Setari Cookie-uri

Viviane de Beaufort: Atunci cand avem o criza economica, femeile sunt primele care isi pierd locul de munca

Viviane de Beaufort este, printre altele, co-director al Centrului European de Drept si Economie si preda in cadrul Scolii Superioare de Stiinte Economice si Comerciale (ESSEC), una dintre cele mai prestigioase scoli de business din lume. De asemenea, este implicata in Womens Forum si ajutarea cauzei femeilor este una dintre preocuparile sale principale.

Cat de dificil este sa aplicati cunostintele de politica dobandite prin educatie si observatie, in mediul politic propriu-zis? Care sunt cele mai mari probleme cu care v-ati confruntat ca femeie implicata in politica?

In tarile scandinave care sunt, ambele, stabilizate din acest punct de vedere, numarul femeilor in politica este egal cu numarul femeilor in afaceri. Asadar, promovand femeile in mediul de afaceri, le promovam si in mediul politic.

Ati simtit vreodata discriminarea sexuala pe propria piele? Ce masuri se pot implementa la nivel national si la nivel de Uniune pentru eradicarea fenomenului, egalizarea pachetelor salariale, in general pentru spargerea “tavanului de sticla”?

Uniunea Europeana lupta in fiecare zi impotriva acestor probleme – exista principii, reglementari, decizii ale Curtii Europene de Justitie si se inregistreaza progrese peste tot. In Romania trebuie sa folositi aceste decizii pentru a lupta impotriva oricarui act de discriminare savarsit de o entitate publica sau privata. Astfel se procedeaza in Franta si se schimba multe lucruri, atat in viata profesionala, cat si in viata de familie.

Cum credeti ca va arata Uniunea Europeana in zece ani? Care sunt provocarile care vor testa coeziunea dintre membrii initiali si noii veniti (ca Romania)?

Daca nu evolueaza, Uniunea Europeana va arata ca o zona a lumii imbatranita si chiar saraca... Coeziunea in cadrul Uniunii Europene constituie o provocare majora, pentru ca transferul resurselor si schimbul de cunostinte trebuie mentinute. Romania este asa cum era Spania in urma cu 15 ani. Astazi putem vedea in Spania efectele integrarii in Uniunea Europeana.

Simone de Beauvoir a zis ca “Nu te nasti femeie, ci devii una”. In ce masura cuvintele ei isi mai gasesc un ecou in perceptiile si perspectivele de viata ale tinerelor de azi?

Fiica mea are 22 de ani care vrea sa le faca pe toate: sa aiba o familie, o cariera si sa fie fericita… E pregatita sa lupte pentru asta si crede ca e o chestiune de organizare si ca are nevoie de un baiat care sa o sprijine. Marea majoritate a baietilor din Franta si din alte tari europene au o alta mentalitate si acesta e un lucru bun. O invat pe fiica mea sa fie independenta. Pentru mine nu a fost usor, avand in vedere ca tatal ei a plecat in urma mai multi ani si nu ne-a sprijinit. Ca mame avem o anumita responsabilitate in educarea baietilor.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 Octombrie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.