Setari Cookie-uri

Blestemul macabrului: poetul fericit numai in vis

Edgar Allan Poe, detinatorul adevararurilor relevate de anomaliile de gandire si starile de semivis, vise diurne, halucinatorii, s-a nascut la 19 ianuarie 1809, la Boston. Parintii lui, David si Elizabeth Arnold Poe erau actori ambulanti in trupa Green Players din Virginia.

La 28 februarie 1829, Frances Allan, cea de-a doua femeie importanta din viata lui, moare de tuberculoza. Edgar se muta cu rudele sale: fratele William, matusa Maria Clemm si cei doi copii ai ei, Henry si Virginia. Dupa ce in 1827 publicase volumul “Tamerlan si alte poeme”, care nu trezise interesul nimanui, in decembrie 1829 apare cel de-al doilea volum “Al Aaraaf, Tamerlan si poeme minore”, care primeste o recenzie elogioasa din partea faimosului autocrat al literaturii americane, John Neal. John Allan, care nu dorise sa finanteze acest volum, impresionat, il cheama acasa.

In 1830 Poe reuseste la examenul de admitere al Academiei . John Allan se recasatoreste si dupa ce afla despre o scrisoare a lui Edgar in care acesta afirma ca domnul Allan este rareori treaz, rupe definitiv relatiile cu el. Lipsa banilor a dus la ratarea carierei lui Poe. A fost dat afara de la West Point, incalcand dinadins regulamentul pentru a se elibera dintr-o situatie pe care nu o mai putea suporta. Gestul sau nu a fost privit cu dusmanie la Academie ci dimpotriva, i s-a permis sa stranga bani de la cadeti pentru a-si tipari Poemele . In acelasi an, in ziua de 2 august 1831 moare si fratele sau de tuberculoza.

In 1834 John Allan moare si Poe nu este mentionat printre mostenitori. Esecul sperantelor legate de situatia financiara a reprezentat o lovitura foarte grea, caci Poe era complet incapabil sa se adapteze realitatii.

De-a lungul timpului, Poe a fost redactor sef la diferite reviste literare importante, reusind sa creasca tirajul si numarul de abonamente la unele dintre ele. Trebuia insa sa-si schimbe vesnic serviciul, fie din cauza antipatiilor pe care le provoca , fie din cauza ca nu inspira suficienta incredere. Inca din 1835, pe cand lucra la Southern Literary Messenger, editorul Thomas White il ameninta cu concedierea daca nu se lasa de bautura, considerandu-l dezechilibrat si incapabil de a-si face corect meseria din cauza obiceiului de a consuma bauturi alcoolice inaintea micului dejun.

In anul 1836 Poe se casatoreste cu verisoara sa, Virginia Clemm, de numai treisprezece ani. Varsta atat de frageda a dezlantuit comentarii ostile. Printre ele, zvonul ca si-a preferat verisoara numai pentru ca nu dorea o casatorie adevarata. Cert este ca scriitorul a suferit foarte mult in timpul celor sase ani de agonie, cand Virginia se stingea de aceeasi teribila boala : tuberculoza, traversand in permanenta stari contradictorii, culminand cu depresiile care il afundau in bautura.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
17 Aprilie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.