Setari Cookie-uri

Focaccia cu rosii cherry

Unul din marile rasfaturi din familia mea este micul dejun din weekend (care este, de fapt, un brunch fiindca il savuram pe la ora 12:00 cand se trezesc toti lenesii).

Cateodata, cand am chef si rabdare, ii rasfat cu paine facuta in casa sau turtite la tigaie sau focaccia proaspat scoasa din cuptor. Mirosul de paine calda se raspandeste in toata casa si creeaza o atmosfera de sarbatoare de parca ar bate Craciunul la usa. Munca imi este rasplatita din plin de buna dispozitie care se raspandeste in casa.

Foto interior si prima pagina: focaccia cu rosii cherry, Shutterstock

Va impartasesc astazi o reteta de foccacia pe care noi o iubim. E adevarat, de dragul siluetei, eu o prepar cel mai frecvent cu faina integrala, dar nu este nici pe jumatate la fel de gustoasa sau aspectuoasa precum reteta de mai jos. Dupa ce ati pregatit-o o data pe aceasta, puteti sa incepeti sa improvizati inlocuind treptat cantitatea de faina alba cu ceaa de secara pana cand ajungeti la compromisul ideal intre savoare si silueta.

Citește și:

Sa trecem la treaba!

Ingrediente

  • 500 g faina
  • 250 ml lapte cu 3,5% grasime
  • 1/2 lingurita miere
  • 10 g drojdie proaspata
  • 1 ou
  • 1 varf lingurita sare
  • 1 varf lingurita zahar brun
  • 1/2 lingurita miere
  • 4 linguri ulei masline
  • 2 linguri de apa fiarta
  • 1 lingurita de sare grunjoasa
  • 5-10 rosii cherry frumoase

Mod de preparare

Se incalzesc putin 150 ml lapte (nu il fierbe!). In el se dizolva drojdia proaspata. Se adauga mierea si o treime din cantitatea de faina si se amesteca pana la omogenizare. Se acopera cu un prosop de bucatarie curat si se lasa la dospit intr-un loc caldut si ferit de curent pentru 1 ora, timp in care aluatul ar trebuie sa isi dubleze volumul.

Foto: focaccia cu rosii cherry, Shutterstock

Dupa ce aluatul a crescut, se adauga restul de lapte, oul, sarea, zaharul si restul de faina in ploaie. Se framanta bine. Se adauga o lingura de ulei. Aluatul tau ar trebui sa aiba o consistenta elastica. Se lasa la crescut inca o ora.

Citește și:

Unge tava cu ulei de masline si aseaza aluatul in ea. Modeleaza-l cu mana in forma dorita (eu am preferat sa-l fac rotund, dar ii poti da ce forma vrei tu). Lasa-l pret de jumatate de ora la crescut.

Intre timp, amesteca intr-un pahar 2 linguri de ulei de masline cu 2 linguri de apa fiarta. Unge aluatul cu acest amestec folosind mana. Din loc in loc apasa mai tare pentru a forma niste adancituri in coca (in care vei pune rosiile cherry). Presara sarea grunjoasa in ploaie peste aluat. Pune rosiile cherry in gropite.

Coace focaccia pana se rumeneste (aprox 15 min) la 200 grade C.

Pofta buna!

Foto: focaccia cu rosii cherry, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
2 Noiembrie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.