Setari Cookie-uri

Săptămâna 29 de sarcină: cum se dezvoltă bebelușul și care sunt simptomele mamei

Încă te afli la începutul trimestrului 3, dar deja poți constata că anumite schimbări specifice acestei perioade au apărut deja ori s-au intensificat așa cum era și normal. Descoperă cum se dezvoltă bebelușul și care sunt simptomele mamei în săptămâna 29 de sarcină.

Săptămâna 29 de sarcină: dezvoltarea intrauterina a bebelușului

Organele s-au format de multă vreme și foarte puține funcții au mai rămas de retușat în trimestrul 3 de sarcină.

Bebelușul clipește deja, are genele și sprâncenele complet formate, reflexele s-au instalat în marea majoritate, inclusiv reflexul de supt sau de supt al degetului, iar micuța făptură începe să se orienteze în poziția de naștere, mai exact cu capul în jos, spre vagin, și cu capul în sus, spre fundul uterului, strângând la piept mâinile și picioarele.

Pe măsură ce crește, spațiul din uter va fi tot mai mic și vei simți tot mai proeminent mișcările restricționate ale acestuia. Uneori se poate muta de pe stânga pe dreapta și simți un val în interiorul burticii.

Citește și:

Oasele bebelușului sunt deja formate, însă nu sunt suficient de dense, astfel că procesul va continua în special prin acumularea de calciu. Tocmai de aceea vei citi mai jos între recomandările noastre și pe aceea de a te hrăni cu alimente suficient de bogate în calciu sau chiar de a lua suplimente tocmai din acest motiv.

În trimestrul 3 de sarcină copilul ia în greutate într-un mod accelerat. În acest trimestru își dublează sau chiar triplează greutatea. Dacă până acum vorbeam despre grăsimea brună pe care a acumulat-o bebelușul și care îl proteja în special de frig și îl ajuta să își realizeze termoreglarea, începând cu această perioadă de început a trimestrului 3 începe să se acumuleze grăsimea albă, abundent sub piele. Grăsimea albă este diferită de grăsimea brună pentru că aceasta are rol principal în furnizare de energie pentru bebeluș.

Citește și:

Plămânii continuă să se dezvolte și statisticile arată că supraviețuirea în afara uterului în săptămâna 29 de sarcină, în cazul unei nașteri premature, este de aproximativ 95 %.

Copilul cântărește în săptămâna 29 de sarcină 1200- 1350 g, fiind de forma unui dovleac alungit și măsurând aproximativ 37- 38 cm de la creștet la călcâie. Greutatea și lungimea bebelușului pot varia de la gravidă la gravidă, de la sarcină la sarcină, dar și în funcție de factori genetici.

Săptămâna 29 de sarcină: simptomele gravidei

Pe măsură ce uterul se mărește în dimensiuni datorită creșterii accelerate a bebelușului, acesta va exercita o serie de presiuni la nivelul abdomenului, atât pe vasele de sânge mari localizate la acest nivel, cât și asupra organelor, apăsând pe stomac și poate chiar împingând ușor în sus diafragmul.

Citește și:

Ce înseamnă toate acestea? Înseamnă că varicele vor deveni mai intense, astfel că gambele în special se vor umfla, la fel și talpa piciorului, dar pot să apară și hemoroizii. Apoi, varicele sunt susținute și de creșterea volumului de sânge în timpul sarcinii, care prezintă și alte efecte, gravida manifestând de exemplu gingivita de sarcină.

Pentru că uterul se mărește, refluxul gastroesofagian va fi tot mai intens. Inima va bate mai repede, iar stările de oboseală pot începe să apară din nou, așa cum se întâmpla în trimestrul 1 de sarcină.

Pentru că bebelușul ia acum în greutate într-un ritm foarte accelerat, micuțul are nevoie de calciu, pe care dacă nu-l găsește în sânge îl va lua din oasele tale. Tocmai de aceea este important ca în fiecare zi să ai un consum ridicat de alimente care sunt bogate în calciu, cum ar fi iaurtul, sardinele la conservă, lactatele fortificate, smochine uscate, brocoli, laptele vegan fortificat.

Citește și:

Și necesarul de fier crește foarte mult în această perioadă. Nu este de mirare că foarte multe femei însărcinate se confruntă cu anemia în trimestrul 3 de sarcină. Consuma și alimente bogate în fier, cum ar fi alimentele cu frunze verzi, dar și ou și carne.

Dacă vei considera că nu poți să consumi toate aceste alimente, continuă să iei suplimentele prenatale și întreabă medicul despre suplimentele de fier și calciu.

Pentru că oboseala se face din nou resimțită, îți recomandăm să acorzi o atenție deosebită somnului și relaxării. Noaptea vei dormi din ce în ce mai greu datorită mărimii în volum a burticii, așadar încearcă să ai măcar o repriză de somn și pe timpul zilei.

Plimbările zilnice sunt de foarte mare ajutor, întăresc musculatura, ajută în reducerea varicelor, facilitează scaunul și reduc constipația și totodată ameliorează durerile de spate. Încearcă în fiecare zi să faci plimbări și nu azita să mergi pe jos ori de câte ori ai ocazia. De exemplu dacă mergi până la piață încearcă să nu mai iei mașina. Sau ultimul etaj până intri în casă urcă-l pe jos.

Citește și:

Interesează-te de cursurile prenatale și de cele de alăptare. Cu cât ești mai informată vei traversa mai ușor perioada nașterii și cea a alăptării. Chiar dacă te gândești că totul va veni natural și de la sine, ai auzit multe mame spunând că lucrurile nu stau deloc așa. Orice informație este binevenită.

Dacă te neliniștește nașterea, fă o listă cu întrebări cât se poate de sincere și adresează-le medicului tău. Nu-ți fie teamă și nici rușine, este important să știi la ce să te aștepți și să scazi nivelul de stres.

Sursa foto: Natalia Deriabina/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
26 Ianuarie 2023
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.