Setari Cookie-uri

Viviane de Beaufort: Atunci cand avem o criza economica, femeile sunt primele care isi pierd locul de munca

Viviane de Beaufort este, printre altele, co-director al Centrului European de Drept si Economie si preda in cadrul Scolii Superioare de Stiinte Economice si Comerciale (ESSEC), una dintre cele mai prestigioase scoli de business din lume. De asemenea, este implicata in Womens Forum si ajutarea cauzei femeilor este una dintre preocuparile sale principale.

Care este parerea dv. despre preocuparile tipic feminine – de exemplu, moda, shopping-ul etc.? Credeti ca modelele – si alte femei care se limiteaza la profesii tipic feminine – perpetueaza ideea sexului slab, incapabil sa confrunte barbatul pe terenul lui?

Nu sunt impotriva lor ca parte a vietii, dar, ca sa fiu sincera, nu prea am timp pentru ele. Ceea ce este important atunci cand mergi la cumparaturi este sa poti cumpara lucruri din banii tai (cu exceptia cadourilor pe care le primesti). Exista si modele barbati, asa ca nu cred ca este o ocupatie tipic feminina si nici nu este un lucru rau sa fii model. Intrebarea este insa cum faci acest lucru, pentru ca pot exista fotografii care sa prezinte o imagine degradanta a femeii... Cred ca este important sa le incurajam pe femeile tinere sa fie libere si capabile sa ia decizii: sa devina oameni de stiinta, profesori sau modele (pentru o perioada limitata de obicei). Cele care au deja o viata profesionala trebuie sa fie indeajuns de motivate incat sa urmeze si programe de educatie in domeniul administrarii afacerilor.

Ce sfat aveti pentru tinerele romance care vor sa produca o schimbare in mediul politic romanesc dominat de barbati?


Sa mearga mai departe si sa nu se lase descurajate de obstacole. Sa incerce sa gaseasca portite de intrare in aceasta zona, ma refer la oameni deschisi aflati deja in politica. Le-as mai sfatui sa-si creeze conexiuni si retele de comunicare. Un nume potrivit pentru o astfel de retea ar fi “Tinere femei in politica”!

Cand ati stiut ca merita sa scrieti pentru a va face auzita si ce rol au jucat cartile din portofoliul dv. atat pe plan profesional cat si din punct de vedere al satisfactiei personale?

Am facut alegerea de a ma casatori si am incercat sa fac totul foarte bine in viata, dar a aparut o competitie intre viata de familie si cariera… In momentul de fata, viata mea personala nu este un success, daca prin asta se intelege existenta unui sot. Dar mi-am crescut fiica si este un adult minunat. Lucrez la mai multe proiecte si am sentimentul ca progresez, nu numai eu, ci si studentii mei, societatea intreaga, constructia europeana si asa mai departe. Nu cred ca acesta este un model de urmat pentru toata lumea, dar este modelul meu.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 Octombrie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.