Setari Cookie-uri

Deficitul de atenție la copii (ADHD): semne pe care le pot observa părinții

În prezent, deficitul de atenție este cea mai frecvent diagnosticată tulburare neurologică la copii și la adolescenți și, în ciuda faptului că este intens studiată, oamenii de știință nu au descoperit care sunt cauzele care provoacă această tulburare. Totuși, există o serie de factori de risc care au fost identificați. Citiți articolul în întregime pentru a afla care sunt tipurile de deficit de atenție, factorii de risc pentru această tulburare, simptomele și ce este de făcut.

Este normal ca micuții să fie plini de energie, dornici de joacă. Este de asemenea normal ca cei mici să nu își poată menține atenția și focusul timp îndelungat pe o activitate sau să își piardă interesul poate mai repede decât am vrea noi, mai ales că, în funcție de fiecare, unele activități nu le sunt pe plac sau li se par plictisitoare.

Însă, atunci când copilul pare că își pierde foarte repede concentrarea, este irascibil și furios, nu duce la bun sfârșit majoritatea acțiunilor sau vorbește trecând de la un subiect la altul și pierzând tema discuției, când pare că nu reușește să învețe și să ia achiziții tocmai pentru că nu se poate concentra pe o discuție sau acțiune, ceea ce ii afectează și viața socială (se integrează mai greu în mediile de copii și își face greu prieteni), atunci poate este cazul să consultați un specialist.

Citește și:

Tipuri de deficit de atenție la copii și adolescenți:

  • Tipul în care predominantă este lipsa de atenție: în această situație copilul se concentrează greu, pare mereu nerăbdător, uită ce i se spune sau ce făcea, trecând la altă acțiune, nu reușește să învețe pentru că nu poate rămâne concentrat asupra unei informații, evită activitățile care necesită chiar și un minim de concentrare.
  • Tipul în care predominantă este hiperactivitatea/impulsivitatea: numit și ADHD, copilul este energic, nu poate sta mult timp locului, nu își poate controla comportamentul. Întrerupe discuțiile, schimbă temele de discuție fără o noimă sau o logică, nu pare conștient de ceea ce face sau nu își asumă greșelile, învață și acumulează greu noi informații.
  • Tipul combinat, în care este prezentă atât neatenția, cât și hiperactivitatea/impulsivitatea - Majoritatea copiilor se încadrează în această categorie.

Care sunt factorii de risc pentru deficitul de atenție?

Deși cauzele acestei tulburări nu au fost încă identificate, totuși există o serie de factori de risc:

Citește și:
  • expunerea la toxinele din mediu în timpul sarcinii sau de la o vârstă fragedă a copilului;
  • transmiterea genetică - principala cauză a ADHD-ului;
  • fumatul și consumul de alcool sau de droguri în timpul sarcinii;
  • alimentația incorectă (plină de chimicale) și lipsa unei activități fizice la copil și adolescent;
  • tulburări de somn, consum de tutun sau de substanțe interzise - în cazul adolescenților.

Vizionare placuta


Kudika
11 Octombrie 2020
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.