Setari Cookie-uri

Săptămâna a treia de sarcină: ce se întâmplă cu bebelușul și cu mama?

În săptămâna a 3-a de sarcină viitoarea mămică poate începe să aibă primele simptome evidente că este gravidă și tot acum poate realiza testul de sarcină. Te invităm să descoperi în acest articol ce se întâmplă cu corpul tău în a 3-a săptămână de sarcină, dar și cu bebelușul.

Corpul mamei în a 3-a săptămână de sarcină

Dacă până acum este posibil să nu fi știut că ești însărcinată, în a 3-a săptămână de sarcină apar primele suspiciuni în acest sens, pentru că aceasta este și săptămâna în care ar trebui să ai din nou sângerările menstruale.

Pentru că în timpul ovulației ovulul a fost fecundat de către spermatozoid, sângerările menstruale nu vor mai avea loc. Totuși unele femei experimentează o sângerare foarte ușoară în această perioadă pe care o pot confunda cu menstruația - este vorba despre nidație sau sângerarea de implantare.

Această sângerare apare atunci când celula ou, fecundată, și-a încheiat călătoria prin trompele uterine și a ajuns la nivelul peretelui uterin în care se va implanta, urmând a se forma ulterior placenta.

Citește și:

De altfel, chiar acesta este momentul în care ne aflăm în a 3-a săptămână de sarcină, acela când nidația trebuit să aibă loc și să înlocuiască menstruația. Implantarea oului fecundat la nivelul peretelui uterin are loc la aproximativ 12- 14 zile de la ovulație.

Așadar primul simptom pe care îl poate observa viitoarea mămică este acela al întârzierii menstruației. Tot în această perioadă pot să apară și alte simptome specifice sarcinii:

  • Balonare
  • tulburări de tranzit intestinal
  • tulburări de dispoziție
  • tulburări de somn, de la insomnie la oboseală în timpul zilei
  • tulburări de memorie și concentrare
  • apariția poftelor pentru alimente pe care nu le consumai în mod obișnuit sau, cel puțin, nu în cantitatea aceasta ori nu la orele acestea
  • mărirea sânilor, sensibilitatea dureroasă a acestora
  • greața matinală sau chiar voma
  • dureri de cap inexplicabile
  • tulburări ale apetitului
  • Urinari frecvente
  • sensibilitatea la mirosuri
  • menținerea temperaturii corpului la o valoare ușor mai ridicată

Nu uita ca și în această săptămână să administrez vitaminele prenatale și suplimentele de acid folic.

Citește și:

Îți recomandăm să citești și: CÂND SÂNGERAREA POATE FI PRIMUL SEMN DE SARCINĂ: NIDAȚIA SAU SÂNGERAREA DE IMPLANTARE

Săptămâna a 3-a de sarcină: testele rapide de sarcină

În cazul în care ai observat întârzierea menstruației poți realiza un test de sarcină acasă, din urină. De cele mai multe ori rezultatul acestui test ar trebui să fie concludent. Totuși, dacă rezultatul este negativ, este recomandat ca testul de sarcina să fie repetat în următoarea săptămână.

Dacă menstruația întârzie și testul de sarcină nu este pozitiv, este recomandat să vă adresați medicului pentru a investiga posibile cauze de amenoree.

Săptămâna a 3-a de sarcină: ce se întâmplă cu bebelușul

Deși este încă foarte mic, am putea spune că în această perioadă bebelușul reprezintă mai degrabă un conglomerat de celule, un mic blastocist. Aceste celule se înmulțesc foarte rapid, iar o parte dintre acestea vor deveni embrion, adică viitorul bebeluș, iar cealaltă parte vor forma placenta, cea mai importantă structură de legătură între corpul mamei și cel al bebelușului și principalul furnizor de nutrienți și oxigen către mica făptură în dezvoltare.

Citește și:

Placenta este și cea care produce hormonul sarcinii sau HCG, hormon ce este detectat și de către testul de sarcină.

În săptămâna a 3-a de sarcină copilașul este reprezentat, de fapt, de aproximativ 500 de celule.

Sursa foto articol: Dragana Gordic/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
21 Iulie 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.