Setari Cookie-uri

Interviu Mihai Manescu - Ultimul Zburator: Cea mai frumoasa poveste este chiar viata ta

Mihai Manescu este scenaristul filmului Ultimul Zburator care sa va lansa in cinematografe pe data de 14 februarie 2014 odata cu sarbatoarea indragostitilor, Valentine's Day.

Caracteristicile lui sunt regasite in mitologia greaca, la zeul Hermes, in cea romana la Mercur si in cea nordica la zeul Loki. In mitologia germana este Alpul, care apare ca o variatiune a incubusului, iar in mitologia britanica ne intalnim cu tatal lui Merlin care, dupa spusele legendelor, era tot un incubus. Asadar, nu sunt mituri romanesti, sunt mituri universale. Scopul nostru e sa readucem in actualitate povestile romanesti pentru ca suntem romani si pentru ca merita.

Acum aproape doi ani, cand am scris cu Ovidiu Georgescu manifestul cultural Promissum, a fost un moment in care am zis "hai sa indraznim sa facem". De acolo a pornit acest manifest cultural dedicat povestilor, intoarcerii catre ele si catre marile valori nationale. De aici s-a construit aceasta trilogie si acest prim film, "Ultimul Zburator". Totul a pornit dintr-o nebunie in care am zis: "vrem sa facem altceva si sa incercam sa vedem daca romanii mai cred in povesti".

Citește și:

2. Cum vezi tu zburatorul, in afara de proiectia pe care ai transpus-o in film?


In primul rand, cum am putea ilustra noi zburatorul in zilele noastre? Daca il prezentam in straie populare si il faceam sa apara fetelor in miez de noapte, cu vantul fluturandu-i printre plete balaie, atunci, probabil, ar fi ras lumea in sala.

Ne-am gandit ca zburatorul ispiteste fetele, provocandu-le sa se autodescopere, sa simta lucruri aflate in subconstient, dar pe care nu stiu sa le exteriorizeze. Sunt acele fantezii ascunse, acele pasiuni secrete, pe care zburatorul stie sa le scoata la suprafata. Atunci a venit aceasta idee de motociclisti, pentru ca ei sunt o imagine a pericolului.

Imaginea baiatului rau care atrage, de cand lumea, reprezentantele sexului frumos. Zburatorul este o manifestare a pericolului, a provocarii, care pur si simplu te urca pe motor, te duce in lumi fantastice, dar in acelasi timp, are un scop nobil: vrea sa te provoace sa-ti descoperi eul interior, laturile ascunse care vor conduce spre cunoastere. El reprezinta o alta lume, o lume care exista in fiecare dintre noi.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Noiembrie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.