Setari Cookie-uri

Bunatati de la bunica: galuste cu prune

Galuste cu prune dulci si imbracate in pesmet prajit si aromat sunt alegerea perfecta cu care sa iti satisfaci pofta de ceva dulce si consistent.

Galuste de cartofi cu prune este o reteta traditionala care imi aduce aminte, de fiecare data cand o prepar, de copilarie, de clipele minunate in care asteptam nerabdatoare ca bunica mea sa isi lucreze magia in bucatarie si sa imi pregateasca acest desert extraordinar.

galuste cu prune
Foto: desert, Shutterstock

Ingrediente galuste cu prune

  • 5 cartofi mari (aproximativ 500 g)
  • 200 g faina
  • 600 g prune
  • ½ lingurita scortisoara
  • 100 g pesmet
  • 1 plic zahar vanilat, 100 g zahar tos
  • 100 g unt/margarina
  • 2 oua
  • drojdie proaspata

Mod de preparare galuste cu prune

Spalam prunele, le scoatem samburii, adaugam putin zahar tos si scortisoara peste ele, pentru a le oferi o aroma irezistibila, apoi le lasam cam o ora. Cartofii se pun la fiert in coaja cu putina sare. Dupa ce au fiert ii lasam sa se raceasca apoi se curata de coaja si se dau prin masina de tocat sau ii pisam pur si simplu (cum facem piure-ul). Se adauga ouale, faina, sarea si drojdia faramitata intre degete si se amesteca toata compozitia.

Dupa ce am framantat aluatul de cartofi, luam bucati pe care le intindem, indeajuns de mult incat sa incapa o pruna intreaga, apoi le rotunjim in mana astfel incat pruna sa fie uniform acoperita de aluat.
Cand am terminat de format gombotii, punem o cratita cu apa la fiert, suficienta cat sa poata acoperi toate galustele. Cand a inceput sa clocoteasca, se adauga galustele cu prune, dam focul mai mic si se lasa la fiert 10-15 minute, pana se ridica toate la suprafata si atunci stim ca sunt gata. (Tip: daca se rupe prima galusca o scoatem si mai adaugam faina).

Intr-o tigaie pregatim glazura speciala cu care vom imbraca gombotii. Calim untul, pesmetul si zaharul pana cand pesmetul devine auriu si zaharul se caramelizeaza. Galustele fierbinti se tavalesc bine prin pesmet, pe toate partile, pana se uniformizeaza stratul.

Galuste cu prune este un preparat care se poate servi atat cald, cat si rece, in functie de preferinte.

Citește și:

Pofta buna!


Foto prima pagina: desert, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
4 Octombrie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.