Setari Cookie-uri

Blestemul macabrului: poetul fericit numai in vis

Edgar Allan Poe, detinatorul adevararurilor relevate de anomaliile de gandire si starile de semivis, vise diurne, halucinatorii, s-a nascut la 19 ianuarie 1809, la Boston. Parintii lui, David si Elizabeth Arnold Poe erau actori ambulanti in trupa Green Players din Virginia.

Poe a fost genul de scriitor care simtea nevoia sa scape din cand in cand de vulgaritatile vietii obisnuite ca sa nu innebuneasca si la fel ca multi alti artisti, el s-a retras in propria-i imaginatie canalizata insa de multe ori in directii ciudate si care intra uneori chiar in contradictie cu propriile dorinte. El insusi recunoastea ca s-a aflat deseori in situatia lui Frankenstein : pornind in cautarea unor viziuni incantatoare, ajungea sa se distreze cu viziuni oribile.

Cand presiunea externa devenea insuportabila, el se retragea in opium si alcool. Incapacitatea lui de a accepta realitatea in toata cruzimea ei a fost amplificata si de o deformatie psihologica, o dorinta aproape fatala de a actiona impotriva propriilor sale interese. Adeseori de-a lungul vietii a procedat astfel, ratandu-si sansa la o viata linistita, cel putin sub aspect material.

Poe isi impunea singur aceste esecuri. Desi isi dorea sa fie admirat, se punea deseori in situatii in care stia sigur ca va inspira mila, va fi umilit, dispretuit si insultat. In asfel de stari sufletesti, a gasit izvorul si impulsul de a scrie opere precum “Demonul perversitatii” dar si “Pisica neagra” si “ Inima care-si spune taina”. Poe nu este singurul artist care considera ca tristetea este starea cea mai potrivita pentru actul artistic. Fire contradictorie, descris de unii si chiar de metodele lui de lucru drept un om rational si muncitor, doborat pe de alta parte de accese de melancolie, alcoolism, socuri si isterie, Poe se distinge tocmai prin descrierea impresionanta a starilor sufletesti.

Aceasta capacitate provine insa din autocunoastere, caci el isi cunostea foarte bine propriul suflet, propriile trairi si reusea astfel sa patrunda tainele sufletului omenesc. El ramane in istorie drept unul dintre scriitorii care au excelat in domeniul analizei psihologice si cu siguranta un geniu al literaturii universale, care a descoperit misterul subconstientului si al starilor de semivis si le-a transpus cu o maiestrie deosebita in literatura. Poe si-a rezumat cel mai concludent destinul tragic printr-un vers : “Am fost-desi in vis doar-fericit !

Un articol de: Lucia Ionescu
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
17 Aprilie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.