Reteta povestita de Sebastian Tudor, globetrotter Black Wolves si cook wizard la Hobo’s Eat Point, magazinul bucurestean cu mancare sanatoasa si gustoasa

Mohamed, prietenul nostru marocan, pe care l-am cunoscut in expeditia in Africa, are o macelarie si o pescarie si face gratare din orice vrei. Evident, face si tajine. Am mancat mai multe feluri, insa cea cu peste de ocean a fost de departe cea mai gustoasa!

Noi nu avem pestele lui oceanic proaspat, dar eu as face acest tajin si cu o dorada, din care as da jos capul si as curata interiorul, pe care l-as umple cu cimbrisor verde proaspat, o felie de mar si putin ulei de masline. Toate astea ii vor da un plus de savoare.

Iata si reteta exacta: ne trebuie, asadar, o dorada sau alt peste file, 2 cartofi medii sau un cartof dulce sau combinatii din cei doi. Joaca-te! Culorile si texturile te vor imbia sa-i devorezi ulterior! Eu, spre exemplu, prefer cartoful dulce (cel portocaliu) pentru ca fierbe mult mai repede si e mai gustos.

Mai departe: ai nevoie de o ceapa mai mare, taiata rondele, nu e nevoie sa o toci; ulei de masline; putin sofran; pastai de fasole galbena si verde (6-7 bucati); un dovlecel mic; un morcov taiat rondele; 10 masline verzi (atentie sa nu fie sarate!); 2 rosii medii, taiate felii putin mai gros; 3 catei de usturoi; cateva alune; ghimbir; coriandru. Daca iti place curry-ul, adauga cu incredere! In final, sare, piper alb, supa de peste sau bere. Berea e fantastica dupa ce iese alcoolul din ea!

Desi am vazut locuri in care marocanii baga tajine la cuptor, mon ami Mohamed a pus vasul pe flacara.

Pune vasul pe foc, asadar, adauga uleiul de masline si lasa-l sa se incinga putin. Apoi pune usturoiul zdrobit si caleste-l. Pune si cartofii si lasa-i putin sa se coloreze. Cateva secunde doar. Adauga fileurile de peste. Acum aranjeaza legumele in straturi, ca sa-ti placa cum arata.

Sa nu uiti de sare si condimentele pe care ti le-am enumerat la inceput.
Peste toata piramida, dupa ce ai sfarist de dichisit legumele, mai pune niste ulei de masline.

La final, pune berea sau supa de peste, acopera cu un capac si lasa tajina la foc mediu, sa se amestece aromele.

Verifica din cand in cand sa nu ramana fara lichid.

Dupa 40-50 de minute de foc mediu, pestele e facut si legumele inmuiate de abur, dar usor crocante.

Ce ti-am povestit este o mancare pentru 2-3 persoane, dar poti sa te bucuri si singur/a de ea!

Enjoy Africa.

Despre Hobo’s Eat Point

Hobo's Eat Point vinde bucurestenilor, in cele doua magazine ale sale, mancare fara fasoane, gustoasa si sanatoasa. Black Wolves e o echipa de oameni frumosi, prieteni cu Hobo's Eat Point, care a plecat intr-o expeditie, timp de o luna jumatate, prin Africa. Acolo au participat la raliul Budapesta-Bamako si au gatit la ceaun. Acesta e povestea lor.

Cei patru baieti ce au decis sa plece in Africa sunt:

Sebastian Tudor, producator de vise rapide si pilot de masini lente;
Robert Emanoil , creator carosier si pilot;
Emilian Tudor, copilot, pasionat de orice are motor;
Ion Angel, pasionat de stele, deci si de orientare, deci si de GPS. Globetrotter de mic

Ei si-au luat numele de Black Wolves si au inteles ca vor face o calatorie de la un capat la altul al spectrului - de la alb la negru si inapoi. Raliul Budapesta-Bamako, fostul Dakar, i-a purtat 20.000 de km in inima continentului negru si le-a oferit mai intai o competitie de binefacere si apoi oportunitatea de a ajuta copiii din satele pe care le-au vizitat, dar mai ales posibilitatea de a gati la ceaun romanesc, dar cu ingredientele africane. Tarile pe care le-au traversat sunt: Maroc, Sahara de Vest, Mauritania, Senegal, Mali si Gambia.
Motivul pentru care Hobo's Eat Point si Black Wolves sunt prieteni este pasiunea comuna pentru calatorii, curiozitatea de a descoperi oameni si culturi noi, dar mai ales placerea de a gati.

Iata ce ne-a povestit Sebastian Tudor:"Am "tarat" cu mare drag ceaunul dupa noi jumatate de Africa si cu draga inima am gatit romaneste pe unde s-a putut. Ne-am topit in aburii mancarii, adevarat e, gatind la peste 40 de grade, dar ce mai conta?

Atunci cand trageam ceaunul de pe foc si chemam oamenii la masa, desi, ii chema mirosul inainte; atunci cand le vedeam ochii curiosi si zambetul lor, larg si alb, dupa prima imbucatura, simteam in toata fiinta ca am dat, cu adevarat, ceva ce-i dincolo de farfuria cu mancare, ceva ce sa le umple sufletul si nu doar burta.

Asta am invatat in cei peste 20,000 de kilometri parcursi doar pe pamant african si am spus ca nu putem sa incheiem altfel decat gatind schimbul asta cultural. Asa ca am fost la piata, ne-am facut "refill" la condimente, am ales ce-i mai bun s-apoi am incins, din nou, focul, de data asta ca sa gatim tajine cu peste, asa cum am invatat aici. Si am avut pofta buna!"

Vom putea avea si noi pofta buna peste putina vreme, caci experienta acumulata in aceasta calatorie va fi adunata intr-o carte cu poze frumoase si retete ingenioase, iar un documentar va ilustra mai exact povestea lor.

Pana atunci, insa, gasiti mai multe detalii despre Black Wolves aici: www.blackwolves.ro / www.facebook.com/black.wolves.romania

Iar despre Hobo's Eat Point aici: hobos.ro; facebook.com/hoboseatpoint; instagram.com/hoboseatpoint; pinterest.com/hoboseatpoint

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Vizionare placuta