Kudika
7 August 2013

Pe parcursul lunii iunie, patru dintre cei mai cunoscuti bloggeri de food din Romania, printre care Cristina Mazilu (chez.mazilique.com), Cristian Borod (bucatarmaniac.ro), Teodora Rogobete (Teoskitchen.ro) si Alice Ciobanu (alice-albinutza.blogspot.ro), au pornit in cautarea gusturilor si aromelor de odinioara, explorand traditia si cultura gastronomica in cadrul unor locatii de exceptie precum Palatul Brukenthal din Avrig, Conacul Polizu din Iasi, Castelul Haller din Ogra si Conacul lui Maldar din Horezu. Pe parcursul urmatoarelor zile va vom prezenta retetele celor mai interesante bunatati descoperite de cei patru bloggeri.

Pe parcursul lunii iunie, patru dintre cei mai cunoscuti bloggeri de food din Romania, printre care Cristina Mazilu (chez.mazilique.com), Cristian Borod (bucatarmaniac.ro), Teodora Rogobete (Teoskitchen.ro) si Alice Ciobanu (alice-albinutza.blogspot.ro), au pornit in cautarea gusturilor si aromelor de odinioara, explorand traditia si cultura gastronomica in cadrul unor locatii de exceptie precum Palatul Brukenthal din Avrig, Conacul Polizu din Iasi, Castelul Haller din Ogra si Conacul lui Maldar din Horezu. Pe parcursul urmatoarelor zile va vom prezenta retetele celor mai interesante bunatati descoperite de cei patru bloggeri.

Proiectul a inceput in localitatea Ogra din Targu Mures, la Castelul Haller, o locatie impresionanta in care au locuit de-a lungul timpului mai multe familii nobiliare, insa cea mai reprezentativa a ramas familia Haller care a si dat numele domeniului, in posesia caruia a intrat inca din anul 1609.

La castelul Haller, bloggerita Alice Ciobanu a gatit impreuna cu bucatarul sef, Reteta Contesei Ilona, o reteta veche de pui cu ghebe si orez, care s-a aflat in meniul de la nunta contesei, in anul 1948, cu putin timp inainte de confiscarea proprietatii si deposedarea familiei de toate bunurile din cauza regimului comunist.

RETETA CONTESEI ILONA (1948)
Castelul Haller, Ogra Targu Mures

Ingrediente:

500 grame piept de pui feliat Fragedo Delicat
30 game unt
sare de mare
piper proaspat macinat
paprika
50 ml bere neagra

Pentru sote de ghebe:
200 grame ghebe fierte si scurse de apa
o jumatate de ceapa tocata marunt
o lingura de unt
rozmarin verde
100 ml smantana
un strop de sare

Pentru orez:
300 grame orez
50 grame unt
1 morcov mic
o ceapa mica tocata marunt
sare de mare
piper proaspat macinat
un pahar de vin alb
supa de pui sau legume, fierbinte

Incepem sa preparam orezul.

Intr-o cratita punem untul si il incalzim putin. Adaugam ceapa tocata marunt si lasam sa se inmoaie pana devine sticloasa. Punem apoi morcovul ras pe razatoarea mica, adaugam un strop de sare de mare, uleiul de masline si orezul. Amestecam de cateva ori si lasam pe foc 2 minute. Stingem totul cu vin si dupa ce s-a evaporat, adaugam supa de pui sau de legume. Potrivimcu sare si piper, dupa gust. Lasam la fiert, la foc mic, acoperit cu un capac, pana ce orezul se umfla si e fiert.

In timp ce orezul va fierbe pregatim pieptul de pui. Feliile de piept de pui le spalam in apa rece dupa care le uscam cu prosoape de hartie absorbanta. Presaram apoi cu sare de mare, piper proaspat macinat si paprika.

Intr-o tigaie incingem untul si adaugam feliile de piept de pui. Presaram rozmarin verde tocat si lasam la prajit, pe fiecare parte pana ce carnea devine alba. Intoarcem feliile de piept de pui de 3-4 ori pana se rumenesc usor, adaugam bereasi lasam pe foc pana ce scade zeama si feliile de pui devin aurii.

Sote-ul de ghebe (le putem inlocui cu hribi) se prepara rapid in timp ce orezul e la inabusit, iar puiul incepe sa sfaraie in tigaie.

Incingem o lingura de unt intr-o tigaie si calim usor o jumatate de ceapa mica tocata foarte marunt. Imediat ce s-a inmuiat, adaugam ghebele fierte si scurse bine de apa. Presaram un strop de sare si rozmarin proaspat tocat. Lasam la foc pana apa lasata de ghebe incepe sa se evapore, adaugam smantana si asteptam pana ce sosul se ingroasa.

Pe o farfurie montam orezul cu ajutorul unui inel special, punem doua felii aurii de piept de pui si asortam totul cu sote-ul de ghebe.

Pofta buna!

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: