Setari Cookie-uri

Săptămâna 7 de sarcină: Ce se întâmplă cu tine și cu bebelușul tău

Dacă până acum cei din jurul tău încă nu ar fi putut bănui că ești însărcinată dacă nu le-ai fi spus, ei bine începând cu săptămâna a 7-a de sarcină schimbările corpului tău devin evidente și observabile. Burtica începe să crească, circumferința abdomenului se va mări tot mai mult începând de acum și pe toată durata sarcinii, iar simptomele de graviditate sunt încă prezente și intense. Te invităm să descoperi ce se întâmplă cu corpul tău și cum crește bebelușul în săptămâna a 7-a de sarcină.

Săptămâna 7 de sarcină: cum crește bebelușul

În această perioadă creșterea bebelușului este deosebit de accelerată și am putea spune că de săptămâna trecută și până acum și-a dublat deja dimensiunea. Bebelușul tău măsoară acum aproximativ 1,2-1,3 cm și cântărește 0,5 g.

Organogeneză este în plină dezvoltare, astfel că toate sistemele din organism continuă să se diferențieze și să se poziționeze către rolul final pe care urmează să îl aibă la nașterea copilului.

Sistemul digestiv, plămânii, sistemul nervos și urinar, dar și cel circulator sunt în continuă dezvoltare. În această perioadă se formează gura și limba, iar rinichii sunt aproape funcționali și foarte curând bebelușul tău va putea produce urină.

Citește și:

Cordonul ombilical va fi deja format în săptămâna 7 de sarcină, iar la nivelul capului are loc o creștere accelerată cu diviziuni intense ale celulelor, multiplicări ce au loc în fiecare minut.

Mugurii membrelor care au fost deja formați în săptămâna precedentă se dezvoltă și capătă acum aspectul unor aripioare, urmând în continuare să dezvolte brațele și picioarele.

Ficatul bebelușului este în plină funcție și formează celulele roșii (hematiile) și va continua să aibă acest rol până când va fi preluat de către măduva osoasă hematogenă.

Cum spuneam mai sus, sistemul digestiv este în plină dezvoltare, iar în această săptămână se vor forma și pancreasul și apendicele, iar ansele intestinale vor migra la nivelul cordonului ombilical. Că tot am adus vorba, în această săptămână cordonul ombilical va prezenta deja vase sanguine distincte (venă/arteră) care vor transporta separat oxigen și nutrienți de la mamă către copil, respectiv dioxid de carbon și metaboliți de la bebeluș către mamă.

Citește și:

Săptămâna 7 de sarcină: ce se întâmplă cu corpul gravidei

Începând cu această săptămână dimensiunile abdomenului devin tot mai mari, pe măsură ce bebelușul crește și uterul își mărește dimensiunile. Este posibil să observi că pantalonii ori fustele încep să nu-ți mai vină și este cazul să te orientezi către rochiile mai largi și să cauți deja haine pentru gravide.

În ceea ce privește simptomele de sarcină, acestea continuă să rămână prezente, iar mirosurile sunt în continuare foarte accentuate. Cei din jurul tău ar putea observa deja că gusturile tale culinare s-au transformat, au căpătat schimbări sau că deja nu mai tolerezi unele parfumuri și deodorante de cameră/mașină.

Principalele semne de sarcină și simptome prezente rămân grețurile și vărsăturile, marirea de volum a sânilor și sensibilitatea acestora, senzația de oboseală pe timpul zilei și de somnolență, poate chiar și tulburări de dispoziție și de memorie. Majoritatea gravidelor experimentează aceste simptome sau doar unele dintre ele, dar există și situații în care femeia însărcinată este complet asimptomatică.

Citește și:

În săptămâna a 7-a de sarcină modificările hormonale devin evidente și la nivelul pielii. Este posibil să începi să observi că anumite zone ale corpului se pigmentează mai intens, iar unele gravide se pot confrunta chiar cu acnee ce se datorează nivelului ridicat de estrogen din organism.

La nivelul sânilor, circulația sanguină se intensifică și se pot observa vasele subcutanate, iar areolele mamare devin mai intens colorate și poate chiar mai mari, căpătând anumite puncte în relief ce sunt specifice sarcinii și care pot să persiste și în perioada alăptării. Aceste puncte reprezintă tuberculii Montgomery și aceștia sunt glandele sebacee care au grijă ca glanda mamară să rămână lubrefiată. Pregătesc practic sânii pentru viitoarea alăptare și protejează de factorii agresori de la nivelul pielii.

Citește și:

Recomandări pentru femeia însărcinată în săptămâna a 7-a de sarcină

Dacă până acum, în săptămânile de sarcină precedente am vorbit despre protecția mamei, care trebuie să continue, începând de acum vom aborda și posibilități pentru atenuarea simptomelor de sarcină sau, mai corect spus, pentru un bun management al acestora.

Abordând primul punct, gravida ar trebui să se ferească de noxe toxice, de produse de îngrijire personală și de curățenie care nu sunt destinate femeilor gravide, dar și de activități cu risc ridicat de accidentare sau de afectare a bebelușul, cum ar fi urcatul pe scaun, mersul prin zone cu gheață, practicarea unor sporturi care au risc de căzătură sau care presupun ridicarea de greutăți.

În ceea ce privește simptomele de greață sau chiar vomă ale gravidei, vom face câteva recomandări:

Citește și:
  • mănâncă des, căci un stomac gol va accentua senzația de greață. Pentru că greața este mult mai intensă dimineața, poți păstra pe noptiera de lângă pat câțiva biscuiți digestivi sau rontanele sănătoase pe care să le consumi în ultima parte a nopții, dacă se întâmplă să te trezești, de exemplu, pentru a merge la toaletă, sau pe care să le mănânci la trezire, înainte ca simptomele de greață să apară.
  • Ai grijă de poftele tale și dă-le curs, dar nu uita ca între acestea să faci efortul de a consuma alimente cât mai sănătoase, dar și calorice, cum ar fi grăsimi sănătoase, ouă, pește, nuci și semințe, oleaginoase, legume și fructe proaspete, carne, iaurt și lactate pe care le poți tolera, verdețuri, cereale integrale. Nu neglija consumul de fibre, căci sarcina se poate asocia și cu constipația.
  • Hidratează-te suficient și poți consuma apă chiar și noaptea, dacă simți nevoia. Încearcă să bei puțin și des, cu înghițituri mici și nu mult și deodată, căci a doua situație îți poate provoca greață.
  • Dimineața sau când ai senzație de greață poți consuma lichide mai reci ori alimente reci.

Alte recomandări pentru această perioadă de sarcina:

  • nu te sfii să faci mișcare moderată. Cel mai plăcut mod de a face mișcare și sigur pentru tine este reprezentat de plimbări în aer liber. Dacă lucrezi multe ore, ia-ți pauze dese pentru a te mișca de colo-colo.
  • aerisește des camera în care stai sau folosește un purificator de aer.
  • Continuă să iei vitaminele prenatale;
  • ține legătura cu medicul tău și anunță atunci când simți că ai simptome care te îngrijorează.

Sursa articol: Dmytro Buianskyi/ shutterstock.com

Citește și:

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.