Pe parcursul lunii iunie, patru dintre cei mai cunoscuti bloggeri de food din Romania, printre care Cristina Mazilu (chez.mazilique.com), Cristian Borod (bucatarmaniac.ro), Teodora Rogobete (Teoskitchen.ro) si Alice Ciobanu (alice-albinutza.blogspot.ro), au pornit in cautarea gusturilor si aromelor de odinioara, explorand traditia si cultura gastronomica in cadrul unor locatii de exceptie precum Palatul Brukenthal din Avrig, Conacul Polizu din Iasi, Castelul Haller din Ogra si Conacul lui Maldar din Horezu. Pe parcursul urmatoarelor zile va vom prezenta retetele celor mai interesante bunatati descoperite de cei patru bloggeri.

Păr hidratat, sănătos și ușor de pieptănat? Se poate!

Incursiunea culinara a poposit in Horezu la Conacul Maldar, alaturi de bloggerita Teodora Rogobete. In vechea cula olteneasca, frumos reconditionata acum, s-a gatit Placinta Domnitei Pia, Cu o personalitate marcanta, Pia Plesoianu este un personaj care nu a trecut neobservat in cartile de istorie. Aceasta a fost sotia lui I.C Bratianu, prim ministrul Romaniei interbelice, despre care istoricul Ion Nistor spunea ca “a suflat vant bun in panzele corabiei cu care Bratienii au navigat barbateste si cu mult folos pentru tara prin furtunile istoriei noastre”.

Reteta: PLACINTA DOMNITEI PIA
Conacul Maldar, Horezu

Mai intai se pregateste aluatul: din 3 oua, 75 g unt, apa si faina cat cuprinde, facem un aluat potrivit, pe care il dam la rece. Este foarte important ca aluatul sa fie intins cu sucitorul pe masa unsa cu unt, cu miscari de sus in jos, sa fie impachetat ca un plic si apoi sa fie dat din nou la rece. Aceasta operatiune trebuie repetata de 3-4 ori.

Ingrediente:

- 1.5 kg carne de pui cubulete Fragedo Delicat
- 2 cepe taiate pestisori (julienne)
- 2 morcovi dati pe razatoarea mare
- sare, piper, nucsoara si chimen, proaspat macinate
- 3 oua batute cu o lingura de smantana
- cateva linguri de ulei
- 2-3 lingurite de vin
- patrunjel si marar

Mai intai incingem intr-o tigaie putin ulei, in care calim ceapa. E important sa punem un pic de sare peste ceapa pentru ca asta o ajuta sa elimine apa si sa fie mai putin amara, sa nu se arda la prajit si sa fie translucida si dulce. Punem si 1-2 lingurite de vin. Cand ceapa e translucida, adaugam morcovii dati pe razatoare si le calim impreuna.

Separat, in alta tigaie, prajim carnea de pui cubulete, pana e pe jumatate facuta (ca sa nu fie prea uscata in placinta). Condimentam cu sare, piper, nucsoara, un strop de vin, chimen proaspat macinat si mai lasam putin pe foc.

Apoi, intr-o sita pe care o punem peste un vas mai mare, scurgem puiul, dar si ceapa si morcovii, pentru ca umplutura placintei sa nu fie apatoasa si sa fie bine legata. Lasam sa se racoreasca putin.

Peste amestecul de pui, morcovi si ceapa, punem cele 3 oua cu smantana si amestecam bine de tot.

Mai condimentam daca e cazul. Asezonam cu patrunjel si marar verde, tocate marunt.

Se imparte apoi aluatul in doua parti egale si se intind doua foi, pe masa unsa cu unt. Se aseaza prima foaie in tava, avand grija sa ajunga peste tot si sa fie acoperit perfect fundul tavii. Apoi se pune umplutura pe care o nivelam, dupa care adaugam a doua foaie de placinta. Aceasta se introduce cu grija sub prima foaie, astfel incat sa cuprinda umplutura si sa nu iasa la copt.Cu ajutorului unui cutit se fac apoi gauri in foaia superioara, din loc in loc, apoi se unge placinta cu ou batut si se da la cuptor sa se rumeneasca frumos.

Placinta se serveste calda sau rece si se poate asezona cu niste castraveti de vara murati.

Pofta buna!

Cum sa gatesti paste LA TIGAIE in mai putin de 15 minute?
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Vizionare placuta