Setari Cookie-uri

Coronavirus: Ce trebuie să știe părinții?

Pandemia de coronavirus ne interesează pe toți, de la mic la mare. Fiecare informație provenită din surse oficiale poate fi de ajutor pentru fiecare părinte. Am adunat recomandările oficiale UNICEF pentru părinți, dar și alte informații importante, oferite de autoritățile române, răspunzând astfel la cât mai multe întrebări pe care părinții și le pun în această perioada covârșitoare.

Ce este noul coronavirus?

Acesta, numit și SARS-CoV-2, este un virus nou apărut, sesizat pentru prima dată în 2019 în China, care face parte din aceeaşi familie de virusuri care stau la baza sindromului respirator acut sever (SARS), determinând boala numită COVID-19.

Cum se răspândește noul coronavirus?

OMS (Organizația Mondială a Sănătății) ne informează că noul coronavirus se poate trandmite de la om la om, prin intermediul picăturilor din nas sau gură eliminate de persoană infectată atunci când tusese, strănută, vorbește, cânta etc. Aceste picături cad la o distanță de aproximativ 1-2 metri, de aceea păstrarea distanței între oameni este foarte importantă. Aceste picături pot ateriza pe haine, pe obiecte și pe suprafețe, care ne pot contamina dacă punem mâna pe acestea, apoi fără a ne spală pe mâini ducem mâna la gură (inclusiv când mâncăm ceva luat cu mâna), la nas sau la ochi.

Citește și:

Totodată aceste picături se pot „usca” în anumite condiții de mediu, cum ar fi încăperi cu temperatură caldă, acționând precum aerosolii, de aceea sunt de evitat întâlnirile cu număr mare de persoane.

OMS semnalează faptul că noul coronavirus poate fi transmis și de către persoanele cu simptome ușoare, de exemplu care prezintă doar o tuse ușoară și nu se simte rău.

În ceea ce privește transmiterea prin fecale, OMS relatează că riscul de contactare a noului coronavirus este scăzut, răspândirea pe această cale nu este o caracteristică principală a virusului.

OMS evaluează cercetările în curs de desfășurare a perioadei de transmitere a COVID-19 și va continua să împărtășească rezultatele actualizate.

Care sunt simptomele COVID-19?

Cele mai comune simptome sunt reprezentate de stare generală de rău, oboseală, dureri musculare, tuse seacă, febra și dificultăți în respirație. Există și simptome mai puțin tipice, despre care puteți citit în articolul: DIFERENȚA ÎNTRE GRIPĂ, RĂCEALĂ ȘI CORONAVIRUS – CARE SUNT SIMPTOMELE?

Citește și:

În cazuri mai grave, în special la persoanele în vârstă, cu comorbidități, infecția virală poate produce pneumonie și dificultăți grave în respirație.

Cum putem evita riscul infectării?

Ministerul Sănătații a publicat 10 măsuri pe care să le respectăm fiecare, individual, cu mic cu mare, pentru a limita transmiterea noului coronavirus (SARS-CoV-2).

Izolarea, evitarea contactului cu persoane simptomatice, menținerea distanței de siguranță, spălarea frecvența a mâinilor și dezinfectarea suprafețelor rămân metodele de baza prin care putem evita virusul. Autoritățile ne spun că spălarea hainelor și a încălțămintei la intrarea în casă poate ajuta în limitarea transmiterii virusului, care poate supraviețui pe haine sau talpa pantofului.

Citește și:

Purtarea unei măști de protecție, atât de către adult, cât și de către copil, vine în ajutor măsurilor de prevenție a infectării cu noul coronavirus.

Este recomandat să tușim/strănutăm într-un șervețel curat (sau acoperind cu cotul gura și nasul), pe care să îl aruncăm la coș imediat după utilizare.

De asemenea se recomandă evitarea atingerii gurii, nasului sau ochilor, acestea reprezentând „porți de intrare” în organism ale virusului.

În ceea ce privește animalele, nu există dovezi că acestea transmit noul coronavirus. Însă, pentru că pot fi purtătoare de alte boli transmisibile la om, este recomandat să ne spălăm/dezinfectăm mâinile de fiecare dată după ce am luat contact cu un animal.

Pentru informații detaliate va recomandăm să citiți articolul: SURSE SIGURE: CARE SUNT RECOMANDĂRILE MINISTERULUI SĂNĂTĂȚII PENTRU NOUL CORONAVIRUS

Citește și:

Noul coronavirus afectează copiii?

Datele oficiale sunt insuficiente pentru a fi trase concluzii clare privind modul în care noul coronavirus afectează copiii de diferite vârste și femeile însărcinate. Știm însă că este un virus nou, în față căruia nimeni nu prezintă imunitate, putând astfel infecta pe oricine, indiferent de vârstă sau stare de sănătate.

Femeile însărcinate pot transmite noul coronavirus fătului?

În momentul de faţă nu există suficiente date pentru a stabili dacă virusul se transmite de la mamă la făt în timpul sarcinii sau care este impactul acestuia asupra bebeluşului. Se analizează în prezent aceste aspecte. Femeile însărcinate ar trebui să continue să ia măsuri de precauţie adecvate pentru a se proteja de virus şi să solicite din timp îngrijiri medicale dacă prezintă simptome, precum febră, tuse sau dificultăţi de respiraţie.”, citează UNICEF. Există studii care arată că, prin placentă, este improbabil ca noul coronavirus să se transmită la făt, însă după naștere, bebelușul poate fi infectat prin mecanismele obișnuite de transmitere a virusului.

Citește și:

Va recomandăm să citiți ghidul oficial recomandat gravidelor: Coronavirus (COVID-19) infection and pregnancy

În cazul în care mama este infectată cu noul coronavirus, alăptarea este sigură?

Mama trebuie să consulte medicul și să urmeze întocmai recomandările acestuia.

Conform WHO, este improbabil ca noul coronavirus să se transmită prin laptele matern, însă mama poate infecta copilul prin mecanismele obișnuite de transmitere a virusului. De aceea trebuie luate toate măsurile de precauție recomandate de către specialiști.

În ceea ce privește serviciile medicale, acestea pot suferi multe modificări în perioada de criză, de aceea este recomandat ca pentru orice informație să luați legătură cu medicul de familie pentru detalii suplimentare.

Citește și:

Foto: By Yuganov Konstantin/shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
6 Aprilie 2020
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.