Setari Cookie-uri

Psihoterapeut Simona Podaru: Rutina le oferă copiilor siguranță și predictibilitate

Psihoterapeut Simona Podaru, specialist Atlas, Părinte Implicat ne vorbește despre importanța rutinei în viața copiilor, despre cum a afectat pandemia acest aspect și ce putem face noi, părinții, pentru confortul și sănătatea psihică a micuților.

Psihoterapeut Simona Podaru, specialist Atlas, Părinte Implicat ne vorbește despre importanța rutinei în viața copiilor, despre cum a afectat pandemia acest aspect și ce putem face noi, părinții, pentru confortul și sănătatea psihică a micuților.

O găsești pe Simona pe pagina ei de Facebook.

Știm cu toții că rutina este esențială pentru copii, dar ce anume o face să fie atât de importantă, din punct de vedere al dezvoltării psihice?

Rutina le oferă copiilor siguranță și predictibilitate, mai ales la vârste mici, când creierul lor este în plină dezvoltare. Unii copii au mai multă nevoie de rutine decât alții, la fel cum și unora le place o mai mare structurare a programului decât altor copii.

Copiii învață ce urmează să se întâmple și la ce să se aștepte pe parcursul unei zile. Această predictibilitate le oferă sentimentul de siguranță, lucru valabil atât la copiii mici cât și la copii mai mari. Cu aceste rutine predictibile, ei pot gestiona mai ușor schimbările ce survin în viața lor: înțărcarea, renunțarea la suzetă, dormitul singur în cameră, începerea grădiniței/școlii, etc.

Citește și:

Menținerea rutinelor cu care copiii sunt obișnuiți îi ajută să depășească mai usor situațiile stresante de viață: apariția unui frate/soră, mutarea într-o casă nouă, separarea părinților, decesul unui membru apropiat din familie, etc.

În calitate de psihoterapeut, ați observat modificări în menținerea rutinei celor mici odată cu declanșarea pandemiei? Există astfel de provocări în viața părinților?

Da, pandemia a adus în multe familii un nou stil de viață și modificarea rutinelor existente (eliminarea unor rutine vechi sau adăugarea altora noi). Este o perioadă cu totul nouă și trebuie înțeleasă ca atare. Cu toții trebuie să ne adaptăm la noul context.

Nu de puține ori, un program implică și activități care nu îi fac întotdeauna plăcere celui mic. Ce instrumente au părinții în impunerea cu blândețe a rutinei?

Citește și:

Este important ca ambii părinți să stabilească ce fel de rutine le sunt utile copilului lor și apoi să le implementeze în programul familiei. Este normal să nu fie întotdeauna pe placul celui mic, de aceea este nevoie de fermitate și perseverență. Dacă au în minte beneficiul pe termen mediu și lung al acelei rutine asupra copilului, vor reuși să nu renunțe la ce și-au propus.

Au nevoie să înțeleagă că orice schimbare presupune și o rezistență mai mare sau mai mică și să fie pregătiți pentru asta cu o doză suplimentară de răbdare.

Fiindcă am vorbit despre rutine “plictisitoare” (cum ar fi spălatul pe dinți, făcutul patului ș.a), în ce fel pot părinții să transforme plictiseala în joacă? Este aceasta o soluție sustenabilă de a crea rutine sănătoase?

Citește și:

Abordarea depinde de vârsta copilului. La copiii mici joaca este o variantă foarte bună, la copiii mai mari funcționează explicarea beneficiilor introducerii acelei rutine.

Mai devreme sau mai târziu, pandemia va lua sfârșit. Cum ar trebui făcută această trecere, astfel încât să nu devină disruptivă în rutina și confortul psihic al copiilor? La ce ar trebui să fim atenți?

Este important ca părinții să evalueze ce fel de rutine ajută copilul în această perioadă și să le mențină și după terminarea pandemiei. Treptat, apoi, vor introduce noi rutine atfel încât schimbarea să se facă cu pași mici.

Cunoaștem cu toții părțile mai puțin fericite ale pandemiei. Credeți că există, totuși și o parte pozitivă în privința relațiilor părinte- copil?

Citește și:

Cu siguranță exista și o parte pozitivă. Mulți dintre părinți au reușit să petreacă mai mult timp cu copiii lor în această perioadă, să îi observe, să îi asculte, să își cunoască mai bine, să își dea seama de anumite comportamente. În multe familii au apărut rutine noi, foarte benefice (ex: mai multe mese servite în familie, gătitul împreună, jocuri, plimbări, citit, etc.)

Conectarea dintre părinți și copii este benefică pentru toți.

Featured foto by Jonathan Borba on Unsplash

Vizionare placuta


Oana a fost primul redactor sef Kudika.ro, pe vremea când era singurul angajat din redacție. Este pacifistă convinsă (când totul merge conform planului) și...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.