Ce stiu sigur este ca nu exista parfum al unui oras pe care sa nu mi-l amintesc, chiar si dupa atatia ani. Fiecare capitala a modei mi-a ramas in suflet cu o coloana sonora proprie, cu oamenii si povestile ei, cu experiente de neuitat. Inca de la prima iesire din tara am simtit cat de mult ma hraneste frumosul; am fost mandra sa fiu alaturi de designeri celebri, am imbracat colectii inimaginabile si am defilat increzatoare pe podiumurile modei din intreaga lumea. Am fost atat de fericita sa fiu acolo! Insa m-am simtit adeseori straina sau incompleta in lipsa unor corespondenti in moda romaneasca. Mi-am dorit de atatea ori sa ii laud pe ai mei, sa merg la evenimente in creatii romanesti, sa “vand” cu bucurie talentul romanesc si nu s-a putut!

La acea vreme, nu-mi amintesc sa fi fost multe figuri afirmate la noi; existau oameni talentati, dar ale caror eforturi erau prea timide pentru a depasi calitatea de “talent” catre stadiul de minti creative dezlantuite, curaj si atingerea stabilitatii. Astazi este altceva, privesc cu drag la tot ce se intampla in Romania. Industria modei are o viata, un nucleu si i s-au dezvoltat natural toate mecanismele – designeri si creatori, oameni de sustinere, jurnalism de rang international si, nu in ultimul rand, initiativa si profesionalism cu nimic diferite de ce se intampla in restul lumii. Insa pentru tot ce avem astazi, eu sunt recunoscatoare adevaratilor pionieri romani, acelora care au esuat pentru a reusi, care au setat cursul si care au reusit sa isi transpuna mintile creative in proiecte reale prin care sa cucereasca lumea; aceia care si-au privit in ochi publicul, au simtit nevoile si le-au venit in intampinare asa cum se cuvine.

Nu gresesc atunci cand afirm ca Stephan Pelger este unul dintre cei mai buni, motiv pentru care imi doresc sa ii dedic acest articol. Este singurul creator cu care am colaborat pe o perioada atat de lunga, reprezinta mai mult de jumatate din garderoba mea si, pentru tot ce inseamna munca lui, am simtit nevoia sa scriu despre Stephan creativul, omul, sufletul, prietenul si motivul meu de mandrie.

L-am cunoscut in urma cu aproximativ 8 ani. Se intorsese de la studii din Germania, iar eu am auzit despre el de la doua prietene care mi-au spus ca este foarte talentat si complet diferit de ce vazusera pana atunci in Romania, asa ca am mers si eu la atelierul lui sa imi comand o rochie. Inca de cand l-am vazut, am regasit in el aroma occidentala; nu stiu daca de vina a fost Germania (eu as zice ca este natura lui), Stephan insa avea acel “quelque chose”.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: