Setari Cookie-uri

Câte calorii au diferitele tipuri de orez și care sunt beneficiile sănătoase ale acestora

Orezul se numără printre cele mai îndrăgite cereale de către oameni, fiind consumat încă din timpuri străvechi. Vă invităm să aflați câte calorii au diferitele tipuri de orez și care sunt beneficiile acestora pentru sănătate.

Câte calorii are orezul alb fiert?

Am putea spune că acest tip de orez, deși este cel mai consumat, rămâne și cel mai sărac în nutrienți. Se întâmplă astfel pentru că majoritatea fibrelor alimentare, a vitaminelor și mineralelor se găsesc la nivelul cuticulei bobului de cereală, iar orezului alb fix această cuticulă îi lipsește.

Așadar, 100 de grame de orez alb fiert va prezența aproximartiv 340 de grame de calorii.

Câte calorii are orezul brun și alte tipuri de orez, cum ar fi cel roșu, negru și așa mai departe?

La 100 de grame vom avea acest număr de calorii:

  • Orez basmati – 350 calorii
  • Orez alb cu bob lung – 350 calorii
  • Orez integral – 160 calorii
  • Orez brun integral – 120 calorii
  • Orez roșu integral – 110 calorii
  • Orez negru integral – 120 calorii

Numărul de calorii va crește atunci când adăugăm în orez ulei, legume, carne etc. Îți recomandăm sa citești și acest articol pentru mai multe informații: OREZUL ROȘU, BRUN, ALB SAU NEGRU: CARE ESTE CEL MAI BUN?

Citește și:

Orezul – valori nutriționale

  • 100 g de orez brun gătit conține
  • 2,32 g proteine
  • 0,3 g lipide
  • 23,5 g carbohidrați
  • 1,8 g fibre
  • 44 mg magneziu
  • 77 mg fosfor
  • 79 mg potasiu
  • 0,1 mg tiamină
  • 0,01 mg riboflavină
  • 1,33 mg niacină
  • 0,14 mg vitamina B6
  • 4 µg acid folic

Beneficii consum de orez pentru sănătate

Orezul este unul dintre cele mai vechi și mai populare alimente de bază din lume. Este o cereală versatilă care poate fi folosit într-o varietate de feluri de mâncare și este o sursă bună de nutrienți și energie.

Există multe tipuri diferite de orez, dar cele mai comune sunt orezul alb și orezul brun. Orezul alb este cel mai des consumat tip de orez. Se măcină pentru a îndepărta tărâțele și germenii, ceea ce reduce conținutul nutrițional. Orezul brun este mai puțin procesat și are un conținut nutrițional mai mare.

Citește și:

Orezul este o sursă bună de carbohidrați și oferă organismului energie. De asemenea, este o sursă bună de tiamină, niacină și vitamina B6. Orezul conține, de asemenea, magneziu, fosfor și mangan.

Există multe beneficii pentru sănătate asociate cu consumul de orez.

Orezul poate ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Orezul integral este un aliment cu carbohidrați ce se eliberează lent, ceea ce înseamnă că nu provoacă o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge după masă. Acest lucru este benefic pentru persoanele cu diabet sau care încearcă să-și controleze nivelul zahărului din sânge (glicemia).

Orezul poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol.

Studiile au arătat că consumul de orez poate ajută la scăderea nivelului de colesterol. Acest lucru se datorează prezenței compușilor fitochimici, despre care se știe că au proprietăți de scădere a colesterolului.

Citește și:

Orezul poate ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase.

Orezul poate face parte dintr-o dietă sănătoasă, chiar și când vorbim despre un regim de slăbit. Este un aliment cu conținut relativ scăzut în calorii și conferă sațietate. Orezul brun este benefic în special pentru pierderea în greutate, deoarece este mai bogat în fibre, la fel si orezul negru și roșu.

Orezul poate ajuta la reducerea riscului de cancer.

Studiile au arătat că consumul de orez poate ajuta la reducerea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de colon și cancerul ovarian. Se crede că acest lucru se datorează prezenței unor compuși numiți lignani, care au proprietăți anticancerigene.

Orezul poate ajuta la îmbunătățirea digestiei.

Orezul este o sursă bună de fibre, care este benefică pentru sănătatea digestivă. Fibrele ajută la menținerea sistemului digestiv sănptps și a unui tranzit intestinal optim, combătând constipația.

Citește și:

Orezul poate ajuta la reducerea riscului de boli de inima.

Consumul de orez poate ajuta la reducerea riscului și prevenirea bolilor cardiovasculare. Se crede că acest lucru se datorează prezenței compușilor numiți saponine, care au proprietăți de scădere a colesterolului și prevenire a aterosclerozei.

Vă recomandăm să consumați în special orez integral, pentru a vă bucura de toate beneficiile sale pentru sănătate.

Sursa foto: frank60/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
18 Septembrie 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.