Din motive complet necunoscute, nu reusesc niciodata sa nimeresc reteta de gogosi pentru care bunica mea este celebra - imi ies niste turte nesuferite a caror gust este pe masura aspectului. Dupa cateva incercari esuate am renuntat si am apelat la reteta propusa de Jamie Oliver. Rezultatul a fost minunat! Iata asadar de ce o recomand cu caldura!
Foto interior si prima pagina: gogosi cu zahar, Shutterstock
Ingrediente
- un pliculet drojdie uscata (7 g)
- 70 g zahar tos
- 500 g faina
- 315 ml lapte integral caldut
- coaja rasa de la 2 lamai
- coaja rasa de la o portocala
- 80 g unt nesarat moale, taiat cubulete
- 1 l ulei vegetal
Pentru zaharul aromat se amesteca urmatoarele ingrediente:
- 100 g zahar tos
- o lingura scortisoara rasa
- ½ lingurita nucsoara proaspat rasa
- ½ lingurita enibahar macinat
- coaja rasa de la o lamaie
- coaja rasa de la o portocala
- un baton de vanilie (crestati-l pe lung si scoateti semintele)
Foto: gogosi cu zahar, Shutterstock
Mod de preparare
Puneti drojdia intr-un bol cu o lingura de zahar si una de faina si adaugati laptele caldut. Lasati la crescut la loc ferit de curent pentru 15 minute.
Intr-un vas incapator amestecati faina, zaharul, coaja de lamaie si portocala si untul. Adaugati maiaua si framantati pana la omogenizare. Lasati-l la crescut cam 1 ora.
- Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice.
- Carmen Bruma, rețetă de vară sățioasă și sănătoasă. Uite preparatul cu care se menține în formă
- Ștefania vrea să dea lovitura în afaceri. Ce planuri are iubita lui Speak: Cred că mai am nevoie de ceva experiență
- Liviu Dragnea, vedetă pe Youtube! Fostul politician a publicat prima sa rețetă: teci de fasole galbenă
Intindeti aluatul cu facaletul intr-o foaie de aproximativ 1 cm grosime. Cu un pahar “murdarit de faina” taiati cerculete din aluat. Asezati-le pe o tava unsa cu unt si lasati-le la crescut inca 45 minute, apoi intepati fiecare cerculet cu ajutorul unui betisor.
Incalziti uleiul intr-o tigaie adanca si prajiti cerculetele de aluat pe ambele parti cam 2 minute.
Scoateti-le pe un prosop de hartie pentru a absorbi excesul de ulei si presarati peste ele amestecul de zahar aromat cat sunt inca fierbinti.
Foto: gogosi cu zahar, Shutterstock
Pofta buna!
Reteta este preluata din cartea "Sa gatim cu Jamie. Cum sa devii un bucatar mai bun", editura Curtea Veche Publishing, 2007