Setari Cookie-uri

Blestemul macabrului: poetul fericit numai in vis

Edgar Allan Poe, detinatorul adevararurilor relevate de anomaliile de gandire si starile de semivis, vise diurne, halucinatorii, s-a nascut la 19 ianuarie 1809, la Boston. Parintii lui, David si Elizabeth Arnold Poe erau actori ambulanti in trupa Green Players din Virginia.

Edgar Allan Poe, detinatorul adevararurilor relevate de anomaliile de gandire si starile de semivis, vise diurne, halucinatorii, s-a nascut la 19 ianuarie 1809, la Boston. Parintii lui, David si Elizabeth Arnold Poe erau actori ambulanti in trupa Green Players din Virginia.

Tatal, David Poe, fiul patriotului care luptase alaturi de La Fayette in Razboiul de Independenta, alcoolic si somer, isi paraseste familia, disparand fara urma. Edgar avea pe atunci doi ani. Elizabeth Poe, o femeie foarte tanara, si-a ingrijit cat a putut de bine copilul, interesandu-se si de soarta celuilalt, fratele mai mare al poetului, William, care statea cu bunicul din partea tatalui. In acest timp ea era insarcinata cu al treilea copil, Rosalie, care se va naste in imprejurari deloc favorabile. Saraca, zbatandu-se in mizerie, Elizabeth Poe se imbolnaveste. Ea moare la 8 decembrie 1811 la Richmond, rapusa de tuberculoza.

Mama sa a fost prima dintre femeile suferinde pe care Poe le va vedea murind de tuberculoza. Cei trei copii ai familiei Poe vor fi infiati de diferite familii.

Edgar este “adoptat” (niciodata legal) de scotianul John Allan, armator si negustor de marfuri exotice, tutun, alcool, cereale, stofe, cai si chiar sclavi. El va creste sub protectia doamnei Frances Allan si a sorei acesteia, Nancy. Intre 1815-1820, familia Allan locuieste in Scotia, apoi la Londra. In 1820 John Allan traverseaza o perioada dificila si se intorc cu totii la Richmond cu afacerile compromise.

In aceasta perioada Allan il inscrie pe viitorul mare scriitor la English Classical School si acum el va incepe sa compuna versuri satirice. Face o pasiune pentru Jane Stith Stanard, care insa moare de tuberculoza in aprilie 1824. In 1826 Edgar Allan Poe se inscrie la Universitatea din Virginia. Anul petrecut aici a fost prologul catastrofei ce urma sa aiba loc. Poe era un student foarte bun, dar jocurile de carti si bautura ii rapeau foarte mult timp. S-a compromis din cauza datoriilpr mari la carti, pe care nu le-a putut achita. John Allan a refuzat sa i le onoreze si astfel, dupa un semestru, se intoarce acasa.

Lucreaza o vreme la biroul lui Allan, insa, dupa certuri violente cu acesta, in pofida incercarilor de conciliere ale lui Frances, se indreapta spre Boston. Se inscrie in armata, ca simplu soldat, sub numele de Edgar A Perry.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
17 Aprilie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.