Și voi v-ați întrebat câte calorii are o felie de cozonac? Ați spune că suntem cârcotași, însă chiar și în prag de sărbătoare sunt persoane interesate de ceea ce consumă, de conținutul nutritional și caloric al preparatelor din farfurie. Iar cozonacii sunt atât de buni, că ar fi și păcat să nu însoțească mesele celor mai importante sărbători din an.
Câte calorii are cozonacul?
Ei bine, având în vedere ingredientele pe care cozonacul le conține, nu este de mirare că e un desert foarte caloric.
100g de cozonac poate conține până la 400 de calorii, ceea ce este destul de mult, mai ales dacă îl consumăm la finalul mesei, când deja am ingerat o cantitate de alimente care și ele conțin calorii.
Cu alte cuvinte, lângă mese sănătoase, ne putem permite cel mult 2 felii de cozonac pe zi, dacă dorim să ne încadrăm în 2000-3000 de calorii consumate pe zi.
Desigur, dacă ești o persoană activă, faci sport și astfel ai nevoie de un aport mai mare de calorii, poți consuma mai mult desert.
Foto: VIS Fine Art/ shutterstock.com
Rețetă de cozonac tradițional românesc
Așa cum ți-am promis încă de la începutul articolului, am pregătit pentru tine și o rețeta tradițională de cozonac pufos, așa cum prepara bunica.
- Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice.
- Câte calorii are mazărea și de ce este recomandat să o introducem în meniul nostru obișnuit?
- Opțiuni sănătoase de la Herbalife pentru un mic dejun care îți dă energie și te menține în formă
- Controlul porțiilor pentru pierderea în greutate: 8 sfaturi privind servirea și porționarea alimentelor pe farfurie
Rețetă cozonac tradițional românesc - Ingrediente:
- 1 kg făină
- 200 g zahăr
- 4 ouă
- 200 ml lapte
- 200 g unt sau untură ori ulei
- Coajă rasă de la o lămâie
- O esență de vanilie sau rom
- 25 g drojdie proaspătă
- 100 g stafide
- O linguriță de sare
Pentru umplutură:
- 200 g nucă măcinată
- 100 g zahăr
- 2 linguri de cacao
- 1 ou pentru uns cozonacul
Rețetă cozonac tradițional românesc – Mod de preparare
Într-un bol mare, amestecă jumătate din cantitatea de făină cu drojdia dizolvată în lapte călduț și zahăr. Lasă amestecul la dospit pentru 15-20 de minute, până când începe să crească.
Adaugă restul de făină, ouăle, untul topit, coaja de lămâie, esența de vanilie sau rom și sarea. Frământă bine aluatul până când devine elastic și nu se mai lipește de mâini. Nu uita, cu cât framânți mai mult, cu atât făina de grâu dospește mai bine.
Lasă-l la dospit într-un loc cald timp de aproximativ 1-1,5 ore, până când își dublează volumul.
Între timp, pregătește umplutura amestecând nucile măcinate cu zahărul și cacaoa.
După ce aluatul a crescut, împarte-l în bucăți egale pentru cozonaci. Întinde fiecare bucată de aluat într-o foaie dreptunghiulară, unge-o cu ou bătut și presară umplutură de nucă.
Rulează fiecare foaie de aluat, apoi împletește în două pentru a forma cozonacii și așază-i în tăvi unse sau acoperite cu hârtie de copt. Lasă-i să mai crească puțin timp de aproximativ 20-30 de minute.
Încălzește cuptorul la 180°C. Unge cozonacii cu ou și introdu-i în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 30-40 de minute sau până când devin aurii pe deasupra.
- 10 Lucruri pe care să ți le spui atunci când simți că te agăți de trecut și nu te poți detașa de tot ce a fost
- Nestlé sondează obiceiurile românilor la masă Cine decide ce mâncăm azi și de câte ori? La ce folosește NutriPorția în acest caz
- Revindecă-ți puterea sufletului! 7 Semne că ești legată de trecut și cum te poți elibera pentru a simți fericirea autentică
După ce sunt gata, lasă-i să se răcească înainte de a-i tăia. Poți servi cozonacii cu drag la masa de sărbătoare!
Această rețetă îți va umple casa de aroma delicioasă ce ne amintește de copilăria noastră alături de bunici.
Sursa foto articol: Ralu Spatareanu/ shutterstock.com