Setari Cookie-uri

Patru trucuri budiste pentru a scăpa de griji

Trecutul și viitorul sunt doar în mintea ta.  Ceea ce ai cu adevărat și ceea ce ai avut întotdeauna este momentul prezent. De aceea, fii întotdeauna aici. Cum? Observându-ți respirația. Veți vedea că în momentul prezent îngrijorarea este imediat zmulsă din mintea ta.

Ințelepciuna budistă ne oferă o mulțime de instrumente pentru ne cunoaște mai bine și ne găsi pacea interioară. Iată patru trucuri budiste pentru a scăpa de griji.

1. Vezi grijile drept ceea ce sunt

De ce îți faci griji? La fel ca multe prejudecăți și programe ale minții noastre, îngrijorarea este un model de gândire care ne pregătește pentru pericol. Acest program ne-a ajutat în trecut, când am trăit în peșteră, dar astăzi este doar o risipă de energie mentalăc care nu rezolvă nimic.

2. Înțelege cum funcționează mintea.

Pe măsură ce am evoluat de la organisme mai primitive la specii mai dezvoltate și complexe, creierul nostru a dezvoltat trei părți mari, printre care și cea umană. Aceasta include o parte mai primitivă cunoscută sub numele de ”minea maimuță.” Aceasta sare de la un gând la altul și rulează în fundal programul de îngrijorare. O poți face să tacă acceptând-o fără judecată și atașament emoțional. Doar așa o poți face să se simtă în siguranță.

Citește și:

3. Acceptă că nu poți controla lumea exterioară

Cea mai mare parte a îngrijorărilor noastre este alimentată de iluzia controlului pe care credem că îl avem asupra lumii din jurul nostru. Uneori, credem că purtând tricoul nostru preferat putem influența rezultatul unui joc.

In realitate, toate acestea reprezintă o iluzie creată de mintea noastră pentru a face față faptului că nimic nu este cu adevărat sub control.

Singurul lucru pe care îl poți controla cu adevărat este cum navighezi în necunoscut. Acceptarea acestui fapt reduce anxietatea și îngrijorarea.

4. Concentrează-te asupra momentului prezent

Mintea noastră este un instrument puternic, dar care funcționează cu informații din trecut și viitor. Folosește amintirile noastre pentru a prezice evenimentele viitoare.

Citește și:

Identificându-te cu mintea și trăind prin mintea ta, nu vei face decât să pendulezi între trecutul și viitorul tău într-o stare de îngrijorare constantă. Din fericire, mintea este doar un instrument care ți-a fost dat pentru a-l folosi.

Trecutul și viitorul sunt doar în mintea ta. Ceea ce ai cu adevărat și ceea ce ai avut întotdeauna este momentul prezent. De aceea, fii întotdeauna aici. Cum? Observându-ți respirația. Veți vedea că în momentul prezent îngrijorarea este imediat zmulsă din mintea ta.

Foto by Antonio Guillem via Shutterstock

Vizionare placuta


Andreea Billig este scriitoare, autoare a best-seller-ului "I Choose...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.