Am tot auzit multe laude adresate acestei prajituri care 'se face singura'. Sa va spun drept, am ocolit prajitura desteapta pana acum din doua motive: primul - nu credeam ca iese, iar cel de-al doilea - reteta presupune 9 oua, ceea ce mie personal mi s-a parut prea mult. Peste primul impediment am trecut rapid: reteta de prajitura desteapta functioneaza ca in povesti. In legatura cu cel de-al doilea, am decis sa fac eforturi si sa nu rad toata tava de prajitura intr-o singura zi.
Foto interior si prima pagina: prajitura desteapta, Shutterstock
Ingrediente prajitura desteapta
- 9 oua
- 250 g zahar (normal sau pudra)
- 200 g unt topit si racit
- 200 g faina
- 2 pliculete zahar vanilat
- 1 litru lapte
- 1 praf de sare
Mod de preparare prajitura desteapta
Se separa albusurile de galbenusuri. Acestea din urma se freaca cu zaharul pana cand se omogenizeaza. Se adauga apoi untul, laptele, zaharul vanilat si faina si se amesteca bine.
Albusurile se bat cu un praf de sare pana cand se intaresc. Se adauga in compozitia de mai sus, amestecand cu blandete pentru a evita zdrobirea spumei.
Intreaga compozitie se rastoarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se lasa 1 ora la cuptorul preincalzit la 150 grade C (foc mic spre mediu), pe pozitia cea mai inalta a cuptorului.
Important: In timpul coacerii, cuptorul nu se deschide!
Dupa coacere, prajitura se lasa la racit complet si sa da la frigider minim 3 ore!
Cand o veti taia veti afla de ce prajitura este 'desteapta': ea are blat si crema pe care si le-a format singura, seamana la aspect cu un cremsnit iar la gust cu crema de zahar ars.
Prajitura desteapta este delicioasa si este o alegere ideala atunci cand ne dorim sa impresionam cu ceva dulce si inedit.
Pofta buna!