Setari Cookie-uri

Ecografiile de morfolgie fetală 3D/4D: ce ar trebui să știe viitoarea mămică?

Evoluția sarcinii și dezvoltarea sănătoasă a bebelușului în burtică pot fi atent monitorizate astăzi prin intermediul tehnologiei medicale și a testelor specifice perioadei de graviditate. Monitorizarea sarcinii devine foarte importantă, pentru a descoperi posibile riscuri pentru sănătatea gravidei sau a fătului și pentru a putea interveni în timp util în tratarea acestora și în reducerea riscurilor și a complicațiilor.

În ceea ce privește monitorizarea ecografică a sarcinii, aceasta se realizează atât prin ecografii 2D, cât și ecografii 3D/4D. Pentru mai multe informații despre ecografiile morfofetale de sarcină puteți citi articolul: ECOGRAFIILE ÎN SARCINĂ: CE AR TREBUI SĂ ȘTIE VIITOAREA MĂMICĂ

Ce sunt ecografiile 3D/4D și când se recomandă?

Ca și ecografiile 2D, cele 3D/4D folosesc ultrasunete, astfel undele sonore se propagă prin țesuturile bogate în apă, iar modificările suferite de aceste unde sunt receptate și interpretate sub formă de imagini, rezultând imaginea ecgrafica pe care o putem observa pe monitorul aparatului.

Dacă în ecografiile 2D imaginea obținută se aseamănă unei secțiuni, în cazul ecografiilor 3D/4D imaginile sunt interpretate spațial, astfel încât se poate investiga corpul bebelușului în dezvoltare, chipul, sexul, membrele, se pot face măsurători etc.

Citește și:

Ecografia 4D sau 3D live este recomandată între anumite săptămâni de sarcină:

  • Săptămânile 11-14: pentru a stabili prezența sau absența unor anumite anomalii ce pot fi observate doar în această perioadă;
  • Săptămânile 20-22: când sunt formate toate părțile corpului bebelușului și pot fi evaluate posibile malformații;
  • Săptămânile 24-34 de sarcină: considerată de către specialiști ca fiind cel mai potrivit moment pentru ecografiile 3D/4D, deoarece bebelușul este dezvoltat suficient de mult pentru a putea fi observat în detaliu, pentru a i se poza chipul și expresia fetei, bebelușul având totodată suficient spațiu pentru a se mișca în mediul uterin, fiind astfel ușor de surprins din mai multe unghiuri.

Pregătirea gravidei înainte de ecografiile 3D/4D și posibili factori care pot influența calitatea imaginilor

Pentru că ultrasunetele se propagă foarte bine în țesuturile bogate în apă, gravida poate fi sfătuită să consume lichide înainte de efecturarea ecografiei.

Citește și:

Totuși, există și alți factori care pot influența calitatea imaginilor. Printre aceștia se numără poziționarea placentei. Aceasta poate fi poziționată anterior la nivelul uterului, posterior sau lateral. Poziția anterioară a placentei poate influența calitatea imaginilor ecografice la vârstă mai mică de sarcină, însă mai târziu în evoluția sarcinii imaginile devin tot mai clare.

De asemenea, vârsta gestațională și poziția bebelușului în burtică pot crea, uneori, probleme în evaluarea ecografică, putând fi dificil ca unele imagini să fie obținute. Și în această situație, când sarcina avansează și bebelușul are o libertate mai mare de mișcare, se pot obține imagini din mai multe unghiuri.

Sunt periculoase ecografiile pentru gravidă și bebeluș?

Ecografiile nu sunt deloc periculoase, nu au efecte adverse și sunt considerate metode non-invazive de investigare și monitorizare a sarcinii. Tocmai pentru că pe de o parte sunt sigure pentru sănătatea mamei și a fătului, iar pe de altă parte oferă indicii imagistice prețioase, ecografiile au devenit o metodă de rutină în monitorizarea evoluției sarcinii și a dezvoltării bebelușului.

Citește și:

Foto articol: By whitetherock photo/shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
3 Septembrie 2020
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.