe de verde, galben sau maro-arămiu. Este important ca atunci când scaunul este verde, bebelușul fie testat pentru alergii. Se poate face testul Phadiatop Infant sau alte teste propuse de medic. De asemenea, dacă mama alăptează, este posibil medicul îi recomande eliminarea unor alimente din hrana acesteia, de obicei lactatele și glutenul. Citiți și articolele:

Alergia la proteina laptelui de vacă a bebeluslui

Alergia la ouă a bebelușului

Frecvența scaunelor bebelușilor alăptați

Bebelușii alăptați pot avea de la 1-3 scaune pe zi până la un scaun la 10 zile. Da, ați citit bine, dacă bebelușul este alăptat și absoarbe foarte bine laptele mamei, poate avea scaun o dată la 10 zile, însă scaunul este în cantitate mare, fără ca micuțul fie considerat constipat.

Citește și:

scaunul bebelusului (culoare, consistenta, frecventa), cand e normal, cand e constipat, cand e diaree

Frecvența scaunelor la bebelușii hrăniți cu formulă (lapte praf)

Laptele matern are un conținut variat în apă, grăsimi și alți nutrienți, în funcție de momentul zilei. De asemenea compoziția laptelui matern se modifică în funcție de necesitățile bebeluslui, așadar la fiecare masă compoziția laptelui matern variază, la fel și digestia acestuia de către bebeluș. Nu același lucru se întâmplă însă cu laptele formulă, care are aceeași compoziție la fiecare masă. De aceea un bebeluș hrănit cu lapte praf e bine aibă scaun în fiecare zi.

Prezența sângelui în scaunul bebelușului

Prezența sângelui în scaunul sugarului o observăm sub formă de firișoare sau pete, care pot fi ori de culoare roșie, când prezența sângelui este evidentă pentru părinți, ori de culoare negricioasă (sânge digerat). De cele mai multe ori este vorba despre pete închise la culoare, când bebelușul fie a înghițit sânge de la mamă la naștere, fie înghite sânge în timpul alăptării, dacă mama prezintă regade (răni la nivelul mameloanelor).

Citește și:

    Când bebelușul este mai mare, poate face scaun negricios sau roșiatic atunci când consumă sfeclă roșie, struguri negri, spanac, cireșe, ardei sua alte alimente care colorează scaunul în roșu.

    De asemenea scaunul este negrisios sau verde închis dacă bebelușul este suplimentat cu fier.

    Bebeblusul poate avea scaun cu sânge atunci când suferă de unele alergii alimentare sau în cazul altor afecțiuni.

    Important: în orice situație în care bănuiți prezența sângelui în scaunul copilului, cereți obligatoriu sfatul medicului.

    Constipația la bebeluși

    Considerăm bebe este constipat când eliminarea scanului este dureroasă, durează mai mult decât de obicei, uneori bebelușul chiar plânge. Acest efort de defecație poate aibă loc chiar dacă scaunul nu este tocmai tare, însă eliminarea acestuia este chinuitoare.

    Citește și:

      De asemenea atunci când scaunul bebelușului are consistență tare, este evident este constipat. Observați nu legăm constipația neapărat de frecvența scaunelor, tocmai pentru la bebeluși, mai ales în primele 6 luni, există variații foarte mari.

      Constipația mai poate apară la bebeluși atunci când iau suplimente cu fier.

      Ce putem face? Dacă este alăptat, mama va avea grijă consume suficiente lichide. Dacă este hrănit cu formulă, probabil bebelușul nu consumă suficient și mai are nevoie de lăptic pentru a-și menține hidratarea, Atenție la mesele de noapte, nu i le scoateți bebelușului dacă acesta le mănâncă.

      Există niște mituri prin careobișnuimbebelușul doarmă noaptea, acestea pot fi deosebit de nocive. De asemenea medicii nu icnurajeaza Baby Sleep Training.

      Citește și:

        Puteți de asemenea, sub recomandarea pediatrului, îi oferiți bebelușului probiotice.

        Important: Dacă bebelușul este hrănit cu lapte praf, respectați cu maximă strictețe instrucțiunile de preparare. De exemplu dacă folosiți apă prea fierbinte distrugeți nutrienții din lapte. Dacă folosiți mai multă apă și mai puține doze decât este recomandat, bebelușul se hidratează, dar nu se hrănește suficient. Dacă folosiți “lapte mai concentrat”, adică puneți mai mult lapte praf decât este indicat la o anumită cantitate de apă, bebe se hraneste, dar nu se hidratează suficient și devine constipat sau pot apară complicații mai grave. De asemenea dacă bebe nu primește suficient lapte (de exemplu unii bebeluși mănâncă puțin și des, alții mai rar și mai mult - trebuie să le respectăm necesitățile), atunci de asemenea bebe se poate constipa dacă nu primește suficient lapte. Și încă o situație, dacă bebelușul vomită (situație care de multe ori este normală în cazul bebelușilor, citește și: Regurigitarea la bebeluși, când este normală și când nu), atunci bebe trebuie primească o masă sau o parte din aceasta suplimentar, la 15-30 de minute după vomă, pentru a se hrăni și a nu se deshidrata.

        Diareea la bebeluși

        În orice situație în care consistentă scaunului este mai fluid decât de obicei sau chiar apoasă ȘI frecvența scaunelor crește brusc SAU atunci când frecvența scaunelor crește treptat și consistentă devine tot mai apoasă, adresați- imediat medicului.

        La bebeluși orice diaree poate produce deshidratare severă, care crește riscul de deces. Nu încercați un tratament acasă la bebelușii cu diaree (sau tratament naturist), ADRESAȚI- IMEDIAT MEDICULUI.

        Foto: By thodonal88, By Falcona/ shutterstock.com

        Referinte:

        Ghidul primului an din viata copilului - Clinica Mayo

        Vizionare placuta


        Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

         

        Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

        Ti-a placut acest articol?

        Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.