Setari Cookie-uri

Trei moduri de a-ți îmbunătăți memoria de la Dale Carnegie

Pentru persoanele care vorbesc în public, pentru cei care studiază o anumită disciplină dar și pentru mulți alții, memoria este una dintre cheile important către succes.

Device-urile moderne și google fac orice informație acccesibilă în câteva secunde dar chiar și așa, memoria este unul dintre cele mai prețioase instrumente cu care ne-a înzestrat natura și pe care nu vrem să îl irosim. Pentru persoanele care vorbesc în public, pentru cei care studiază o anumită disciplină dar și pentru mulți alții, memoria este una dintre cheile important către succes.

Iată cum ți-o poți îmbunătăți punând în aplicare cei patru pași propuși de renumitul autor de cărți de dezvoltare personală și public speaker, Dale Carnegie.

1. Obține o impresie puternică și profundă a ceea ce doreși să memorezi. Pentru asta, este nevoie să te concentrezi asupra acelui lucru, aspect, sau persoană. Să fii un fin observator și să îți folosești cât mai multe dintre simțuri. De exemplu, dacă vrei să memorezi un text, îl poți citi cu voce tare.

Citește și:

2. Repetă, repetă, repetă. Se pare că repetiția nu este doar mama învățăturii ci și a memoriei. Imaginează-ți că există studenți care au ca probă de admitere recitarea întregului text din Koran pe dinafară, fără greșeală. Cartea este la fel de lungă ca și Noul Testament. Pentru a fi eficientă, repetiția trebuie practicată într-un anumit mod. Mai exact, trebuie lăsate intervale de timp între sesiunile de repetiție, ceea ce reduce timpul necesar memorării la jumătate.

3. Folosește asocierea. Dale Carnegie susține că memoria dă randament maxim prin asociere și că, de fapt, singura modalitate de a ne aminti ceva este să asociem un anumit fapt sau persoană cu altceva. De regulă, orice ce ne trece prin minte are nevoie de o asociere iar aceasta se produce cu ceva ce există deja acolo. Câteva întrebări care pot facilita asocierea sunt ”De ce e așa?”, ”Cum de este așa?”, ”Când este așa?”, ”Unde este așa?” și ”Cine a spus asta?”. Pentru a-ți aminti numele unei persoane pe care o vezi prima daă, încearcă să i-l asociezi cu chipul. Dacă este un om de afaceri, găsește o frază nostimă care creează o legătură între numele său și afacerea sa. Pentru a-ți aminti date, asociază-le cu date importante înmagazinate deja în mintea ta.

Citește și:

Foto by Adrian Grosu via Shutterstock

Vizionare placuta


Andreea Billig este scriitoare, autoare a best-seller-ului "I Choose...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.