Setari Cookie-uri

Săptămâna 24 de sarcină: cum se dezvoltă bebelușul în burtica mamei și ce simptome prezintă gravida

În săptămâna 24 de sarcină se formează alveolele pulmonare și celulele care produc surfactantul, acea substanță specială din plămâni care permite expansiunea și restrângerea acestora în timpul proceselor de respirație. Săptămâna 24 de sarcină devine astfel deosebit de importantă pentru dezvoltarea intrauterină a bebelușului și pregătirea lui pentru viața din afara uterului. Te invităm să descoperi noi pași în dezvoltarea intrauterină a bebelușului, precum și simptomele pe care viitoarea mămică le va prezenta în săptămâna 24 de sarcină.

Săptămâna 24 de sarcină: dezvoltarea intrauterină a bebelușului

Micuța făptură ce crește și se dezvoltă în interiorul uterului tău are acum o lungime de 29 cm și o greutate de aproximativ 600 g.

Trăsăturile sale sunt foarte apropiate cu cele ale bebelușului la termen, fața este bine dezvoltată și grăsimea subcutanată începe să se formeze și să se contureze. Aceasta înseamnă că pielea începe să devină din ce în ce mai puțin transparentă, iar bebelușul capătă pe zi ce trece tot mai multe depozite adipoase, care sunt de fapt depozite energetice care îl vor ajuta în viața extrauterină. Grăsimea prezintă multe roluri, printre care și acela de rezervor energetic și protector termic.

Dar poate că cea mai importantă parte a dezvoltării intrauterine din săptămâna 24 de sarcină o reprezintă plămânii. De ce? Pentru că în cazul nașterilor premature este foarte important ca respirația bebelușului să poată fi susținută, iar în această săptămână se dezvoltă alveolele pulmonare, adică acei ciorchini aflați la vârful ramurilor plămânilor care se măresc atunci când aerul intră în plămâni și se micșorează atunci când aerul iese. Dar pentru că acești ori ciorchini, aceste mici balonașe să nu rămână lipite și să se poată produce această expansiune respiratorie specifică, este nevoie ca la interiorul lor să existe un lichid lubrefiant special, cu o anumită tensiune superficială, care să permită alveolelor pulmonare să nu se lipească, să nu se colaboreze. Acesta este surfactantul pulmonar și este deosebit de important în procesele respiratori.

Citește și:

Tot în această săptămână simțurile copilului continuă să se dezvolte, iar auzul este aproape complet. Continuă să asculți cântecele și să-i vorbești bebelușului tău, să-i citești povești căci se acomodează cu foarte mulți factori din viața extrauterină și vei observa că va recunoaște, după naștere, multe din sunetele pe care le-a auzit în burtică.

Părul micuțului tău continuă să fie un blond foarte deschis spre alb, la fel și genele și sprâncenele, pentru că pigmentul ce colorează firul de păr încă nu a fost secretat.

În săptămâna 24 de sarcină deja poți intui ritmul de somn- veghe al bebelușului tău, pentru că micuțul deja stă treaz și doarme cu regularitate.

Creierul continuă să se dezvolte rapid, dar și conexiunile acestuia cu celelalte părți ale corpului, tocmai de aceea și simțurile devin tot mai complete.

Citește și:

Ca și comparație, copilul este acum de dimensiunile unui porumb.

Săptămâna 24 de sarcină: cum se dezvoltă corpul mamei

Continuă încă din ultimele două săptămâni congestia mucoaselor, care se umflă și devin mult mai sensibile la sângerare. Astfel că nasul îl vei simți ca la răceală, poți descoperi că ai început să sforăi, iar gingiile sunt inflamate și sângerânde ca într-o parodontoză de stadiu incipient. Și ochii sunt mai sensibili în această perioadă și mai uscați. Dacă simți senzație de mâncărime la nivelul ochilor sau ți se pare că uneori ai o pânză de păianjen pe ochi, foarte probabil sunt simptomele ochiului uscat și îți pot fi de ajutor picăturile de ochi, așa-numitele lacrimi artificiale.

Citește și:

Nu uita să mergi la consult medical cu regularitate, pentru că începând cu această perioadă a sarcinii crește riscul de diabet gestațional, astfel că medicul tău poate să-ți ceară o serie de investigații de screening, care se fac în mod obișnuit la această vârstă gestațională.

Te poți confrunta în continuare cu picioare umflate și crampe musculare, cu unele dureri abdominale sau de spate date de dimensiunile și greutatea uterului gravid, dar și cu arsuri gastrice.

De asemenea, vei constata că începând din această perioadă a sarcinii și până la termen vei lua tot mai mult în greutate. Pigmentarea pielii specifică sarcinii rămâne, dacă s-a produs, așadar va persista linea nigra care leagă pubele de ombilic, dar și petele la nivelul feței și hiperpigmentarea areolelor mamare.

Citește și:

Începând cu această săptămână poți să practici exercițiile Kegel, cu atât mai recomandate dacă ai decis că vei naște natural. Aceste exerciții te ajută în prevenirea scurgerilor urinare din ultimele luni de sarcină dar, mai ales din perioada postpartum, intensifică circulația sanguină către perineu și astfel ajută în prevenția hemoroizilor și pregătesc mușchii perineali pentru travaliu și naștere și totodată aceste exerciții grăbesc procesul de vindecare după nașterea naturală. Prin urmare ai toate motivele să le exersezi, chiar și dacă ai decis să naști prin cezariană, pentru că aceste exerciții te ajută oricum să ameliorezi multe simptome posibile din ultima perioadă a trimestrului 3 de sarcină, dar și după naștere în general.

Citește și:

Nu uita să faci plimbări lungi în fiecare zi și să iei suplimentele prenatale. Discută cu medicul tău dacă întâmpini orice alt simptom care te pune pe gânduri.

Foto: Blue Planet Studio/shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
22 Decembrie 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.