Setari Cookie-uri

Blestemul macabrului: poetul fericit numai in vis

Edgar Allan Poe, detinatorul adevararurilor relevate de anomaliile de gandire si starile de semivis, vise diurne, halucinatorii, s-a nascut la 19 ianuarie 1809, la Boston. Parintii lui, David si Elizabeth Arnold Poe erau actori ambulanti in trupa Green Players din Virginia.

Poe a descris ingrozitoarea tragedie a casniciei sale intr-o scrisoare impresionanta citata de Buranelli in cartea dedicata artistului. Dupa relatarea ciclurilor de criza si insanatosirea partiala a Virginiei, ii marturiseste lui George Eveleth : “De fiecare data simteam agonia mortii ei si la fiecare agravare a bolii o iubeam mai inflacarat, agatandu-ma de viata ei cu o incapatanare disperata . Dar eu sunt constitutional o fire sensibila de o nervozitate mai mult decat neobisnuita. In timpul acestor crize, cand nu mai eram constient de nimic, beam, Dumnezeu stie cat de des sau cat de mult. ”

Virginia moare la 30 ianuarie 1847. Moartea ei i-a sfasiat inima si l-a slabit fizic, lasandu-l prada disperarii si bauturii. Sub ingrijirea doamnei Clemm , care ii ramane devotata, isi revine si incepe anul 1848 intr-o forma buna. Incepe s-o curteze pe poeta vaduva Sarah Helen Whitman, pe care o cere in casatorie. Data este fixata pentru 25 decembrie. Afland de incalcarea promisiunii de a nu mai bea, doamna Whitman rupe logodna. Poe incearca sa se sinucida cu laudanum.

Anul 1849 este rodnic din punct de vedere literar. Compune capodoperele “Pentru Annie”, “Eldorado”, “Annabel Lee” si “Clopotele”, o recenzie asupra lucrarii “Fabula pentru critici” de Lowell. O viziteaza pe Rosalie Poe la Richmond si o reintalneste pe Elmira Royster Shelton, cu care fusese logodit in tinerete si acum era vaduva. Se logodesc si fixeaza casatoria pentru 17 octombrie.

Cert este insa ca moartea Virginiei lasase urme foarte adanci. Din acel moment socurile si halucinatiile l-au urmarit cu o tenacitate si mai mare. Scrisorile , in special cele adresate femeilor, dezvaluie din ce in ce mai clar evolutia nevrozelor lui necrutatoare. La sfarsitul vietii suferea acut de mania persecutiei.

La sfarsitul lui septembrie 1849 se imbarca cu destinatia Baltimore, probabil cu intentia de a o aduce pe doamna Clemm de la New York. In data de 3 octombrie, la o saptamana dupa sosirea in Baltimore, este gasit delirand langa o sectie de votare. Moare la 7 octombrie 1849, unii spun ca dupa o betie urmata de convulsii de delirium tremens, altii sustin ca din cauza unor probleme cardiace sau chiar de epilepsie. Adevarat cauza a mortii nu se cunoaste insa cu certitudine. Edgar Allan Poe este inmormantat la Baltimore, Maryland.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
17 Aprilie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.